KAKO GRADOVE VRATITI GRAĐANKAMA? Javno predstavljanje ANALIZE i VODIČA za urbanističko planiranje i projektovanje rodno-osetljivih javnih prostora 23. decembar, 2020. / 13-14.30h / zoom
Prijavite se za učešće na onlajn događaju u sredu, 23. decembra 2020., od 13h do 14.30h na platformi Zoom, na kojem će Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) i Agencija Ujedninjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) predstaviti Analizu urbanističkog planiranja i projektovanja u Srbiji sa stanovišta rodne ravnopravnosti i participacije i Vodič ka rodno-osetljivim javnim prostorima. Ovom prilikom biće predstavljeni rezultati višemesečne analize o uključenosti potreba žena u domaćoj urbanističkoj praksi, kao i preporuke za projektovanje rodno-osteljivijih javnih gradskih prostora.

Perspektive urodnjavanja u urbanom planiranju i projektovanju u Srbiji predstaviće šefica kancelarije UN Women u Srbiji, Milana Rikanović, Šefica operacija I Evropske delegacije u Srbiji – Leoneta Pajer i predsednica Ženskog arhitektonskog društva prof. Eva Vaništa Lazarević, dok će o rezultatima samog projekta i sprovedenog istraživanja, te Analizi i Vodiču za rodno-osetljive javne prostore govoriti autorke, arhitektkinje i urbanistkinje Milena Zindović, Nataša Đurić I Maja Lalić, suosnivačice ŽAD-a i ekspertkinje međunarodnog projekta euPOLIS.

Istraživanje “Gradove građankama” sprovedeno u okviru projekta ukazaće na specifične rodne uloge i iskustva žena u javnom prostoru koji su poslužiil kao osnov za smernice Vodiča ka rodno-osetljivim javnim prostorima. Analiza će predstaviti rodne izazove u postojećim domaćim urbanističkim politikama, procedurama i praksama, dok Vodič, razvijan zajedno sa širim krugom arhitektkinja i urbanistkinja tokom vebinara, donosi kriterijume i alate koji mogu biti korisni prilikom kreiranja rodno-osetljivih javnih prostora, njihove evaluacije i uspešnije uključenje rodnih i perspektiva osetljivih grupa građana u procese urbanističkog planiranja i projektovanja.

U cilju boljeg razumevanja u javnosti i sagledavanja rodnih aspekata čitavog niza aktivnosti koje oblikuju naše gradove i javne prostore, Analiza i Vodič se, osim stručnjacima i donosiocima odluka, osim stručnjacima i donosiocima odluka, obraćaju i organizacijama civilnog društva, zainteresovanim medijima i samim građanima, čije povećanje svesti o ovoj temi može doprineti pozitivnom uticaju na institucije u cilju humanizacije i unapređenja tradicionalne urbanističke prakse ka održivom i inkluzivnom urbanom razvoju.
Oba dokumenta će nakon javne prezentacije biti dostavljeni relevantnim javnim institucijama I dostupni javnosti na internet stranicama partnerskih organizacija ŽAD-a I UN Women.

-----------------------------
AGENDA
-----------------------------
UVODNA IZLAGANJA – OKVIR SARADNJE

Milana Rikanović, Šefica UN Women u Srbiji: Rodna ravnopravnost u Srbiji – 10 min
Leonetta Pajer, Šefica operacija I, Evropska delegacija u Srbiji: Evropske perspektive - 10 min
Eva Vaništa Lazarević, predsednica Ženskog arhitektonskog društva: Zašto nam je potrebno rodno-odgovorno urbanističko planiranje i projektovanje? – 10 min
-----------------------------
PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA – ISTRAŽIVANJE, ANALIZA I VODIČ

Maja Lalić, ŽAD: Predstavljanje rezultata projekta Gradove Građankama! – 10 min
Milena Zindović, ŽAD: Rodna analiza postojeće prakse urbanističkog planiranja i projektovanja – 15 min
Nataša Đurić, ŽAD: Predstavljanje Vodiča za rodno-osetljivo urbanističko planiranje i projektovanje – 15 min
-----------------------------
DISKUSIJA – SLEDEĆI KORACI
& podela sertifikata učesnicama vebinara “Kako do rodno-osetljivih javnih prostora” – 20 min
-----------------
Moderatorka: Maja Lalić, ŽAD
Email address *
Video najava - podeli sa prijateljima!
Ime i prezime *
Pol
Clear selection
Zanimanje *
Afilijacija / Organizacija
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy