Adhesions al manifest XELL sobre les mesures de retorn a l'activitat escolar
Manifest XELL sobre les mesures de retorn a l’activitat escolar 2020 – AIXÍ NO
Davant de l’excepcionalitat de la situació actual i les mesures que s’estan proposant i posant en pràctica de cara a al retorn a l’activitat escolar, la XELL, Xarxa d’Educació Lliure, volem manifestar que tal i com ho entenem nosaltres:
1 Les criatures i les seves necessitats han estat oblidades des del primer moment en la gestió oficial d’aquesta crisi.
2 Les mesures de distanciament social que es volen aplicar als centres docents per la seva reobertura són incompatibles amb satisfer les necessitats reals de la infància i les seves famílies i les de mestres i acompanyants.
3 No volem que els adults siguin portadors d’una por induïda a contagiar-se dels infants, la qual cosa els perjudica tant a ells com als infants. L’adult ho podria viure amb angoixa i la mainada percebria i assimilaria el rebuig de l’adult.
4 Malgrat que reconeixem en els infants una gran capacitat de gestió emocional, d’autocura i autorregulació, cal que s’adapti la vivència al seu nivell maduratiu. Si sotmetem la mainada a les mesures de desinfecció i distanciament proposades, anirem contra el seu desenvolupament (i contra els ideals dels valors plantejats pel propi disseny curricular base), aprendran a sentir rebuig i por cap als altres, amb greus conseqüències per a la salut emocional i l’estabilitat social.
5 La necessitat dels infants ara no és la de seguir un currículum de continguts cognitius de conceptes, procediments o competències per obtenir un títol sinó la de suport emocional per viure i superar les pors i inquietuds que ha despertat la situació. És la necessitat de contacte i socialització per al seu desenvolupament i per viure en comunitat i sentir-s’hi part per a superar la crisi.
6 Els infants estaran millor a casa i fent trobades amb amics i familiars en espais que entomin la funció de cohesió social que fa l’escola. Celebrem que als centres, si s’obren, es plantegin grups reduïts d’infants i no les ràtios que fins ara hem vist. Però si ràtios baixes implica distanciament, la mesura perd el sentit integrador. Si realment els infants no poguessin apropar-se entre ells, s’haurien de tancar les escoles. Si se’ls posa junts dins les escoles, no se satisfà la seva necessitat sinó la dels adults que no poden o no opten legítimament estar per als infants.
7 Satisfer la necessitat dels infants és satisfer la de les seves famílies: l’Administració d’Educació hauria d’anar de la mà de la de Serveis Socials/Família i polítiques econòmiques per a que les famílies tinguin ingressos dignes per poder tenir cura dels seus fills i filles sense haver de deixar-los a càrrec d’algú altre. Demanem que s’obrin espais (escoles) d’ús voluntari d’acollida per a la mainada i la família, amb prioritat pels casos d’infants d’entorns desafavorits, per donar suport a qui més ho necessita i que alhora és mantingui la important tasca de cohesió social de l’escola.
8 Perquè aquesta decisió de la família sigui voluntària cal el suport econòmic a les famílies que les permeti escollir lliurement i no obligades per anar a treballar per obtenir recursos per viure. En què ha quedat la proposta de les administracions sobre la Renda Bàsica Universal?
9 Cal una solució de compromís entre les necessitats REALS de la infància i les mesures de superació de la crisi sanitària. Hi ha veus molt qualificades que expressen que tant distanciament i aïllament ens portarà a una societat amb un feble sistema immunològic que implicarà una major mortalitat i dependència de la medicina amb copyright.
10 Si les criatures no poden expressar-se emocionalment, si no poden córrer juntes, si no poden tocar-se, si no podem abraçar-les per sostenir-les, sota risc de ser assenyalades i patir mesures disciplinàries… NO podem oferir un acompanyament sa, doncs el seu impuls de vida serà constantment reprimit… AIXÍ NO
*************
També volem expressar que el confinament forçós, el control del carrer per part de forces armades i les propostes oficials de desconfinament que hi ha sobre la taula, alimenten la cultura de la por. Ens preocupa que puguin anunciar una greu retallada de drets i llibertats així com un creixent autoritarisme de cara al control social de la ciutadania. No ho volem acceptar.