Sondaj CNIPMMR - Ce efecte au avut creșterea salariului minim la 1900 lei, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial?
În perioada 07-16.02.2018, CNIPMMR realizează un amplu sondaj privind bilanțul după prima lună de aplicare a reglementărilor ce vizează creșterea salariului minim la 1900 lei, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial.

Urmare a modificărilor legislative din anul 2017, începând cu 01.01.2018:
- salariul minim brut pe țară garantat în plată a crescut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (creștere de 31,03%), conform Hotărârii Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată;
- CAS și CASS au fost trecute în totalitate în sarcina salariaților, înainte fiind împărțite între aceștia și angajatori, iar celelalte patru contribuții sociale existente au fost înglobate într-una singură, cea asiguratorie pentru muncă, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
- salariații cu timp parțial, cu unele excepții, datorează contribuții sociale la salariul de baza minim brut pe țară chiar dacă veniturile brute lunare se situează sub acest nivel, ajungându-se la situația în care vor plăti contribuții mai mari decât salariul primit (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal), anterior aceaste contribuții excesive fiind puse în sarcina angajatorilor (Ordonanța Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

Opinia dvs. contează! Vă invităm să va exprimaţi punctul de vedere cu privire la efectele înregistrate ca urmare a reformelor mai sus menționate, opiniile respondenţilor urmând a fi centralizate şi transmise Doamnei Prim-Ministru, Miniştirilor cu competenţe în acest domeniu, mass-media.

Forma de organizare
Câți salariați din societatea dvs. sunt încadrați la salariul minim pe economie?
Punerea în aplicare a creșterii începând cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (creștere de 31,03%) a creat dificultăţi întreprinderii dvs.?
Creșterea salariului minim pe economie a avut efecte de creștere a cheltuielilor de personal și pentru alte categorii de salariați din întreprinderea dvs. decât cei angajați la salariul minim?
Creșterea salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi?
Dacă da, câți salariați veți disponibiliza?
Ați întâmpinat dificultăți în stabilirea/negocierea/aplicarea trecerii contribuțiilor la salariat?
Pentru trecerea contribuțiilor la salariat, ce masuri ați aplicat?
Câți salariați din societatea dvs. sunt încadrați cu timp partțial?
Punerea în aplicare a creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial la nivelul salariul de baza minim brut pe țară a creat dificultăţi întreprinderii dvs.?
V-ați confruntat cu situația ca la 1.01.2018 să aveți salariați cu timp parțial (cu 1-2 ore/zi) cu salarii mai mici decât cuantumul contributiilor sociale aferente întregului salariu de baza minim brut pe tara (665 lei)?
Pentru aplicarea creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial, ce masuri ați aplicat?
Ce dificultăți/probleme ați întâmpinat în aplicarea reformelor privind salariul minim, creșterea contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial și trecerea contribuțiilor la salariat? *(posibilitatea alegerii de răspunsuri multiple)
Considerați că per ansamblu reformele privind creșterea salariului minim, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial au generat efecte pozitive?
De la 1 la 10 ce notă ați da pentru reformele adoptate privind creșterea salariului minim, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial? (1 - minim, 10 - maxim)
Creșterea salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei
Trecerea contribuțiilor la salariat
Creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms