RLS gedurende de zwangerschap. Een online enquête
Informatie voor deelnemers

1. Titel van onderzoeksproject
Restless Legs Syndrome (RLS/WED) gedurende de zwangerschap. Een online onderzoek

Onderzoekers:
Giorgos K. Sakkas PhD, Gary Shum PhD, Sherry Choy MSc, Christina Karazaferi PhD
Plymouth Marjon University, PL6 8BH, Engeland; Joke Jaarsma, European Alliance for RLS, Amsterdam, The Neterlands


Restless Legs Syndrome/Willis Ekbom Disease (RLS/WED) is een gevoels- en bewegingsstoornis die bij zo'n 4-7% van de bevolking voorkomt. De ziekte komt bij 34% van alle zwangere vrouwen voor, drie maal zoveel als bij niet-zwangeren. De symptomen zijn vooral hevig en komen vaak voor in de laatste drie maanden, en ze zijn in verband gebracht met een aantal zwangerschaps-complicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging, somberheid en slapeloosheid.

Dr Sakkas en zijn team zijn betrokken geweest bij een groot aantal studies naar behandelings-mogelijkheden voor RLS.

Wat is het doel van de studie?

De nadruk ligt bij dit project op het verzamelen van informatie teneinde een onderzoeksproject te ondersteunen dat zich richt op een niet-farmacologische benadering bij de behandeling van RLS/WED gedurende de zwangerschap en vlak daarna.

RLS/WED is een veel voorkomende neurologische aandoening die van grote invloed is op de kwaliteit van leven. Patiënten klagen over onaangename sensaties in de benen, soms ook in andere lichaamsdelen, in de avond en 's nachts, waarbij ze een onbedwingbare drang hebben te gaan bewegen, hetgeen helpt, zo lang de beweging duurt. De ziekte heeft een dag-nacht ritmiek, en wordt erger in de avond en nacht. Bij z.g. secundaire vormen van RLS (dwz de klachten hebben als onderliggende oorzaak een andere ziekte) komt RLS/WED veel vaker voor, bijvoorbeeld 40% bij nierpatiënten, 34% bij zwangere vrouwen.

RLS/WED komt bij een-derde van alle zwangere vrouwen in de Westelijke wereld voor, en heeft een negatieve invloed op slaap en kwaliteit van leven. Er lijkt een verband te bestaan met postnatale depressie, met schadelijke gevolgen voor zowel moeder als kind. Volgens de klinische richtlijnen voor de diagnose en behandeling van RLS gedurende de zwangerschap en de borstvoeding dient de eerste keus te zijn "geen medicatie", daar alle farmacologische benaderingen een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken. Dit project streeft ernaar een nieuwe behandelingsmethode te ontwikkelen voor een populatie bij wie medicijnen vermeden dienen te worden.

Waarom ben ik uitgenodigd?

U bent uitgenodigd als geïnteresseerde in de ziekte Restless Legs

Moet ik deelnemen?

Uw deelname is vrijwillig en anoniem. Om deel te nemen vragen wij u dit te lezen en dan op de toestemmingsknop te klikken. Daarmee bevestigt u uw voornemen om deel te nemen. U kunt op ieder moment stoppen met het invullen, maar als u de knop verzenden heeft ingedrukt kunt u de ingevulde gegevens niet meer terugtrekken. Dit houdt verband met het feit dat data anoniem zijn.

Wat gebeurt er als ik deelneem?

Als u besluit deel te nemen zult u 52 vragen beantwoorden die gaan over persoonlijke details en over RLS. Het zal u ongeveer 15 minuten kosten om alles in te vullen en te lezen.

De gegevens die we aldus verzamelen zijn geheel anoniem en er is geen enkele mogelijkheid om details van de deelnemers te achterhalen. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt om een niet-farmacologische manier van behandelen van de RLS symptomen bij zwangere vrouwen te ontwikkelen. De data zullen 10 jaar bewaard blijven in een beschermde omgeving. Aan het einde van de 10 jaar zullen de gegevens worden vernietigd. Gegevens zullen anoniem zijn en alleen toegankelijk voor de hoofdonderzoekers aan de Plymouth Universiteit.

Onkosten en betaling

Er is geen vergoeding voor deelnemers aan de studie.

Wat moet ik doen?

Van u wordt verwacht dat u op de toestemming knop klikt. Vervolgens wordt u door alle stappen heen geleid.

Wat is het voordeel van deelname?

Er is geen direct voordeel behalve dat u helpt bij een onderzoek dat als doel heeft RLS patiënten te helpen. Wij hopen dat dit onderzoek ertoe zal leiden dat de kwaliteit van leven van zwangere vrouwen met RLS verbeterd kan worden.

Zijn er nadelen en/of risico's aan verbonden?

Een mogelijk nadeel is dat als gevolg van de ge-anonimiseerde procedure u geen toegang tot uw eigen antwoorden kunt krijgen. Daarentegen, wanneer de uitkomsten van de studie bekend worden gemaakt, zullen ze vrijelijk beschikbaar zijn, via sites die aan het project gelinkt worden (patiëntenorganisatie, social media).

Blijft mijn deelname vertrouwelijk?

Er bestaat geen mogelijkheid u te identificeren via dit onderzoek, en vertrouwelijkheid is daarom volledig gewaarborgd.

Wat, als ik niet wil doorgaan met de studie?

Uw deelname is vrijwillig en anoniem. U kunt op ieder gewenst moment stoppen met invullen. Zodra u op Verzenden heeft geklikt kan dat niet langer.

Wat als er een probleem is?

De mogelijkheid van problemen is minimaal. De meest eenvoudige weg, mocht zich een probleem voordoen, is het invullen van de vragen te stoppen en een nieuwe versie te beginnen. Spijtig genoeg is dat de enige manier om uw anonimiteit zeker te stellen en daarom hebben wij iedere mogelijke manier van communicatie met ons uitgesloten. Mocht u zich ooit bij ons bekend willen maken dan kunt u ons altijd emailen.

Wat gebeurt er met de resultaten van de studie?

Deze zullen worden gerapporteerd, verspreid en aan de deelnemers aan de enquête via de site van de patiëntenorganisatie bekend worden gemaakt, evenals via social media platforms die aan het project gelinkt zijn. Het ligt in de bedoeling dat dit werk in een wetenschappelijk tijdschrift zal worden gepubliceerd, desondanks zullen de gegevens aan de deelnemers beschikbaar worden gesteld via de site van de Nederlandse patiëntenorganisatie en haar Facebook pagina. De onafhankelijkheid van het onderzoek zal worden bevestigd. Er is geen sprake van enige belangenverstrengeling.

Dank dat u deze inleiding gelezen hebt.

Giorgos K. Sakkas PhD
Associate Professor in Health Sciences
Faculty of PSort and Health Sciences
Plymouth Marjon University
Plymouth, PL6 8BH
Engeland

Tel. +44 (0)1752-636837
gsakkas@marjon.ac.uk

Voor contact in Nederland:
Joke Jaarsma
Tel. 06-13585896
joke.jaarsma@chello.nl

Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms