Mystiek & Melancholie

13 tot 19 juli 2017
17 tot 23 augustus 2017

Filosofische workshops in de Bourgogne
Docenten Joke J. Hermsen en Henk van der Waal
Organisatie en gastheer Jaap de Jonge

Ook deze zomer zullen we in onze verbouwde herberg in het prachtig gelegen, Bourgondische dorp Arthel een 6 daagse workshop filosofie, literatuur en beeldende kunst voor minimaal 6 en maximaal 10 personen verzorgen. Bezinning, filosofische diepgang, literaire kwaliteit en aandacht voor de rijke kunst en cultuur van de Bourgogne vormen hierbij het uitgangspunt. Voor foto’s van huis en omgeving zie www.arthel.nl

Dit jaar is het thema Mystiek & Melancholie.

We lezen o.a. fragmenten van Hannah Arendt, Friedrich Nietzsche en Ernst Bloch en uit de recente boeken van Hermsen en Van der Waal.

Henk van der Waal: Mystiek voor goddelozen (2017 Querido)
Joke Hermsen: Melancholie van de onrust, essay voor de maand van de filosofie (2017)

Of het nu is omdat we het zo druk hebben, een andere weg inslaan of aan het begin staan van een nieuwe levensfase, soms worden we overvallen door een gevoel van melancholie. Gedurende deze cursus zullen we onderzoeken hoe het mystieke zich schuilhoudt in de diepte van de melancholie en ontdekken dat de ervaring van dit mystieke onze melancholie vruchtbaar kan maken voor ons eigen leven zonder haar te negeren of weg te drukken.

Melancholie is een bijna volledig wegzinken in wat geweest is en niet alleen in wat echt geweest is, maar ook in alle dromen en verwachtingen die je ooit had. Het is zo eigenlijk een terugverlangen naar een leven en wereld zoals die in een ver verleden voor je lag opengespreid. Omdat die wereld naar het idee van de melancholicus verloren is gegaan of zich vrijwel volledig heeft afgesloten, blijft ze nog over als een klein lichtpuntje in een verder duister heelal. Maar, en dat is misschien het verschil met depressiviteit, dat lijntje naar het verleden is er nog wel en daardoor komt het bestaan nog net niet over als een ondoordringbare derrie waarin je geen kant op kunt. De melancholie sluist ons weg naar de duistere grond van het bestaan en gaat daar zover in dat ze onze subjectiviteit, ons zijn in de wereld aantast. Daardoor ligt de lethargie zo om de hoek. Maar gelukkig weet de melancholicus in tegenstelling tot de depressieve mens, in sommige gevallen nog wel een droom, gedachte of kunstwerk uit dit wegzinken in het verleden te halen. Als dat lukt wordt er met de melancholie nog wel een heden ontsloten en misschien zelfs wel een beetje toekomst.

In deze tijdsstructuur ligt de verbinding met de mystiek. De mysticus stelt zich ook bloot aan de duistere grond van het bestaan. Hij/zij doet dat misschien iets evenwichtiger en zinkt niet bijna totaal weg in het verleden. De mystieke ervaring, en daarom is die waarschijnlijk iets positiever te duiden, opent zich evenzeer naar de toekomst als naar het verleden en kan vanwege dat grotere evenwicht zich als een soort super heden doen voelen. In die zin zou je misschien kunnen zeggen dat het mystieke een gelukkige mix of synthese is tussen het verdriet om het verlies enerzijds en de hoop op het mogelijke of utopische anderzijds. Mystiek-zíjn is misschien het kunstje om zowel dat verdriet als die hoop in een heden geactualiseerd te houden.

Kosten en informatie filosofisch programma:

De prijs bedraagt 950,- euro per persoon, op basis van een gedeelde twee persoons kamer, inclusief alle overnachtingen, alle maaltijden, drankjes, ook het aperatief en wijn bij het eten en teksten. Voor een prive kamer geldt een toeslag van 150,- .
De maximale groepsgrootte bedraagt 10 personen.

Het programma bestaat uit 5 x 3 uur werkgroep college en 2 x 2 uur avondprogramma, totaal 19 uur. De programma details volgen nog!
Houdt de website in de gaten!.

Gedurende uw verblijf is er uiteraard alle gelegenheid om toeristische uitstapjes te maken in de omgeving, te zwemmen, wandelen te lezen en te ontspannen.

10 % vroegboek korting!!

Indien u voor 1 juni boekt krijgt u een korting van 95,- euro pp op een gedeelde tweepersoonskamer en 110 euro pp korting op eenpersoonskamer.
Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus mocht het onderwerp u interesseren, dan is het verstandig tijdig te reserveren.
U gaat hiermee nog geen financiële verplichting aan!
Pas na de aanbetaling gelden er annuleringsvoorwaarden en is uw inschrijving definitief. (zie voorwaarden onderaan aanmeldingsformulier)


Groepsvervoer

Bij voldoende belangstelling is het mogelijk dat wij groepsvervoer organiseren vanuit Nederland en Vlaanderen. Opstapplekken zijn Amsterdam, Utrecht, Antwerpen. Verder bestaat er de veel gebruikte mogelijkheid om met andere deelnemers mee te rijden.

openbaar vervoer:

U reist met de Thalys naar Parijs Gare du Nord, daarna metro naar Gare du Bercy en daar neemt u de trein naar Nevers. Daar halen wij u op met de auto. (45 minuten naar Arthel)

Vrijblijvend meer informatie?
neem contact op met Jaap de Jonge
mail@jaapdejonge.nl

samenstelling prijs workshop:

6 x overnachtingen a 60,- pp 360.-
6 x diner inclusief! drank a 25,- euro pp 150,-
6 x ontbijt en lunch 140,-
6 x college docent 300,-

Ik wil me graag inschrijven voor de workshop van:
Required
Naam
Your answer
adres
Your answer
postcode
Your answer
stad
Your answer
telefoon mobiel
Your answer
leefijd
Your answer
email
Your answer
heeft u dieet wensen?
Your answer
kunt u iets vertellen over uw achtergrond met een korte motivatie voor deelname
Your answer
vervoer
Required
Heeft u belangstelling voor gezamenlijk vervoer?
verblijf
Required
Hoe heeft u over de cursus gehoord?
Your answer
Ik maak gebruik van de 10% vroegboek korting aanmelden voor 1 juni!
overige opmerkingen
Your answer
annuleringsvoorwaarden
Bij annulering na aanbetaling 2 maanden voor aanvang wordt 100,- euro in rekening gebracht en 150,- euro vanaf 6 weken voor aanvang. Bij annulering 2 weken voor aanvang van de cursus is geen restitutie mogelijk.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms