COVID-IMPACT (HUN)

Kutatási program

COVID-19 járványhoz kapcsolódó érzések és viselkedések vizsgálata

A COVID-19 világméretű járvánnyá vált az elmúlt időszakban. A megfertőződési kockázat a korlátozó intézkedések betartásával csökkenthető. Ebben a helyzetben az egészségmegőrzési lehetőségek és a járványhoz kapcsolódó negatív érzelmek kezelésének alaposabb vizsgálata vált szükségessé. A közelmúltban a Lancet folyóiratban megjelent összefoglaló tanulmány alapján kiemelt jelentőségű az, hogy a járvány és az izoláció pszichológiai vonatkozásairól átfogó vizsgálatok készüljenek. Ennek megfelelően a viselkedéselemzéssel foglalkozó kutatók világszerte vizsgálják jelenleg az izoláció hatásait és általánosan a járvány jelenségét.
A COVID-IMPACT vizsgálat célja a COVID-19 járvány pszichológiai vonatkozásainak alaposabb feltérképezése és megértése.

Kérjük, hogy legyen kedves kitölteni online kérdőíveinket most és a következő 8 hetes időszakban. Az első alkalommal ez megközelítőleg 30 percet vesz igénybe, az utánkövetés során kiküldött kérdőív 10 perc alatt kitölthető.

A kérdéssorban a következőkre kérdezünk rá.
-Demográfiai adatok
-Dohányzás, testmozgás, alkoholfogyasztás
-korlátozó intézkedések követése
-Vírussal kapcsolatos gondolatok, hiedelmek
-Szorongás és hangulati érintettség mértéke
-Megküzdési technikák
-Pozitív és negatív érzések

A vizsgálatban való részvétel semmilyen kockázattal, kényelmetlenséggel nem jár. A kérdőívek kitöltése anonim, olyan személyes adatra nem kérdezünk rá, mellyel a kitöltő pontosan beazonosítható lenne.

Az adatokat 5 évig őrizzük meg a General Data Protection Regulation (GDPR) elveinek megfelelően tároljuk. Az adatokat név nélkül, bizalmasan kezeljük, azokhoz kizárólag ebben a vizsgálatban résztvevő kutatók férhetnek hozzá

A válaszaival a pszichológiai segítségnyújtási lehetőségek tervezésében segíti munkánkat. A válaszadás önkéntes, anyagi támogatással nem jár.

A vizsgálatba való beleegyezése bármikor visszavonható Önre vonatkozó negatív követkemények nélkül. Ebben az esetben válaszai az elemzésbe nem kerülnek bele.

Az adatokat SPSS statisztikai programmal elemezzük és a University of Cyprus ACThealthy Lab részlegén zárt szekrényben egy külső merevlemezen tároljuk. Az adatokat biztonsági kód védi, azokhoz kizárólag a projektben résztvevő kutatók férnek hozzá.
A kutatócsoport és az Etikai Bizottságok tagjai az adatokat bizalmasan kezelik, a vonatkozó adatvédelmi törvényt szigorúan betartják és betartatják. Az eredmények publikálásakor a kutatócsoport tagjai szintén figyelembe veszik az adatvédelmi irányelveket, így olyan adat, mellyel a kitöltő beazonosítható lenne, nem kerül publikálásra. A beleegyező nyilatkozat és az adatok 5 év múlva megsemmisítésre kerülnek a GDPR irányelveknek megfelelően. Az 5 éves időtartamot elegendőnek ítéljük meg az adatok elemzésére és a tudományos eredmények publikálására.

A vizsgálattal kapcsolatos panaszával a University of Cyprus Research Support Service részlegét keresse a következő elérhetőségeken:

University of Cyprus, Research Support Service vezetője:
Dr. Marios Demetriades
Tel: 222894287, Fax: 22895506
Email: demetriades.a.marios@ucy.ac.cy

A vizsgálattal kapcsolatos észrevételeivel kapcsolatban, illetve további kérdéseivel a vizsgálat koordinátorához, Dr. Angelos Kassianos-hoz forduljon a kassianos.angelos@ucy.ac.cy e-mail címen.

Kérjük, hogy a kérdőív kitöltésekor minden esetben adja meg e-mail elérhetőségét az utánkövetés érdekében.

A vizsgálatot a Cyprus National Bioethics Committee engedélyezte (ref.: ΕΕΒΚ ΕΠ 2020.01.60).

Dr. Őri Dorottya
Vadaskert Kórház, Budapest
dr.ori.dorottya@vadaskert.hu
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy