Kayuhan Kasih Anak Istimewa 2015

Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) adalah satu inisiatif bersama di antara Jabatan Kebajikan Masyarakat dan para sukarelawan untuk menyediakan pusat pemulihan dan terapi bagi Orang Kelainan Upaya (OKU). PDK Rumah Payung Bandar Baru Salak Tinggi (PDK RP BBST) telah ditubuhkan pada tahun 2008 untuk memberikan sokongan kepada warga OKU di dalam Daerah Sepang yang meliputi kampung-kampung tradisi, pekan-pekan dan bandar baru termasuk Cyberjaya dan Dengkil.

Sejak ditubuhkan kira-kira 100 orang warga OKU telah menjalani program pemulihan di PDK RP BBST ini. Sebahagian besar daripada mereka adalah warga OKU yang terlantar sepenuhnya daripada kategori Cerebral Palsy (CP), Autism Spectrum Disorder (ASD), Attention Deficit Disorder (ADD) dan Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD). Oleh itu program terapi yang disusun bertujuan untuk membolehkan warga OKU ini belajar mengurus diri sendiri mengikut kemampuan masing-masing, memulihkan pergerakan anggota badan, pertuturan, mengawal emosi dan meningkatkan daya berfikir dan berusaha. Pelbagai teknik dan mesin khas digunakan untuk program pemulihan ini termasuklah Peralatan Multi Sensori (Multi Sensory Devices) yang dianggarkan berharga RM 150,000.

Oleh kerana PDK adalah sebuah badan sukarela dan mempunyai kewangan yang terhad untuk membeli sendiri Peralatan Multi Sensori itu maka pihak pengurusan PDK ini dengan kerjasama Majlis Perbandaran Sepang dan Pinky Women Riders (Pinky) akan menganjurkan Program Kayuhan Kasih untuk Anak Istimewa 2015 bagi mengumpul dana untuk pembelian alatan tersebut. Sehubungan dengan itu kami dengan rendah hati menjemput seluruh masyarakat sukan perbasikalan untuk sama-sama menjayakan inisiatif murni ini.

Dijemput semua peminat-peminat kayuhan sukan perbasikalan untuk turut sama menjayakan.

Maklumat Acara:
Tarikh: 23 Mei 2015
Masa: 7:00 pagi – 1 petang 12:00 tgh
Tempat: Kelab Tasik Cyberjaya
Jarak Kayuhan : +-30km
Bayaran: RM30/peserta (Insuran Berkelompok disertakan secara percuma)
Cycling Kit:
1. T-shirt
2. Beg Goodies
3. Plate Number

Makan/minum disediakan. Cabutan Bertuah menanti anda.

Yuran hendaklah dimasukkan ke dalam akaun CIMB - PDK Rumah Payung BBST 8600623297 dalam tempoh yang ditetapkan. Salinan transaksi hendaklah diemel ke kayuhankasih2015@gmail.com

Sebarang keterangan maklumat sila hubungi Nurli 01110941404 Rosmawar Harun 012-9609795 / Awg Saha Annder Thrasher 013-3658002 / Mohammad Zaki 019-3865833/ Fadhal 019-2628759.

  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  Sila masukkan IC tanpa dash (-)
  This is a required question
  Sila masukkan alamat email yang tepat
  This is a required question
  This is a required question

  Status Pembayaran

  Yuran Pendaftaran: RM30.00 seorang Yuran hendaklah dimasukkan ke dalam akaun CIMB - PDK Rumah Payung BBST 8600623297 dalam tempoh yang ditetapkan. Salinan transaksi hendaklah diemel ke kayuhankasih2015@gmail.com
  This is a required question

  Terima kasih atas pendaftaran

  Informasi diatas akan terus dihantar ke dalam database. Anda akan mendapat email maklumbalas yang berkaitan. Terima kasih sekali lagi.