CARTA DE SUPORT PER A LA CREACIÓ D’UN MARC LEGISLATIU PEL RESPECTE DELS DRETS HUMANS PER PART DE LES EMPRESES CATALANES A L’EXTERIOR
Des del grup d'Empresa i Drets Humans de Lafede.cat - Organitzacions per a la Justícia Global i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia demanem que signeu aquesta carta de suport per a la creació d'un marc legislatiu pel respecte dels Drets Humans per part de les empreses catalanes a l'exterior. El conjunt de suports aconseguits es presentaran tant al Parlament de Catalunya com al Govern de la Generalitat per tal que donin compliment a la Resolució 359/XI del Parlament de Catalunya, aprovada el passat 3 de novembre de 2016, sobre el respecte dels drets humans per les empreses catalanes que operen a l’exterior.


El text diu el següent:

<<Malgrat el reconeixement de la universalitat dels drets humans, ens trobem davant una evident asimetria: existeixen més de 3.400 acords i tractats que protegeixen les inversions a escala global, establint marcs jurídics vinculants, però no hi ha mecanismes que assegurin el respecte dels drets humans ni el medi ambient per part de les empreses transnacionals. Només es disposa de codis voluntaris i Plans Nacionals sobre empreses que en els darrers anys han demostrat la seva incapacitat per respondre, de forma efectiva, davant la violació dels drets humans per part de les empreses en països tercers. D’aquesta manera, es permet el manteniment d’un règim d’impunitat, tal i com ha succeït en casos tan greus com són el Rana Plaza (Bangladesh) o el Rio Doce (Brasil), entre d’altres.

Davant aquesta situació, el 2014 el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides (CDH) va iniciar un procés històric i sense precedents per tal d’obligar les empreses transnacionals a respectar els drets humans a tot arreu, mitjançant l’establiment d’un Instrument Jurídicament Vinculant (Tractat Vinculant) sobre empreses i drets humans. Aquest procés continua avançat a dia d’avui, amb el suport d’una xarxa global integrada per organitzacions socials, moviments i comunitats afectades, on participen activament entitats catalanes en defensa de la justícia global.

El passat 3 de novembre de 2016, la Comissió Comissió d’Acció Exterior i Cooperació del Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, la proposta de resolució 359/XI sobre un marc legislatiu pel respecte dels drets humans de les empreses catalanes que operen a l’exterior, en els següents termes:

El Parlament de Catalunya:

a) Referma el seu compromís envers el Dret internacional dels drets humans, el Dret internacional del treball i les normes internacionals sobre medi ambient, promoció de la pau i el Dret al desenvolupament sostenible; i es compromet a seguir treballant de forma transversal en el seu marc legislatiu per avançar en aquests camps.

b) Insta al Govern de Catalunya a iniciar en el termini de 8 mesos els treballs per crear i desplegar un centre d’estudi i d’avaluació sobre els impactes de les empreses catalanes amb inversions a l'exterior que disposi d’instruments que vetllin pel compliment de la legislació vigent en l’àmbit dels Drets Humans per part de les empreses i amb participació de la societat civil catalana, del Govern i del Parlament.

c) Es declara favorable a la creació d'un instrument internacional jurídicament vinculant que garanteixi el compliment de les obligacions en matèria de drets humans per part de les empreses transnacionals i altres empreses i dóna suport al grup de treball del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que té el mandat d'elaborar aquest instrument.

Com a grups, col·lectius i entitats integrant el teixit associatiu català donem suport a la Resolució del Parlament i instem al Govern català a emetre un Decret per tal de concretar la creació del centre d’estudi i avaluació sobre els impactes de les empreses catalanes amb inversions a l'exterior. Catalunya no pot estar al marge d'aquest debat i l'ha de saber aprofitar com una oportunitat per a situar-se com referent en l'escena internacional en el respecte de la pau i de la promoció dels drets humans.>>

Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms