Prijavnica za skavtsko leto 2022/23
Veseli nas, da se prijavljaš k skavtom. Voditelji se že zelo veselimo, da bomo letos s tabo hodili po skavtski poti in skupaj doživeli veliko lepega.
Prijava k skavtom je obvezna za vse, ki boste v letu 2022/2023 obiskovali skavte v stegu Preska 1 (Tudi za tiste, ki ste pretekla leta že obiskovali skavte!). Če skavtov še ne poznaš, in ne veš če si dovolj star si spodaj lahko prebereš na kratko o nas. 

Skavtska srečanja Preških skavtov potekajo vsak petek od 18.00 do 20.00 v Preski ali izjemoma na drugih v naprej dogovorjenih lokacijah. Poleg rednih tedenskih srečanj imamo tudi 3 večdnevne aktivnosti (jesenovanje, zimovanje in obljube) ter poletni tabor.
S skavtskim letom bomo začeli v oktobru, vse potrebne informacije pa boš dobil (ali tvoji starši) na mail.
Za dodatna vprašanja nam pišite na mail: skavti.preska1@gmail.com

Skavti smo v stegu razdeljeni v starostne skupine: 
VOLČIČI - otroci, ki bodo v šolskem letu 2022/23 obiskovali 3., 4. ali 5. razred
Zgodilo se je davno tega, ko je človeški mladič pristal v brlogu pogumne volkulje mame Rakše in ata Volka, ki sta ga rešila pred strašnim tigrom Širkanom. Dala sta mu ime Mavgli. In tako se je vse začelo. V veji volčičev in volkuljic voditelji  stari volkovi vzgajamo otroke po skavtski metodi s pomočjo zgodb iz Knjige o džungli (Rudyard Kipling, pa naj bodo to lekcije iz pomivanja črepinj, skrb za čist kožuh, kurjenje rdeče rože, katera džungelska koreninica je užitna ali kako volčič misli na drugega, kakor na samega sebe.) Stari volk Akela vodi krdelo in varuje džungelsko postavo, črni panter Bagira skrbi, da volčiči drzno in hitro tekajo po džungli, najlepša kača Kaja jih uči ročni spretnosti in pripoveduje zgodbe, stare kot svet, stari sivi medved Balu pa jih uči džungelske postave. Z volčiči kar najbolje lovimo po džungli, skušamo ukaniti Širkana in živimo v krdelu v veselju in poštenosti, vmes pa se odpravimo tudi na daljše izhode, kot so jesenovanje, zimovanje in poletni tabor, kjer se včasih pozabimo umiti, se odpravimo na kakšno nočno pustolovščino in si spečemo hrenovke na ognju. Na koncu pa pridemo do trenutka, ko volčiči prerastejo džunglo in se tako kot se je Mavgli odpravil v vas, oni odpravijo v četo. Slovo od od starih volkov je težko ampak za vogalom džungle jih čaka nov svet veščin in dogodivščin.

ČETA - otroci, ki bodo v šolskem letu 2022/23 obiskovali 6., 7., 8., 9. razred OŠ ali 1. letnik SŠ»Otrokov pogled je onstran travnikov in oceanov. V skavtstvu se počuti, da je z indijancem, s pionirjem, s človekom gozdov.« B. P. Izvidništvo je posebna izkušnja in doživetje, kjer se izvidniki in vodnice učijo skavtkega znanja in veščin, pridobivajo izkušnje in premagujejo izzive. Najstniki so pogumni in zvedavi raziskovalci, ki s svojim optimizmom in veseljem delajo ta svet za spoznanje boljši. S sanjarjenjem in domišljijo ter pustolovskim duhom so VEDNO PRIPRAVLJENI na akcijo! Ne marajo dolgih uvodov in govoričenja, ampak obožujejo aktivna dejanja. Vsi izvidniki in vodnice so člani čete, ki deluje kot skupnost razdeljena v manjše skupinice, vode in se trudi živeti po skavtskih zakonih. Vsaka četa ima svoje ime, ki jo karakterizira in ji daje identiteto. Vodi znotraj čete pa imajo imena po živalih. Vsak vod, naj bo fantovski ali dekliški ima svoj klic, svoje »fore«, ki krepijo Skavtskega duha, vodovo zastavico in še kaj … Vsak član voda ima funkcijo, ki mu nalaga odgovornost in ga hkrati spodbuja in opominja, da je pomemben član voda ter čete. Veja izvidnikov in vodnic se trudi učiti iz Knjige narave in spoznavati Božje stvarstvo, se povezati in spoznavati sebe ter živeti drug z drugim. Mladi skavti so tisti, ki vedno iščejo nove pustolovščine in z navdušenostjo v očeh stikajo po travnikih, gozdovih, mestih … Celotna četa se običajno dobi enkrat mesečno, sicer pa se otroci tedensko srečujejo na srečanjih voda, ki jih vodi vodnik. Program srečanja pripravljata četovodji in duhovni asistent ter ostali voditelji čete. Na poletnih taborih, zimovanjih ali ostalih večdnevnih aktivnostih pa na pomoč priskočijo popotniki na služenju. Življenje v četi vedno postreže z novo nepozabno izkušnjo in izvidniku ter vodnici pomaga osebno napredovati ter duhovno rasti.

KLAN - mladi, ki bodo v šolskem letu 2022/23 obiskovali 2., 3., 4. letnik SŠ ali 1. letnik faksa. Vejo Popotnikov in popotnic (PP) sestavljajo mladi, ki imajo znotraj le-te možnost odkrivanja in preseganja svojih mej. Malokateri današnji srednješolec se odpravi z nahrbtnikom na ramenih za kakšen teden dni na pot, spi na prostem, se znajde v naravi, gradi pristne odnose z ljudmi, išče pot in se preprosto znajde. A PP to počne! Veja PP ima zelo posrečen simbol: rogovilo, razcepljeno v obliki črke Y, ki označuje razpotje.  In res – PP, voditelji in veja v celoti se stalno nahajamo na razpotju. Kam? Katera pot bo prava? Kam nas vodi Duh? Tako se sprašujemo in odkrivamo vsi skupaj. Ker vemo, da POT obstaja, gremo pogumno naprej. Ne sami, v SKUPNOSTI, ki spodbuja in daje pogum. In vemo, da bomo enkrat prišli (prav vsak od nas) do tiste točke, ko bomo vedeli, kje lahko kar le moremo najbolje SLUŽIMO. Poleg tega, da se imamo v naši veji preprosto fajn, pa veja PP še zdaleč ni namenjena le druženju mladih. PP znotraj veje dobi možnost biti koristen in prevzemati odgovornost. S tem osebno raste. Ko PP konča svojo skavtsko pot, postane fant ali dekle odhoda - to je človek, ki želi biti koristen in ve, kje v družbi, Cerkvi ali skavtski družini lahko svoje poslanstvo najbolje izpolni.

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Ime *
Priimek *
Datum rojstva *
MM
/
DD
/
YYYY
Razred, ki ga boš v šolskem letu 2022/23 obiskoval *
Required
Hišna številka *
Župnija, ki jo obiskuješ *
Telefonska številka udeleženca (označi z X, če nimaš telefona) *
Elektronski naslov udeleženca (označi z X, če nimaš) *
Telefonska številka starša *
Elektronski naslov starša *
Napiši, če imaš kakšne prehranske posebnosti, zdravstvene težave, drugo...
Ali nam želiš še kaj sporočiti? :)
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy