יום למידה מקוון- יצירת משפחת בנאי י'2
יום השפה העברית בבית הספר יוקדש השנה ליצירת משפחת בנאי (יוסי בנאי, יובל באי, אהוד בנאי, מאיר בנאי ועוד...).  ליוצרי משפחת בנאי יש חלק משמעותי בשירים ובפזמונים המלווים את ישראל מאז שנות החמישים ועד ימינו. סיפור משפחת בנאי שזור בסיפור מדינת ישראל, לכן נחלוק כבוד ליצירתם ביום השפה העברית.
לקראת יום זה עליכם לענות על מטלה הקשורה ליצירה של משפחה זו.
Email *
שם מלא: *
הגשש החיוור
עיינו בערך "הגשש החיוור" בויקיפדיה וכתבו את חמשת הפרטים החשובים ביותר (לדעתכם) המופיעים עליהם בערך זה. he.wikipedia.org/wiki/הגשש_החיוור *
10 points
מדוע בחרתם דווקא בפרטים אלה? נמקו. *
5 points
קראו את הטקסט הבא המציג את נימוקי השופטים לפרס ישראל ל"גשש החיוור"
נימוקי השופטים
 
ייחודה של שלישיית ה"גשש החיוור" - ישעיהו לוי (שייקה), גבריאל בנאי (גברי) וישראל פוליאקוב (פולי) - הוא בשתי פניה: מחד גיסא היא משקפת את החיים ואת התרבות שנוצרו בישראל ביובלה הראשון, תוך מלחמה, קליטת עלייה ומאבקי קיום; מאידך גיסא היא נוטלת חלק בעיצובה של תרבות זו, בסרטוט דימוייה וביצירת לשונה.

השלישייה הוקמה בסוף ‏1963, מתוך להקת "התרנגולים", על ידי המפיק אברהם דשא (פשנל), שהיה המנוע מאחוריה. תכניתה הראשונה יצאה לדרך בראשית ‏1964, ומאז הופיעה השלישייה בעשר תכניות שונות.

"הגששים" היו המבצעים-האמנים, אולם ביצירתם חברו כותבים, מלחינים ובימאים (שייקה אופיר, נסים אלוני ויוסי בנאי, ועמם רבים אחרים, ממיטב היוצרים בישראל). חרף זאת עיצבו שלושת "הגששים" סגנון הרמוני וייחודי, שנתן לביצוע ממד של יצירה.

שלישיית "הגשש החיוור" לא הסתגרה באולמות תיאטרון. הופעתה ליוותה את אזרחי ישראל ברדיו, במוצבים ובמחנות צה"ל, בבתי החולים ואף בקהילות הישראלים שמעבר לים. שפתם  של "הגששים" ("הגששית") והדימויים שיצרו חדרו מבעד לחומות השפה העברית הרשמית-הנוקשה, והפכו להיות מטבעות לשון תקניות שמי שאינו מכירן אינו מכיר קטע מהתרבות שצמחה בארץ. ביטויים כגון "סע לשלום, המפתחות בפנים!", "היה מנוע?", "הבנת את זה ברוך?!", "ישראבלוף", "כאילו", "חוקן דולרים", "זה רדיו?" ורבים אחרים הפכו להיות חלק משפתנו התקנית.

הדימויים שיצרו הכותבים ושעוצבו בידי שלושת "הגששים", העשירו את עולם המושגים שלנו וביטאו לעתים קרובות הומור שאינו וולגרי וגס. "הגששים" הראו שהומור וצחוק אינם מחייבים לשון גסה, פוגעת וזולה. הם הוכיחו כי אפשר להביע בקורת חריפה בלשון מאופקת ולא מתלהמת, כי ביקורת, חריפה ככל שתהיה, יכולה להיות מהולה בטוב לב, בלשון תרבותית ובכבוד לזולת. "הגששים" נתנו לגיטימציה אוהבת ומפרגנת למגוון התרבותי של פלגיה השונים של החברה הישראלית המתהווה. הם ציירו באהבה וללא התנשאות את הפסיפס המורכב של החברה והתרבות הישראלית.

"הגששים" גלגלו ותמרנו את העברית התקנית בלי לשברה ולרמסה. כל הרוצה ללמוד מי היינו ומה עשינו ביובל הראשון למדינת ישראל יפנה לאוצרם של "הגששים". שם שם ימצא את "הכה את המומחה", "שוק הספרים", "שבת שלום", "אף אחד לא קם", "משמר אזרחי", "משיח דופק בדלת", "חכם מימון", "קפטריה בטבריה", "הסיידים", "מה הוא עושה לה", "כולם חכמים כולם" וקטעי חיים רבים אחרים.

על שהעשירו את לשוננו והעניקו לה חיוך, ועל שאפשרו לנו לצחוק בקול מלא ובדממה - גם בימים של כאב ומצור וגם בימים של התרוממות רוח - על כל אלה מעניקה להם מדינת ישראל את פרס ישראל לשנת תש"ס בתחום של מפעל חיים - תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.

כתבו בקצרה בלשונכם את שני נימוקי ועדת הפרס המופיעים בפסקה הראשונה. *
8 points
בפסקה השלישית מופיעה מילת הקישור "חרף זאת". מהי משמעותה? *
4 points
בפסקה הרביעית מופיע פירוט. מהו הפירוט? צרו הכללה לפירוט זה. *
5 points
בפסקה החמישית מופיע נימוק הקשור בלשון הגשש. מהו הנימוק? כתבו בקצרה בלשונכם. *
5 points
לחברי "הגשש החיוור" היה חלק משמעותי ביצירת הומור ע"י שימוש בשפה והם עשו זאת בדרכים מקוריות: אחת הדרכים היא "שבירת" צירופים קבועים הקיימים בשפה. לפניך כמה צירופים ש"נשברו" ע"י חברי הגשש: 1. "ילד טוב טבריה" 2. "על גופייתי" 3. הגיעו מים עד גועל נפש" 4.    "עוד מהזמנים שבגרוש היה חור".  בחרו שניים מהצירופים. כתבו את הצירוף המקורי ואת משמעותו. דוגמה: שבירת הצירוף: "דרך המלכה"- קיים בשפה הצירוף "דרך המלך" שכוונתו ל"דרך הנוחה והטובה". *
6 points
איזה אפקט נוצר ע"י שבירת הצירוף? בחרו את התשובה הנכונה: *
4 points
צפו במערכון "נימוסים והליכות"
במערכון זה באים לידי ביטוי מאפיינים של החברה הישראלית שיש בה ייחודיות וגיוון. המאפיינים הבאים לידי ביטוי במערכון: יחסי השכנות הייחודיים לנו ומיזוג הגלויות- גברת זליבנסקי וגברת מועלם. איזה מאפיינים נוספים קיימים לחברה הישראלית הייחודיים רק לנו? ציין שלושה. *
9 points
בחלק השני של המערכון יש אלמנט לשוני שיוצר הומור. מהו? הדגימו. *
5 points
אביתר בנאי
האזינו לשיר "אבא" של אביתר בנאי
אבא/ אביתר בנאי
אבא, אני רוצה לעמוד מולך
להאמין שאתה אבא טוב
אבא, אני צריך לדעת שאתה אוהב אותי
ככה סתם אבא טוב

אבא, אני רוצה להיות בטוח בכל ליבי
שלמסע הזה יהיה סוף טוב
שכל מה שאני עובר בדרך
יהפוך חולשה לעוצמה גדולה

אבא, אני רוצה לחזור אלי
למצוא אותך שם איתי
במקור שלי אני טוב גמור, אבא
ושם אני מאמין בעצמי

יונתי בחגווי הסלע
השמיעיני את קולך
תשירי לי שיר חדש, חדש
שיאיר ליבי ואת מיתרי.
מהו נושא השיר? כתבו משפט או שניים. *
6 points
כתבו במילים שלכם את הכוונה של בקשת הבן בבית השני. *
8 points
האם אתם מזדהים עם השיר? נמקו *
10 points
בחרו שיר נוסף של אחד מבני משפחת בנאי אליו אתם מתחברים. כתבו את שם השיר: *
5 points
מדוע בחרתם בשיר זה? נמקו את בחירתכם *
10 points
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of בית החינוך המשותף חוף השרון. Report Abuse