Inschrijving open.
Erfgoedtocht ‘De kerk, de Moderne Devotie en vandaag’
Eén van de meest markante gebouwen in Windesheim is de kerk van het dorp. Een oud gebouw (1565) met een bijzondere geschiedenis. De meeste Windesheimers zullen met een trotse lach vertellen dat de kerk ooit gebouwd is als de bierbrouwerij van het voormalige klooster. Na de sloop van het klooster is het gebouw in 1632 in gebruik genomen als de plaatselijke kerk. Dat is het tot op de dag van vandaag. Het gebouw herbergt veel sporen van die rijke geschiedenis. Koster Wim Verweij zal u meenemen langs verschillende van die sporen en meer vertellen van de geschiedenis van het gebouw. Ook zal hij iets vertellen over enkele bijzondere voorwerpen die het gebouw herbergt.

Alleen een rondleiding door het gebouw zou echter tekort doen aan de rijkdom die er op deze plaats te vinden is. Het gebouw is onderdeel geweest van het Moederklooster van de middeleeuwse beweging van de Moderne Devotie. Mink de Vries zal u op een tocht door het dorp meenemen om een en ander over deze hervormings- en gemeenschapsbeweging te vertellen. Mink de Vries is geraakt door de Moderne Devotie en heeft zich ontwikkeld als een ervaren gids in het gedachtegoed ervan. Het zal gaan over mensen, over hun idealen, over hun levensbeschouwing en spiritualiteit. Daarbij gaat het niet alleen over de beweging toen, maar ook over de relevantie van de beweging voor ons vandaag. Centraal in het verhaal staan twee belangrijke families, namelijk de familie van Herxen en de familie van Windesheim. Beide families hebben grote sporen nagelaten in Windesheim en Herxen. De tocht voert verder langs één van de best bewaarde geheimen van Windesheim: de oude kelder onder de pastorie!

De rondleiding zal zo bestaan uit een tweeluik dat u zowel inwijdt in de geheimen van het kerkgebouw als het gedachtegoed van de Moderne Devotie die het kerkgebouw heeft neergezet.

Tussen 15.45 uur en 16.00 uur verzamelen we bij de vlaggenmast op het Kampie voorin het dorp. Vandaar gaan we om 16.00 uur in twee groepen uiteen, één groep naar de kerk en één groep het dorp in. Halverwege wordt er gewisseld. Na de rondleiding is er gelegenheid om na te praten onder het genot van wijn of sap uit Windesheim en Windesheimer kaas.

Om 17.45 uur kan ieder naar de feesttent gaan voor de dorpsmaaltijd. Zo brengen we meteen één van de belangrijkste waarden van de Moderne Devoten in praktijk: het vormen van een gemeenschap door het delen van de maaltijd.
Windesheimer kerk
Naam *
Your answer
Hoeveel personen? *
Your answer
Telefoonnummer *
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy