10 ερωτήσεις για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση
Προς υποψήφιους βουλευτές

Οι πρόσφατες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τον 1,5o C και του WWF “Ζωντανός πλανήτης 2018” δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας και αδράνειας. Έχουμε μόλις 11 χρόνια να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αναστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης θα κληθούν να αναλάβουν πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναστρέφουν έγκαιρα την καταστροφική αυτή πορεία. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία και τον χρόνο μέσα στην επόμενη κοινοβουλευτική τετραετία να λάβει τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα θωρακίσουν τη χώρα μας κατά της κλιματικής κρίσης και θα τη θέσουν πρωταθλήτρια στην καταπολέμηση της.

Υποψήφιοι βουλευτές και πολιτικά κόμματα οφείλουν σε αυτό το πλαίσιο να λάβουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την προστασία του.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Υποψήφια/ος με: *
Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης
1. Δεσμεύομαι κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου να υπερψηφίσω δεσμευτικό εθνικό σχεδιασμό σύμφωνο με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον +1,5oC, ο οποίος θα περιλαμβάνει την άμεση απεξάρτηση από το κάρβουνο και τη στροφή στην παραγωγή ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές.
Clear selection
2. Δεσμεύομαι ότι θα καταψηφίσω κυρώσεις συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς απειλούν τον μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας, τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση.
Clear selection
3. Δεσμεύομαι να αναλάβω πρωτοβουλίες για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας και των εργαζομένων σε λιγνιτικές μονάδες, υποστηρίζοντας τη στροφή σε οικονομικές δραστηριότητες που αποκλείουν τη χρήση κάρβουνου.
Clear selection
4. Δεσμεύομαι να προωθήσω την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών που όχι απλά ενθαρρύνουν, αλλά ενεργοποιούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Clear selection
Ελλάδα κλιματικής ανθεκτικότητας
5. Δεσμεύομαι να αντιτεθώ σε κάθε νομοθετική ή πολιτική πρωτοβουλία που υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση και ακτές.
Clear selection
6. Δεσμεύομαι να υποστηρίξω την ολοκλήρωση των προεδρικών διαταγμάτων και των σχεδίων διαχείρισης για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μέχρι το τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
Clear selection
7. Δεσμεύομαι να υποστηρίξω ενεργητικά την υιοθέτηση μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τον άνθρωπο, το 2020, που θα ενισχύσει τους παγκόσμιους στόχους και μηχανισμούς για την αναστροφή της απώλειας της φύσης.
Clear selection
Ζωντανή ελληνική οικονομία
8. Δεσμεύομαι πως θα απαιτήσω την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και την ανακατεύθυνση των πόρων που θα εξοικονομηθούν σε στήριξη της καθαρής ενέργειας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των καινοτόμων τεχνολογιών αποθήκευσης.
Clear selection
9. Δεσμεύομαι να προωθήσω κίνητρα και εργαλεία για την αύξηση των επενδύσεων και θέσεων εργασίας στους κλάδους της «κυκλικής οικονομίας» με αποκλεισμό της καύσης απορριμμάτων.
Clear selection
10. Δεσμεύομαι να προωθώ την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής προστασίας σε όλες τις οικονομικές και αναπτυξιακές πολιτικές και να αντιτεθώ σε οποιαδήποτε νομοθετική οπισθοδρόμηση σε περιβαλλοντικά θέματα.
Clear selection
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of WWF. Report Abuse