Wat vind jij het meest belangrijk?
Welke onderwerpen vind jij het meest belangrijk in de stad Schiedam? De onderwerpen die jongeren en professionals in Schiedam het meest belangrijk vinden, zullen worden besproken op de Catch Up bijeenkomst op 24 september.
Hoe oud ben je?  *
Waar woon je?  *
Op wat voor soort school of opleiding zit je? *
Maak jouw top 3
Welke 3 onderwerpen moeten volgens jou meer aandacht krijgen in de stad? Laat het ons weten! Lees de onderwerpen door en maak daarna een top 3.
Discriminatie & pesten
Discriminatie betekent dat iemand (of een groep mensen) oneerlijk wordt behandeld of wordt buitengesloten, omdat hij of zij ‘anders’ is. Bijvoorbeeld omdat iemand een andere huidskleur, godsdienst of geaardheid heeft. Pesten en discriminatie hebben veel met elkaar te maken: kinderen, jongeren of volwassenen worden gepest, omdat zij ‘anders’ zijn. Discriminatie is verboden in Nederland, maar komt toch nog voor.
Veiligheid
Jongeren hebben recht op een veilige omgeving. Het is belangrijk om je veilig te voelen op alle plekken waar je bent: op school, thuis, op je werk maar ook buiten op straat. De gemeente Schiedam probeert ervoor te zorgen dat iedereen veilig is én zich veilig voelt.
Sport, cultuur en vrije tijd
In je vrije tijd wil je leuke dingen kunnen doen. in Schiedam kun je op verschillende plekken jouw vrije tijd besteden. Voor kunst en cultuur kun je bijvoorbeeld naar musea, het theater of de bibliotheek. En voor sport kun je onder andere terecht bij wijk- of sportverenigingen of op sport- en speelplekken bij jou in de buurt. De gemeente bepaalt hoeveel geld daarvoor beschikbaar is.
Mentale gezondheid
Mentale gezondheid gaat over hoe lekker je in je vel zit. In Nederland zitten steeds meer mensen niet lekker in hun vel. Dit kan betekenen dat je veel stress ervaart. Jongeren hebben tegenwoordig steeds vroeger last van veel stress. Het aantal burn-outs is flink toegenomen. Dit kan komen door de hoge druk die mensen nu ervaren om te presteren of mee te doen aan veel sociale activiteiten.
Lichamelijke gezondheid
lichamelijke gezondheid gaat over hoe gezond jouw lichaam is. Daarbij is voeding natuurlijk belangrijk: krijg je genoeg vitamines binnen en eet je niet te veel suikers en vetten? Maar genoeg beweging is ook belangrijk voor je gezondheid.
Onderwijs
In Schiedam zijn verschillende middelbare scholen en mbo’s te vinden. Het is belangrijk dat je op school je talenten kunt ontdekken. Dat gaat niet alleen over of je goed kunt leren, maar bijvoorbeeld ook over creativiteit, techniek of sociale vaardigheden. Ook moet je op school goed voorbereid worden op de arbeidsmarkt, zodat je een baan kunt vinden die past bij jouw talenten, vaardigheden en interesses.
Gelijke kansen
Ieder mens moet gelijke kansen krijgen, dus ook jongeren. Het hoort niet uit te maken wat bijvoorbeeld je achtergrond is of hoeveel geld je ouders hebben. Iedereen hoort gelijke kansen te krijgen om zich te ontwikkelen.
Voorlichting
Bij voorlichting krijg je informatie over een onderwerp, zodat je beter weet hoe je met bepaalde zaken om kunt gaan. Voorlichting gaat bijvoorbeeld over hoe je lichaam verandert als je in de puberteit bent. Of hoe je omgaat met drugs en alcohol. Maar het kan ook gaan over praktische zaken, zoals hoe je een studentenlening aanvraagt of hoe je een zorgverzekering kiest als je 18 jaar bent. Voorlichting kan je helpen bij (belangrijke) keuzes die je moet maken.
Milieu
Het milieu is de omgeving waarin je leeft. Goed zorgen voor het milieu betekent dat je ervoor probeert te zorgen dat je leefomgeving gezond is (en blijft) om in te wonen. Bijvoorbeeld door uitlaatgassen te verminderen en afval te scheiden. Ook het belang van natuur in de stad hoort bij milieu.
Duurzaamheid
Duurzaamheid gaat over dat we zuinig omgaan met onze spullen en dat we aandacht besteden aan hergebruiken en recyclen. Dat betekent dat producten opnieuw worden gebruikt of dat van oude producten nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Duurzaamheid kan ook gaan over dat we meer groene energie gebruiken. Dat is energie die niet wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van duurzame bronnen, zoals de zon, wind en water. De gemeente helpt inwoners en bedrijven om zo duurzaam mogelijk te zijn.
1.
Your answer
2.
Your answer
3.
Your answer
Wat vind jij zo belangrijk aan het onderwerp dat jij op nummer 1 hebt gezet in jouw top 3? Waarom heb je het op 1 gezet? Leg het uit. *
Your answer
Wat vind jij?  Miste jij een belangrijk onderwerp? Schrijf dat onderwerp hieronder op als tip! *
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy