Prijave za Create in Residence 2016
Nova Iskra u saradnji sa partnerima u Francuskoj, Švedskoj i Slovačkoj i ove godine ogranizuje rezidencijalne boravke srpskih autora u inostranstvu, kao i dizajnera iz tri partnerske zemlje u Beogradu. Konkurs za po jedan jednomesečni rezidencijalni boravak u Malmeu i Marseju otvoren je do 1. septembra za sve dizajnere, arhitekte i istraživače sa teritorije Srbije, a fokus ovogodišnjeg programa je na digitalnoj fabrikaciji i radu sa marginalizovanim društvenim grupama.

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija. Ove godine, među partnerima su i najveća švedska organizacija za podršku umetničke produkcije IASPIS, Francuski institut u Beogradu i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, zatim organizacija Creative Industries Košice (Slovačka) kao i kulturni centar STPLN iz Malmea, te AMI Centre i LFO/ZINC makerlab iz Marseja.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa. Od 2014. godine, kroz program je prošlo preko 30 autora, a pored dizajnera priliku da rade u Švedskoj imaju i pisci, strip crtači i prevodioci putem konkursa organizacije Krokodil i njihovog projekta “Kuća za pisce”. Od ove godine CinR platforma širi svoje delovanje i na druge zemlje, pa tako Nova Iskra objavljuje otvoreni poziv za po jedan jednomesečni rezidencijalni boravak u Malmeu (Švedska) i Marseju (Francuska).

Za boravak u Švedskoj postojii zadati tematski okvir za dizajnere iz Srbije, pa se zainteresovani kreativci pozivaju da u okviru svoje prijave predlože projekat koji bi razvijali tokom boravka u Švedskoj, a koji je posvećen deci, radu sa marginalizovanim društvenim grupama i tretiranju društveno-angažovanih tema kroz kreativni proces. Boravak u Marseju iako nema tematski okvir, pre svega je namenjen onima zainteresovanim za širenje znanja u polju digitalne fabrikacije. Koncept čitavog programa i dalje je “open-end”, što znači da se od učesnika ne očekuje da svoju ideju u celini realizuju ili završe tokom svog boravka, već samo da vreme provedeno u Švedskoj iskoriste za razvoj projekata iz ovog domena.

U Malmeu, odabrani autor iz Srbije će imati priliku da koristi radni prostor u centru STPLN (http://stpln.se/) i da uz pomoć lokalnog tima dođe u kontakt sa kolegama i drugim organizacijama iz Švedske. U okviru centra STPLN funkcioniše i Fabriken fablab (http://stpln.se/projekt/fabriken/) u okviru koga je moguće pohađati kurseve iz domena 3D štampe. U Marseju, gostujućeg autora iz Srbije će podržati dve lokalne organizacije, obe locirane u kreativnom centru Friche la Belle de Mai (http://www.lafriche.org/fr/) - CADO inkubator i LFO/ZINC makerspace (http://www.lfofablab.org).

Troškovi puta, smeštaja i stipendije biće pokriveni, a autori će biti u obavezi da se uključe u programe lokalnih organizacija tokom svog boravka, kroz javne prezentacije, učešće i organizaciju radionica i slično. Rezidencije će biti realizovane u periodu oktobar-novembar. Istovremeno, Nova Iskra će ugostiti troje slovačkih i dvoje švedskih dizajnera, kao i jednog predstavnika Francuske.

Svi zainteresovani dizajneri, arhitekte, istraživači i autori mogu se prijaviti najkasnije do 1. septembra u ponoć!
Pored popunjavnja formulara potrebno je poslati i portfolio prezentaciju, kao i plan rada odnosno predlog projekta koji bi bio razvijan tokom rezidencijalnog programa (koji treba da uključuje i motivaciono pismo) na e-mail createinresidence@gmail.com.

www.novaiskra.com
www.si.se
www.institutfrancais.rs
www.cike.sk

Ime i prezime
Unesite vaše ime i prezime.
Your answer
Godište
Unesite vaše godište.
Your answer
Mesto rođenja
Unesite vaše mesto rođenja.
Your answer
Mesto boravka
Unesite vaše mesto boravka.
Your answer
Poštanska adresa
Unesite pune podatke vaše poštanske adrese.
Your answer
Kontakt telefon
Unesite vaš kontakt telefon.
Your answer
E-mail adresa
Unesite vašu e-mail adresu.
Your answer
Obrazovanje
Unesite vaše obrazovanje.
Your answer
Vaš sajt ili link(ovi) na vaše radove
Unesite vaš sajt ili link(ove) na vaše radove.
Your answer
Prijavljujem se za rezidencijalni boravak u:
Označite za koji od navedenih rezidencijalnih boravaka se prijavljujete.
Period koji mi najviše odgovara je:
Označite za koji od navedenih perioda za rezidencijalni boravak se prijavljujete.
Ukratko opišite kako biste iskoristili svoj rezidencijalni boravak u Švedskoj ili Francuskoj i objasnite svoju motivaciju za prijavljivanje na program Designers in Residence.
Your answer
POTVRDA
VAŽNO – Pored popunjenog formulara neophodno je poslati portfolio na e-mail adresu createinresidence@gmail.com. Vaša aplikacija će u suprotnom biti nepotpuna i neće se uzeti u razmatranje.
Required
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Nova Iskra. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms