mystiek en melancholie
Een herfst vol mystiek en melancholie: Cursus van 17-22 oktober
Een filosofische verkenning van de diepere lagen van onszelf


De cursus
De herfst is niet alleen bij uitstek het seizoen om nog eens terug te blikken op de zinderende zomer, maar ook het jaargetijde dat ons stil doet staan bij al onze onvervulde dromen en verlangens. De herfst roept zo als vanzelf een gevoel van melancholie op. Als we daar bewust aandacht aan besteden kan dit melancholieke gevoel een ervaring van het mystieke teweeg brengen.
Tijdens deze cursus zullen we onderzoeken hoe dit mystieke zich schuilhoudt in de diepte van de melancholie en ontdekken dat de ervaring van het mystieke het mogelijk maakt om onze melancholie vruchtbaar te maken voor ons eigen leven.

Melancholie laat ons niet alleen bijna volledig wegzinken in wat geweest is, maar confronteert ons ook met de dromen en verwachtingen die we ooit hadden. Hoewel zowel de reële als de gedroomde wereld naar het idee van de melancholicus verloren is gegaan, vormt ze toch nog een lichtpuntje in een verder duister geheel. Gelukkig kan de melancholicus zich, in tegenstelling tot de depressieve mens, zich nog vastklampen aan dat lichtpuntje en het omtoveren tot een ervaring of een kunstwerk. Als dat lukt, ontsluiten we in de melancholie op grond van onze duik in het verleden een nieuw heden dat per definitie toekomst in zich draagt.

In deze tijdsstructuur ligt de verbinding met de mystiek. De mysticus stelt zich ook bloot aan de duistere grond van het bestaan, maar hij is daarbij niet alleen gefocust op het verleden, zoals de melancholieke mens dat is. De mystieke ervaring opent zich namelijk evenzeer naar de toekomst als naar het verleden en laat zich vanwege die balans als een soort super heden ervaren. In die zin is het mystieke een gelukkige synthese tussen het verdriet om verlies enerzijds en de hoop op het mogelijke anderzijds. De mystieke mens verstaat kortom de kunst om zowel verdriet als hoop in een heden geactualiseerd te houden.

De opbouw
Iedere cursusdag begint met een werkcollege van drie uur door een van de docenten. Na de lunch wordt de middag afwisselend gebruikt voor gesprek en reflectie, een wandeling of voor een bezoek aan een cultuurhistorisch hoogtepunt in de Bourgogne. De laatste dag staat in het teken van de dialoog. De docenten zullen, uiteraard samen met de deelnemers, in gesprek gaan over de verworven inzichten. Gedurende het diner kan iedereen tot slot vrijelijk zijn of haar ervaringen met de groep delen.

Voor wie?
Voor iedereen die op filosofische wijze wil nadenken over zichzelf en de wereld.

De docenten
Joke J. Hermsen
Henk van der Waal

organisatie
Jaap de Jonge


Datum
17 tot 22 oktober.

De locatie
Een boerenwoning in de Bourgogne

De prijs
De prijs bedraagt € 825,- per persoon op basis van een gedeelde tweepersoons kamer* en is inclusief alle overnachtingen, alle maaltijden (exclusief één maaltijd in Vezelay van ongeveer € 20,-), de wijn bij het eten, een aantal teksten en de te behandelen boeken.

De maximale groepsgrootte bedraagt 9 personen. De cursus vindt doorgang bij deelname van minimaal 7 personen.
* Voor wie een eigen kamer wil, bedragen de kosten € 975,-.
Reservering
Reserveer tijdig, want er zijn nog slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Door te reserveren gaat u nog geen financiële verplichting aan! Pas na de aanbetaling gelden er annuleringsvoorwaarden en is uw inschrijving definitief. (Zie voorwaarden onderaan het aanmeldingsformulier)

De reis:
De reis is voor eigen kosten. Per trein reist u met de Thalys naar Parijs Gare du Nord. In Parijs neemt u de metro naar Gare du Bercy en daar neemt u de trein naar Nevers. Daar kunnen wij u indien gewenst ophalen met de auto. (45 minuten naar Arthel)

Meer informatie?
Zie www.arthel.nl of neem contact op met Jaap de Jonge mail@jaapdejonge.nl

Ik wil me graag inschrijven voor de workshop van: *
Required
Naam *
Your answer
adres *
Your answer
postcode *
Your answer
stad *
Your answer
telefoon mobiel *
Your answer
leefijd
Your answer
email *
Your answer
heeft u dieet wensen?
Your answer
kunt u iets vertellen over uw achtergrond met een korte motivatie voor deelname
Your answer
vervoer *
Required
verblijf *
Required
Hoe heeft u over de cursus gehoord?
Your answer
overige opmerkingen
Your answer
annuleringsvoorwaarden
Bij annulering na aanbetaling 2 maanden voor aanvang wordt 100,- euro in rekening gebracht en 150,- euro vanaf 6 weken voor aanvang. Bij annulering 2 weken voor aanvang van de cursus is geen restitutie mogelijk.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms