Espolsa la pavana!!
Mudances d’escola de pavana ibèrica. Pavanes dels Balls de Plaça i dels Balls de Gitanes a la tradició col·lectiva catalana.
Campus de cultura popular 2019
CONTINGUT
Xuriach, companyia de música i dansa antiga i tradicional, dintre de la seva vessant pedagògica, ja fa uns anys que organitza campus de treball temàtics. Aquesta vegada ens endinsarem en el món de la pavana ibèrica.

La pavana ibèrica, la que està bastida sobre un baix característic ja des del segle XVI, ha estat una de les danses fonamentals del repertori dels mestres de la dansa d’escola.

Sabem que aquesta pavana s’ha adaptat constantment a molts usos socials: cerimonials, processionals, festius o recreatius, tant a palau com a plaça.

La seva música ha quedat sovint com a tonada volgudament cristal·litzada i fixada per la mirada esbiaixada del folklorisme, quan en realitat, a totes les èpoques, ha estat més aviat un marc d’aprenentatge de la glossa i de l’ornamentació melòdica, per a major diversió i virtuosisme dels músics i dels balladors.

I la pavana dansada, testimoniada a Catalunya ja en el segle XVI, i que segueix estant documentada a quasi tots els tractats importants de dansa d’escola dels segles posteriors, també la trobem adaptada als usos col·lectius del ball de plaça, és a dir, integrada a la transmissió oral “popular”, amb una funció social integradora i tal vegada amb alguna part demostrativa per part dels millors balladors o dels que havien rebut instrucció d’escola.

En aquest seminari explorarem les versions coreogràfiques més contrastades de pavana i dels seus rebatuts, les d’escola i les de plaça, per tal d’aportar una mirada complerta d’aquesta forma músico-coreogràfica. Aquest taller ens permetrà de sentir les relacions entre el vocabulari dels moviments d’escola i els de la tradició oral catalana, i analitzarem les estructures coreològiques de la pavana quan s’adapten a funcions socials diverses.
DESTINATARIS
El curs està dirigit a músics i balladors, professionals o amateurs. Els alumnes es poden apuntar principalment com a músics o com a balladors, doncs, però seran convidats a experimentar en les dues disciplines per a tenir una comprensió global de la matèria. Es proposaran moments de treball conjunt, moments de treball de la música i la dansa per separat, i moments en què ens distribuïrem per nivells si és convenient

És un curs per a músics i balladors, doncs, pensat també per a mestres de dansa, d'esbarts, de colles, geganters, bastoners... que treballen amb danses en l'àmbit de la cultura popular o antiga o bé que venint d'altres camps hi estan interessats.
ITINERARIS i NIVELLS
Els matins començaran amb un treball conjunt de descobriment de la matèria del curs. Després es passarà a fer un treball per itineraris (música o dansa) i nivells separats, segons les possibilitats i les necessitats dels alumnes.

ITINERARI DE DANSA

Es centrarà en l'estudi pràctic de les relacions entre les coreografies de pavana d'escola i les relacions funcionals que aquestes tenen amb les formes populars de pavana, com a forma col·lectiva i de plaça. Es practicaran les unitats de moviment principals d'aquests dos contextos i analitzarem l'adaptació funcional històrica de la seva forma musico-coreològica.
Cada alumne rebrà una proposta pràctica de moviments accessibles al seu nivell, i els més avançats podran experimentar la composició de les seves mudances personals, seguint el seu estil d'interpretació preferit, la seva personalitat o la seva vivència en el món de la dansa, antiga o tradicional.

ITINERARI DE MÚSICA

Està pensat com un treball grupal que pretén reforçar i entendre el vincle natural entre la música i la dansa. És per això que se'ls convidarà a participar a algunes sessions de dansa, com a balladors. També com un primer contacte o aprofundiment amb els instruments històrics i la seva interpretació. No es planteja com a classes individuals d’instrument encara que els professors poden oferir una atenció més personalitzada en funció del moment.

Oferim vàries modalitats de conjunts: Instruments de corda polsada, fregada i vents (ministrers).

És imprescindible tenir almenys un nivell elemental del/s instrument/s amb què es vulgui fer el curs. Diferenciarem les formacions de vent de les de corda polsada o fregada. Diapasó: la = 440.
PROFESSORAT
CARLES MAS: músic, ballador, mestre de dansa antiga i tradicional, pedagog, investigador en etnocoreologia i en música i dansa europea. Certificat d’Aptitud a l’ensenyament de la música tradicional. Grau superior en música tradicional. Professor diplomat del mètode FeldenkraisTM.

ANNA ROMANÍ: ballarina, coreògrafa, pedagoga i música especialitzada en diferents estils de dansa antiga i contemporània. Fa recerca per la reconstrucció de la dansa d’escola ibèrica.

MARC RIERA: músic i pedagog de flabiol i tamborí i fagots històrics, títol superior en interpretació de música antiga per l’ESMUC. Investigador en la relació entre la música tradicional i antiga.

FRANCESC TOMÀS: músic i pedagog de corda fregada i polsada que combina la seva trajectòria d'escola clàssica amb el folklore i l'etnomusicologia. Especialista en acompanyament per a dansa.

EDWIN GARCÍA : músic i pedagog de corda polsada històrica i clàssica, títol superior i màster en interpretació de música antiga per l’ESMUC. Investigador especialitzat en agrupacions de corda polsada del barroc peninsular i llatinoamericà.
LLOC, DATES i HORARIS
Escola Municipal de Música Can Ponsic de Barcelona (Av. de Josep Vicenç Foix, 51, 08034)

DATES: 14 i 15 desembre 2019

HORARI GENERAL
9:30 a 14:00 i 16:00 a 18:00
(darrer dia, ballada final a les 19:00 al jardí de Can Ponsic, davant de l'escola)

HORARI ESPECÍFIC

9:30 - 10:00 escalfament (tothom)
10:00-12:00 tallers conjunts de dansa

pausa

12:30-14:00 tallers per itineraris

dinar

16:00 - 18:00 sessió teòrico-pràctica (tothom)

(diumenge 15, ballada final a les 19:00 al jardí de Can Ponsic, davant de l'escola)
CONCERT de GUITARRA BARROCA d'EDWIN GARCÍA sobre AIRES BARROCS
14 de desembre de 2019 a la Sala gran de Can Ponsic, 18:00

Concert de guitarra barroca sobre l'improvisació als aires barrocs ibèrics
MOSTRA o FESTA FINAL del CAMPUS

15 de desembre de 2019 al jardí de Can Ponsic, davant de l'escola, 19:00

Amb els professors i alumnes del curs es realitzarà una festa final que inclourà els balls que s'hagin treballat, a més d'un ball participatiu obert.


MATRICULACIÓ
Preu general: 55 €

El preu és únic per a tot el cap de setmana

Termini: fins a completar les places

Número màxim d'inscrits: 30 alumnes
NOM I COGNOM *
DATA DE NAIXEMENT *
TELÈFON *
MAIL *
ADREÇA *
EN QUIN ITINERARI ET MATRICULES? *
QUINA ÉS LA TEVA EXPERIÈNCIA en MÚSICA? (SI VAS SER ALUMNE D'ALGUNA EDICIÓ ANTERIOR, NOMÉS CAL INDICAR "CAMPUS 2016" o "2017") *
Fes una petita descripció dels estils i instruments que has treballat, els instruments que vols tocar i la seva afinació. Ets músic professional, estudiant o aficionat?
QUINA ÉS LA TEVA EXPERIÈNCIA en DANSA? (SI VAS SER ALUMNE D'ALGUNA EDICIÓ ANTERIOR, NOMÉS CAL INDICAR "CAMPUS 2016" o "2017") *
Fes una petita descripció dels estils de dansa que has treballat. Ets professional, estudiant o aficionat? Tens altres observacions que vulguis fer?
COM HAS REBUT la INFORMACIÓ del CURS? *
Required
ENS AUTORITZES A FER SERVIR LES FOTOS REALITZADES DURANT L'ACTIVITAT PER A PROMOCIÓ DE FUTURES EDICIONS? *
CONTACTE
Qualsevol dubte, consulta o suggeriment, poseu-vos en contacte amb nosaltres:

marc@xuriach.com
666 241 567

www.xuriach.cat
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy