ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "SMARTCHAIN";
Tο SMARTCHAIN (
http://www.smartchain-h2020.eu) είναι ένα τριετές πρόγραμμα με 43 εταίρους από 11 ευρωπαϊκές χώρες στο οποίο πρωτεύουσα θέση έχουν φορείς που σχετίζονται με τον τομέα της βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Ο κεντρικός στόχος είναι να προωθηθεί και να επιταχυνθεί μια ουσιαστική αλλαγή προς τις συνεργατικές μικρές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων ενώ μέσω συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών να εισαχθούν νέα δυναμικά επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμες πρακτικές λύσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού αγρο-διατροφικού συστήματος.
Στηριζόμενο σε bottom-up ερευνητική προσέγγιση και με γνώμονα τη ζήτηση, το ερευνητικό πρόγραμμα SMARTCHAIN:
i) θα εκπονήσει μια πολυ-επίπεδη ανάλυση 18 μελετών περίπτωσης (case studies) βραχείων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων η οποία θα περιλαμβάνει τεχνολογικούς, ρυθμιστικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παραγόντες προς εξέταση,
ii) θα αξιολογήσει το είδος των σχέσεων αλλά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων που εμπλέκονται σε βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και,
iii) θα προσδιορίσει τις βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν την αειφόρο παραγωγή τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη μεταξύ των διαφόρων περιοχών-χωρών της Ευρώπης.
Το SMARTCHAIN στοχεύει στη δημιουργία 9 εθνικών κόμβων (national hubs) μικρών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων (Κέντρα Καινοτομίας και Συνεργασίας) σε διάφορες χώρες εταίρους (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Σερβία, Ισπανία και Ελβετία) καθώς επίσης και στο να διευκολύνει τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μεταξύ αγροτών και καταναλωτών ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνδημιουργίας, καθιστώντας και τα δύο μέρη ικανά να παράγουν καινοτόμες πρακτικές βασισμένες στη ζήτηση. Ο συνδυασμός επιστημονικών και πρακτικών γνώσεων και η χρήση βιωματικών εργαστηρίων καινοτομίας θα επιτρέψει την ανάπτυξη πρακτικών καινοτόμων λύσεων καθώς και την προώθηση ενός πλαισίου για διάφορες μορφές συνεργατικών βραχείων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το SMARTCHAIN θα δημιουργήσει συγκεκριμένες δράσεις για τη μεταφορά γνώσεων μέσω της διοργάνωσης εργαστηρίων με πολλούς φορείς και δραστηριοτήτων κατάρτισης για τους γεωργούς και τους μικρούς επιχειρηματίες της βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;
Με τον όρο "Βραχείες Αλυσίδες Εφοδιασμού Τροφίμων" εννοούμε τη μείωση επιπέδων συναλλαγής μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων και την ενδυνάμωση της θέσης του παραγωγού.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ;
Με το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, αποσκοπούμε στον εντοπισμό ενδογενών και εξωγενών παραγόντων (κινητήριες δυνάμεις) που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε προτάσεις βελτίωσης.
Για οποιαδήποτε πληροφορία για το παρακάτω ερωτηματολόγιο ή το ερευνητικό πρόγραμμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Louise Mehauden (
louisemehauden@gestionaglobal.es)
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!
Οι γνώσεις και η εμπειρία σας θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες ανάπτυξης των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων.