Befektetés érettségi teszt
Feltételezzük, hogy 1000 forintod van a bankban. A fizetett kamat 2% évente. 5 év múlva mennyi pénz van a számlán?
1 point
Képzeld el, hogy a megtakarítási számládon a kamat évi 1%, miközben az infláció évi 2%. A számládon levő pénzből mennyit tudsz vásárolni 1 év múlva?
1 point
Igaz vagy hamis a következő állítás? Egy adott cég részvénye általában biztosabb hozamot nyújt, mint egy befektetési alap.
1 point
A rendszerváltás utáni 25 évben 9% volt az éves átlagos infláció. Mennyit esett a készpénz vásárlóereje ennyi idő alatt?
2 points
2% reálhozam mennyivel növeli a befektetésünk reálértékét 20 év alatt?
2 points
Tegyük fel, hogy Piréziában 5000 alapkezelő menedzser tevékenykedik a befektetési szakmában. Valószínűsíthetően hány százalékuk fog alapkezeléssel foglalkozni 10 év múlva?
2 points
1993 január végén 28.60 USD (osztalékkal korrigált) árfolyamon debütált az első jelentős ETF, az SP500 indexet leképező SPY. 24 évvel később 227.53 USD az árfolyama. Mennyi a forintban számított évesített hozama, ha az 1993-as indulásakor 83 Ft. volt az USD/forint árfolyam, 24 évvel később pedig 296 Ft? (kalkulátor használható)
2 points
Olcsó János egész életében csak részvényeket és kötvényeket tartott. Most 55 éves. Milyen részvény/kötvény arányt javasol neki John Bogle?
2 points
Joe 20 éves korától kezdve évi 3000 dollárt helyez adómentes megtakarítási számlára és részvényeket vásárol belőle. 10 év múlva ráun, így ezután több pénzt nem helyez a számlára. Ugyanakkor a befektetéseihez nem nyúl, változatlanul hagyja a számlát. Sam 30 éves korától kezdve szintén évi 3000 dollárt helyez adómentes megtakarítási számlára és részvényeket vásárol belőle. Ő nem unja meg, és egészen a 65 éves nyugdíjkorhatárig folytatja a rendszeres befektetést. Melyikőjüknek lesz több pénze 65 éves korában, ha egyaránt évi 8% hozamot érnek el a befektetéseikkel? (kalkulátor használható)
2 points
Soros György kijelenti, hogy az EU összeomlik néhány éven belül. Mit csinálsz?
2 points
A magyar abszolút hozamú alapok összesen 800 Mrd. Ft. vagyont kezelnek. A legnagyobb alapra ebből 140 Mrd. esik. Indulása óta 17% hozamot ért el. Lehetséges-e ugyanekkora hozam az elkövetkező 15 évre, ha tudjuk, hogy az abszolút hozamú alapok teljes állománya nem fog 5%-nál nagyobb mértékben növekedni? (kalkulátor használható)
2 points
Milyen eszközöket tartalmaz a Permanens portfólió?
2 points
A Permanens vagy a 60/40 portfóliónak kedvezőbb az egységnyi kockázatra eső hozama?
3 points
Milyen sávban mozog a statikus eszközallokációs portfóliók hosszú távon jellemző reálhozama?
3 points
Az elmúlt negyedévben minden hónapban pozitívan zárt az SP500 tőzsdeindex. Mi legvalószínűbb a következő hónapban?
2 points
Az elmúlt negyedévben minden hónapban pozitívan zárt az SP500 tőzsdeindex. Mi legvalószínűbb a következő évben?
2 points
Okos Béla véletlenszerűen választ a legjobb 5 éves hozamot felmutató alapok közül. Várhatóan milyen teljesítményt fognak nyújtani ezek az alapok az elkövetkező 5 évben?
2 points
Hatalmas zuhanás történik a tőzsdén. Melyik eszköznek emelkedhet az ára a legnagyobb valószínűséggel?
2 points
Olcsó János kiegyensúlyozott alapok közül szeretne választani egyet magának. A kiegyensúlyozott alapokban egyik eszköztípus (részvény, kötvény, ingatlan, stb.) aránya sem haladja meg a 30%-ot. A felsoroltak közül melyik jellemző fogja legnagyobb valószínűséggel meghatározni a jövőbeni reálhozamokat?
3 points
A Stealinyourdreams abszolút hozamú alap átlagos teljesítménye évi 10% hozam, 20% szórás mellett. Az alapkezelő 2/20 díjstruktúrát alkalmaz (2% éves alapkezelési díj, 20% teljesítményarányos díj). Az így befolyó összeget mindig visszaforgatja a saját alapjába. Nulla részesedésről indulva várhatóan hány év múlva lesz több pénze az alapkezelőnek az alapban, mint az ügyfeleknek összesen?
2 points
Egy 1.5% díjterhelésű aktív alapnak mennyi esélye van az átlag (saját benchmark) feletti teljesítményre 25 év alatt?
2 points
Egy 10 éves lejáratú kötvény éves kamata 2%. Mi történik az árfolyamával, ha ez a kamatszint felugrik 4%-ra?
3 points
Mennyi időbe kerülhet annak elérése, hogy a portfólióból származó passzív jövedelem (nyugdíj) fenntarthatóan elérje a fizetés 50%-át (az évek során változatlan fizetést feltételezve) egy tiszta amerikai részvény portfólióval, ha a megtakarítási ráta 20%?
3 points
Azon gondolkozol, megéri-e külföldre menni dolgozni. A kinti fizetés négyszerese az itthoninak, de a felét elviszi a kinti megélhetés. A fizetés másik fele átszámítva még mindig duplája az itthoni megélhetési költségeidnek. Legkevesebb hány év külföldi munka szükséges a teljes anyagi függetlenség eléréséhez (a kint megtakarított pénz befektetéséből származó passzív jövedelem fenntarthatóan fedezi az itthoni életvitel költségét)? Nevezd meg az alkalmazott portfóliót!
4 points
2038-ban a Fidesz elbukja a választásokat és Mészáros Lőrinc visszavonul. Jachtján elmélkedve zseniális ötlete támad, mely szerint egy alapítvány indításával írja be magát örökre a magyar történelembe. 100 Mrd. alaptőkét szán az Árva Gázszerelők Támogatásáért létrehozott alapítványra, és az a célja, hogy évente legalább 3.5 Mrd. kifizetés történjen. A kifizetésnek úgy kell történnie, hogy az alaptőke örökre megőrizze reálértékét, és így ne lehessen fennakadás az alapítvány működésében. Mi az optimális megoldás?
5 points
Submit
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms