De oorlog dichtbij
Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, en vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) brengt digitaal inmiddels 11,5 miljoen bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog samen op Oorlogsbronnen.nl. En dat aantal blijft groeien. Dit jaar wordt de website/collectieportal vernieuwd en wil NOB gebeurtenissen in de directe omgeving van websitebezoekers, nog dichterbij brengen.

Om dat mogelijk te maken, vragen we uw hulp. Want juist u heeft de kennis over wat zich bij u in de regio afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. We vragen u om via dit formulier door te geven welke belangrijke gebeurtenissen uit de lokale oorlogsgeschiedenis van uw werkgebied we niet mogen missen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Bevrijding: wanneer is uw stad, dorp of regio bevrijd, en door wie?
Oorlogshandelingen: welke bombardementen  hebben er waar, uitgevoerd door wie en met hoeveel slachtoffers plaatsgevonden?
Vervolging: welke razzia’s hebben plaatsgevonden, zijn er fusillades uitgevoerd?
Verzet: zijn er aanslagen gepleegd? Liquidaties uitgevoerd? Door welke verzetsgroepen of -mensen?

Kortom: we vragen u dus om tien (of minder) belangrijkste gebeurtenissen tijdens WO2 in uw regio te beschrijven via dit invulformulier. Na wat algemene vragen volgt er per op te geven gebeurtenis een pagina waar u de datum, locatie en een korte beschrijving kunt opgeven.

Netwerk Oorlogsbronnen is groot voorstander van 'open data', omdat zo het hergebruik wordt gestimuleerd, het bereik dan veel groter is en dus ook de mogelijkheid om ervan te leren wordt vergroot. Voor de beschrijvingen die u opgeeft, hanteert Netwerk Oorlogsbronnen dan ook een 'CC0-licentie'. Dat betekent dat er geen auteursrechten gelden en de beschrijving toebehoort aan het publieke domein.

Door uw kennis te delen met het netwerk, maken we het samen mogelijk voor gebruikers, om zich te verdiepen in de oorlog in hun directe omgeving. Dat geldt natuurlijk ook voor uzelf: doordat de beschrijvingen van gebeurtenissen uit uw regio onderdeel worden van de infrastructuur van Oorlogsbronnen.nl, worden bronnen over deze gebeurtenissen beter vindbaar voor u!
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Meer weten over Oorlogsbronnen.nl? Bekijk deze video:
Voor welke organisatie werkt u? *
Via welk e-mailadres kunnen we u bereiken? *
Via welk telefoonnummer kunnen we u bereiken?
Beheert uw organisatie bronnen uit of over de Tweede Wereldoorlog?
Heeft uw organisatie een website?
Als er WO2-bronnen uit de collectie van uw organisatie, vereniging of comité via bijvoorbeeld een provinciale of thematische portal online worden gepubliceerd, geef dan a.u.b. (ook) deze website op.
Vanaf de volgende pagina start de het onderdeel van het invulformulier waar we u vragen per gebeurtenis een datum, locatie en een korte beschrijving te geven.
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy