Adhesió a la proposta adreçada als partits polítcs catalans per impulsar una transició energètica al servei de la ciutadania

PROPOSTA ADREÇADA ALS PARTITS POLÍTICS PER AVANÇAR CAP A UNA TRANSICIÓ ENERGÈTICA BEN PLANIFICADA A CATALUNYA


Nombroses entitats catalanes ens hem unit per adreçar als partits polítics una proposta que contribueixi a fer avançar el país cap a una transició energètica democràtica, participativa, distribuïda, de proximitat i que incorpori els valors de protecció ambiental i de les persones impulsats per la Unió Europea.

El Decret llei 16/2019, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables, liberalitza el sol, afavoreix la instal·lació de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, sense disposar de planificació territorial, ni d’avaluació estratègica, ni de criteris clars i transparents per a l’avaluació dels projectes.

Arran d’aquest Decret llei, des del gener de 2020 s’està produint la presentació i tramitació d’un allau d’avantprojectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, promogudes per empreses relacionades amb els grans oligopolis de les energies fòssils i fons d’inversió internacionals. Ara per ara, la Ponència d’Energies Renovables, que és l’òrgan decisori de la Generalitat, ja ha considerat inicialment viable la instal·lació de 695 aerogeneradors i destinar 6.200 ha de conreu a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, tots situats en zones rurals no urbanitzables i lluny dels centres de consum, contravenint així l’article 19.1.b. i 19.1.c. de la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic i provocant forts impactes en el paisatge i la qualitat ambiental, els principals actius del món rural per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

Per avançar cap a una transició energètica ben orientada, és imprescindible disposar d’una planificació territorial estratègica de les centrals de producció industrial d’energia renovable a Catalunya, prèvia a la valoració i validació dels avantprojectes de les grans centrals de producció industrial d’energies renovables.

Atesa la gravetat de la situació actual, demanem que, de cara a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, el vostre partit es posicioni per avançar cap a una transició energètica planificada i democràtica, incloent els següents punts en el seu programa polític:

- La derogació i posterior reforma del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables de manera que inclogui i es detallin, entre d’altres, els següents criteris: protecció ambiental, integració paisatgística, distribució territorial, planificació urbanística, governança i consens amb els Ajuntaments, indemnitzacions per a tots els afectats, etc. I que determini el paper dels sistemes d’autoconsum, les comunitats locals i les centrals industrials de producció d’electricitat amb fonts renovables.  
- L’elaboració d’una Planificació Territorial Estratègica per al desenvolupament de les energies renovables a Catalunya, que permeti avançar cap a la sobirania energètica en una transició ben planificada, al servei de la ciutadania. Elaborat a través d’un procés transparent i participatiu, que doni veu al món rural com a principal afectat per la instal·lació de les grans centrals industrials de renovables.

- La declaració d’una moratòria de tots els projectes actualment en tramitació, fins a la disposició del nou document normatiu i dels documents de Planificació i Avaluació Territorial Estratègica

- L’elaboració, publicació i disposició des de l’inici de criteris, clars i suficients, que han de complir els projectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques per evitar impactes negatius greus.

- La promoció d’un model de transició energètica de gestió pública, distribuïda i amb la participació del territori.

- L’impuls de les instal·lacions d’autoproducció d’energies renovables per aconseguir llars i empreses 100% autosuficients energèticament.

- La priorització, regulada per la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, de l’emplaçament de les centrals productores en ubicacions properes als centres de consum i en espais antropitzats (polígons industrials, canals de rec, vorals de xarxes viàries, espais degradats...).


CONSULTA EL LLISTAT D'ENTITATS ADHERIDES:    www.stopmolins.cat


Sign in to Google to save your progress. Learn more
Nom *
Cognoms *
Comarca *
E-mail de contacte
Anoteu el vostre e-mail si voleu rebre informació per mail sobre l'evolució de la transició energètica a Catalunya
Telèfon
Anoteu el vostre telèfon si voleu rebre informació via whatsapp sobre l'evolució de la transició energètica a Catalunya
Fòrmula d'adhesió a la petició adreçada als partits polítics *
Indica el nom de l'entitat, grup u organització a la que representes
Opinions, comentaris i suggeriments
Política de Privacitat de Dades
En aplicació de la normativa de protecció de dades vigent, Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d'abril de 2016 (RGPD), l'Espitllera Fòrum d'Estudis Segarrencs us informa que s'utilitzaran les dades introduïdes en aquest formulari únicament amb la finalitat de registrar la vostra adhesió a la petició adreçada als partits polítics i per a traslladar-vos informació de temàtiques relacionades amb la Transició Energètica a Catalunya. En cap cas seran entregades a tercers.
En qualsevol moment podeu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, supressió i limitació, adreçant un mail a: info@espitllera.cat.
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy