Enquête naar de behoefte voor een gedenkplek voor overleden kinderen in de gemeente Nieuwkoop
Doodgeboren kinderen werden tot halverwege de jaren '80 meteen bij de ouders weggehaald en anoniem, zonder te dopen, begraven in ongewijde grond. Ouders mochten het kindje niet vasthouden, soms niet eens zien. Zo konden ze zich er ook niet aan hechten, was de redenering. Vaak was het kindje al begraven voordat de moeder uit haar kraambed was. Het was ook niet gebruikelijk dat daarna nog over dit kindje, die door de ouders vaak toch een naam gegeven was, werd gesproken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat, zelfs tientallen jaren later, ouders nog steeds moeite hebben met de gang van zaken die toen “gewoon” was. En ook al werd er niet over gesproken, onbewust hebben de meeste andere kinderen uit zo’n gezin gevoeld dat er “iets” was, een “verboden onderwerp”, een geheim dat waar niet over gesproken werd.

Gelukkig gaat dit tegenwoordig anders, zeker nu álle kinderen, ook die voor 24 weken zwangerschap stil geboren worden, ingeschreven kunnen worden in het Basisregistratie Personen (BRP). Ook kindjes die vóór deze wetswijziging levenloos zijn geboren, kunnen alsnog bijgeschreven en dus erkend worden. Uit diverse artikelen in kranten en tijdschriften blijkt dat ouders met een stil geboren kindje vanaf de jaren ‘80 toch dit kindje bijschrijven, omdat deze kindjes altijd al bij het gezin gehoord hebben. En nu kan dit eindelijk officieel gemaakt worden.

Mijn wens is dat de gedenkplek er echter niet alleen is voor ouders die kort geleden hun kind verloren zijn, maar ook voor ouders die in het verleden hun kind verloren zijn. Of het nu gaat om een pasgeboren baby dat misschien niet de kans kreeg voor een eerste ademhaling of een ouder kind die op welke manier dan ook overleden is. Of dat gaat om mensen voor wie het verlies nog erg vers is of anderen voor wie dit verlies jaren geleden was: de pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uit komen, blijven hetzelfde.
Wat je relatie met dit overleden kind ook is: iedereen die zich verbonden voelt met dit kind, mag zich welkom voelen bij de gedenkplek voor overleden kinderen. Een mooie plek waar mensen niet alleen naartoe kunnen gaan om te gedenken, maar ook om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Voortvloeiend uit het creëren van een gedenkplek voor overleden kinderen op de algemene begraafplaats in Nieuwkoop kan Lichtjesavond Nieuwkoop ontstaan op de 2e zondag van december tijdens WereldLichtjesdag. Op deze dag staan op ruim 100 locaties mensen samen stil bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Op deze manier kunnen we ook in de gemeente Nieuwkoop een lichtpuntje bieden in de donkere dagen. Hoe mooi zou het zijn dit met elkaar te realiseren?
Voor meer informatie over WereldLichtjesdag zie http://www.wereldlichtjesdag.nl/algemene-informatie/
Heeft u zelf een kind die (tijdens de zwangerschap of na de geboorte) overleden is? *
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy