Ενεργειακή περιήγηση στο σπίτι. Μήπως καταναλώνετε άσκοπα πολλή ενέργεια;

Γνωρίζετε ότι με κάποιες μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας, εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος;

Σας καλούμε να κάνετε μία ενεργειακή περιήγηση στο χώρο σας απαντώντας στις ερωτήσεις της φόρμας, ώστε να διαπιστώσετε κατά πόσο εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα!  

Κάτω από κάθε ενότητα θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες ή συμβουλές για ένα σπίτι με λιγότερες ενεργειακές απώλειες.

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Σε ποια περιοχή κατοικείτε;  *
Πριν ξεκινήσετε, μπορείτε να δειτε, στην παρακάτω εικόνα, για ποιες χρήσεις καταναλώνει περισσότερη ενέργεια ένα τυπικό σπίτι στην Ευρώπη.
1. Ας ξεκινήσουμε με τα κουφώματα του σπιτιού. Τα κουφώματα (μπαλκονόπορτες και παράθυρα) του σπιτιού μου είναι: *
Τα κουφώματα ενός κτηρίου επηρεάζουν σημαντικά την ενεργειακή του κατανάλωση. Το 18%-30% της ενεργειακής απώλειας ενός σπιτιού οφείλεται στην απώλεια θερμότητας που προέρχεται από τα κουφώματα. Τα ξύλινα κουφώματα και τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή είναι καλές επιλογές καθώς το ξύλο και ο αέρας (που υπάρχει ανάμεσα στα φύλλα αλουμινίου στα κουφώματα με θερμοδιακοπή) είναι μονωτικά υλικά.Τα παλιά ξύλινα κουφώματα προκαλούν μεγάλες θερμικές απώλειες κυρίως λόγω ελλαττωματικής συντήρησης (το ξύλο στραβώνει και ο αέρας περνάει ανάμεσα από τα φύλλα). Το καλύτερο καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να πετύχουμε αν βάλουμε διπλά (ή ακόμη και τριπλά) τζάμια τα οποία αποτελούν μία πιο ενεργειακά αποδοτική επιλογή (ο αέρας ανάμεσα από τα τζάμια λειτουργεί ως μονωτικό). Επίσης, κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις απώλειες και έχει πολύ χαμηλό κόστος, είναι να θερμομονώσουμε τα κουφώματα με σιλικόνη, με ταινίες αεροστόπ ή με αεροπλάστ.
2. Θερμοστάτης χώρου. Σε πόσους βαθμούς Κελσίου (°C) ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη το χειμώνα;  *
Ο θερμοστάτης χώρου είναι μια συσκευή που χρησιμοποιούμε για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία που επιθυμούμε να έχει ο χώρος μας. Ρυθμίζοντας την επιθυμητή θερμοκρασία χώρου, ουσιαστικά του δίνουμε «εντολή» για το πότε πρέπει να ενεργοποιήσει ή  να διακόψει το μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης του χώρου. Αυτό που κάνει δηλαδή είναι να αναγνωρίζει τη θερμοκρασία, να την ελέγχει και να τη ρυθμίζει, εξασφαλίζοντας μας ένα επίπεδο θερμικής άνεσης. Το χειμώνα προτείνεται να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 18°C-21°C και το καλοκαίρι στους 25°C.  Γνωρίζετε ότι αν το χειμώνα χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κατά 1°C μπορούμε να εξοικονομήσουμε από 7%- 10% στο λογαριασμό θέρμανσης;
3. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε συντήρηση στον λέβητα της κατοικίας σας; *
Αν το σπίτι σας ζεσταίνεται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υγραέριο, τότε κάπου εκεί γύρω θα υπάρχουν ο καυστήρας και ο λέβητας. Ο καυστήρας αποτελεί το μέσο που καίει τα διάφορα καύσιμα ώστε να παραχθεί η θερμότητα. Ο λέβητας είναι αυτός που ζεσταίνει το νερό που κυκλοφορεί στους σωλήνες, προσδίδοντας του τη θερμότητα που παράγεται από την καύση. Είναι σημαντικό να γίνεται συντήρηση του λέβητα μία φορά το χρόνο, καθώς έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη απόδοση (δηλαδή για το ίδιο αποτέλεσμα χρειαζόμαστε λιγότερα καύσιμα). Μεγαλύτερη απόδοση έχουμε επίσης όταν ο λέβητας και οι σωλήνες θέρμανσης (ιδιαίτερα οι εξωτερικοί) είναι μονωμένοι.
4. Σώματα καλοριφέρ.  Σημείωστε παρακάτω, πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε εξαέρωση στα σώματα καλοριφέρ; *
Είναι σημαντικό να ελέγχουμε αν υπάρχει αέρας στα καλοριφέρ, καθώς μειώνει σημαντικά την απόδοσή τους. Επομένως, κάθε χρόνο είναι σημαντικό να τους κάνουμε εξαέρωση, για να μη χάνουμε θερμότητα. Κάτι ακόμη που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τοποθετήσουμε από την πίσω πλευρά τους "ασπίδες/φίλμ αλουμινίου", που αντανακλούν τη θερμότητα προς τα εμπρός. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε και αλουμινόχαρτο.
5. Σώματα καλοριφέρ. Παρατηρείστε τους χώρους του σπιτιού σας: υπάρχουν έπιπλα τοποθετημένα μπροστά ή σε πολύ κοντινή απόσταση από τα καλοριφέρ; *
Αν φροντίσουμε τη διαρρύθμιση των επίπλων έτσι ώστε να μην υπάρχουν μπροστά ή σε πολύ κοντινή απόσταση έπιπλα, διασφαλίζουμε ότι ο  αέρας θα κυκλοφορεί καλύτερα. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε τα καλοριφέρ ως "στεγνωτήριο ρούχων" το χειμώνα, ή "ράφι" όπου τοποθετούμε διάφορα αντικείμενα όπως διακοσμητικά ή βιβλία.
6. Κλιματιστικό. Αν στο σπίτι χρησιμοποιείτε κλιματιστικό για τη θέρμανση/ ψύξη, πόσο συχνά καθαρίζονται τα φίλτρα του; *
Ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων είναι απαραίτητος για την απόδοση του κλιματιστικού. Κάθε κατασκευάστρια εταιρεία ορίζει τη δική της συχνότητα, αλλά σε γενικές γραμμές ο καθαρισμός χρειάζεται να γίνεται κάθε 1 με 2 μήνες, ενώ κάθε 3 χρόνια πρέπει να αλλάζουμε τα φίλτρα. Αποφεύγουμε να μεταβάλλουμε απότομα τη θερμοκρασία από πολύ υψηλές σε πολύ χαμηλές τιμές και το αντίστροφο και προτιμάμε να ορίζουμε μία σταθερή θερμοκρασία για το χώρο (όπως 20°C το χειμώνα και 26°C το καλοκαίρι). Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε κόστος. Πολύ μεγαλύτερο όμως κόστος μπορούμε να εξοικονομήσουμε αν αντί για κλιματιστικό χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες οροφής, αφού καταναλώνουν το 1/10 της ενέργειας. Ειδικά το χειμώνα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες σε συνδυασμό με τη θέρμανση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, με την κατάλληλη φορά του ανεμιστήρα μπορούμε να ελαττώνουμε την απώλεια θερμότητας και το αίσθημα των "κρύων ποδιών" το χειμώνα.
7. Μόνωση σε τοίχους, οροφή και πυλωτή. Είναι μονωμένοι οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού; *
Ένα θερμομονωμένο κτήριο εξοικονομεί περίπου το 50% της ενέργειας που θα χρειαζόταν για να το θερμάνει ή να το ψύξει.  Ωστόσο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ένα σπίτι που δεν είναι μονωμένο, είναι τα χρώματα του. Βγείτε για λίγο στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού σας. Παρατηρήστε, τι χρώμα είναι βαμμένοι οι εξωτερικοί τοίχοι; Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι διατηρούν το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι.
8. Τέντες. Αφού βρίσκεστε στο μπαλκόνι, σημείωστε αν το σπίτι διαθέτει τέντες: *
 Οι τέντες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Φυσικά το καλοκαίρι τις χρησιμοποιούμε για να εξασφαλίσουμε δροσιά, αλλά και τους χειμερινούς μήνες μπορούμε να τις έχουμε κατεβασμένες στα βορινά δωμάτια ώστε να δημιουργούν ένα "τοίχος" στον κρύο αέρα, ενώ στα δωμάτια που "χτυπάει" ο ήλιος, προτείνεται να τις έχουμε ανεβασμένες.
9. Ηλιακός θερμοσίφωνας. Έχει το σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα; *
Αν στο σπίτι υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας είστε από τους/τις τυχερούς/ές, καθώς μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 35%-45% από το λογαριασμού του ηλεκτρικού. Επιπλέον, το περιβάλλον γλιτώνει από 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
10. Ψυγείο.  Πού βρίσκεται τοποθετημένο το ψυγείο; Πλησιάστε το ψυγείο και παρατήρηστε αν  βρίσκεται κοντά σε πόρτες, παράθυρα ή καλοριφέρ. *
Η θέση του ψυγείου μέσα στο χώρο είναι σημαντική. Και αυτό γιατί αν βρίσκεται κοντά σε καλοριφέρ ή σε πόρτες και παράθυρα που τα "χτυπάει" ο ήλιος, τότε χρειάζεται να καταναλώσει 30% παραπάνω ενέργεια! Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι είναι τοποθετημένο σε σχετικά δροσερό μέρος.
11. Ψυγείο. Ανοίξτε την πόρτα του ψυγείου και ελέγξτε αν έχει "πιάσει" πάγο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, το ψυγείο χρειάζεται απόψυξη.  Κάνετε συχνά απόψυξη στο ψυγείο; Επίσης, σημείωσε σε ποια θερμοκρασία είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης της συντήρησης και της κατάψυξης. *
Γνωρίζετε ότι 5 μόλις χιλιοστά πάχους πάγου στο ψυγείο μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%; Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε απόψυξη.  Επίσης, εσείς σε ποια θερμοκρασία έχετε ρυθμίσει το θερμοστάτη του ψυγείου; Μια θερμοκρασία 7°C στο θάλαμο και -18 °C στον καταψύκτη μπορεί  να βοηθήσει να εξοικονομήσετε ρεύμα μέχρι και 15%.
12. Φωτισμός. Τι λάμπες χρησιμοποιείτε στο σπίτι για το φωτισμό; *
Η σωστή επιλογή λαμπτήρων μπορεί να συμβάλει κατά πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν οι συμβατικές λάμπες πυρακτώσεως, όμως, επειδή κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και δεν ήταν αποδοτικές, αποσύρθηκαν. Σήμερα, την καλύτερη επιλογή αποτελούν οι λάμπες led, των οποίων η διάρκεια ζωής είναι εικοσαπλάσια από τις λάμπες πυρακτώσεως και εξοικονομούν μέχρι και 90% ενέργεια. Μετά ακολουθούν οι λάμπες φθορισμού με εξοικονόμηση μέχρι 80% και τέλος οι λάμπες αλογόνου με εξοικονόμηση έως 30% ενέργεια (η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως).
Ξέρετε τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες; *
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας (παραγωγή, εξοικονόμηση κ.ά.) και διαπνέονται από τις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Συνιστούν ένα σχετικά νέο θεσμό στην Ελλάδα (από το 2018), με όραμα την αποκεντρωμένη και δίκαιη παραγωγή ενέργειας από πολίτες. Με άλλα λόγια, οι ενεργειακές κοινότητες εντάσσονται στην κοινωνική́ και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΛΟ), την οποία και στοχεύουν να εφαρμόσουν για την ενέργεια. Η προσπάθεια αυτή έχει εκφραστεί με συντομία ως: «η ενέργεια στα χέρια των πολιτών».
Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας! Παρακάτω μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο.
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy