Landschap van de herinnering
Een literair-filosofische workshop over tijd & herinnering met Joke J. Hermsen

17-23 juni 2018
17-23 augustus 2018

Volgens de Franse filosoof Henri Bergson dienen schrijvers zich met name op de invloed van het verleden op het heden te richten, willen ze iets van de innerlijk ervaren ‘tijd als duur’ in hun werk doen oplichten. Ze mogen het verleden niet als een afgesloten hoofdstuk beschouwen, maar als iets waarvan de invloed blijvend doorwerkt in het heden. Maar hoe verhouden we ons precies tot dit 'in het heden aanzwellend verleden'? In deze workshop verkennen we de wisselwerking tussen taal en herinnering aan de hand van diverse filosofische en literaire teksten.

Matière et memoire (1939) maakte Bergson onderscheid tussen het praktische ‘gewoontegeheugen’, dat de herinneringen herbergt die we nodig hebben om te overleven en de ‘ware' of 'pure’ vorm van het geheugen, die niet bewust opgeroepen kan worden, maar ons overvalt tijdens een dagdroom, wandeling of mijmering. We kennen deze memoire involontaire ook uit het werk van zijn zwager Marcel Proust, zoals ik in Stil de tijd heb beschreven. Het hoofdstuk - 'Hervonden tijd' - uit dit boek vormt de filosofische pendant van mijn nieuwe roman 'Rivieren keren nooit terug' (2018).

Niets van het verleden gaat verloren, meende Bergson. We moeten er alleen ontvankelijk voor leren zijn. Proust beschreef de ervaring van een ononderbroken, alsmaar aangroeiend verleden als 'een verruiming van mijn brein, waarin het verleden weer actueel werd en mij een eeuwigheidswaarde gaf’. Wat bedoelde hij daarmee?

In deze workshop staan we stil bij het complexe landschap van de herinnering. Waarom zijn herinneringen van belang? Hoe moeten we Bergsons onderscheid tussen een 'praktisch' en een 'waar' geheugen begrijpen? Hoe kunnen we de verhouding tussen herinneren en vergeten begrijpen? We lezen diverse teksten uit de filosofie en literatuur, en denken na over onze persoonlijke verhouding tot herinnering. De colleges worden verzorgd door Joke J. Hermsen en een gastdocent.

De opbouw
Iedere cursusdag begint met een werkcollege van drie uur door een van de docenten. Na de lunch wordt de middag afwisselend gebruikt voor gesprek en reflectie, een wandeling of voor een bezoek aan een cultuurhistorisch hoogtepunt in de Bourgogne. De laatste dag staat in het teken van de dialoog. De docenten zullen, uiteraard samen met de deelnemers, in gesprek gaan over de verworven inzichten. Gedurende het diner kan iedereen tot slot vrijelijk zijn of haar ervaringen met de groep delen.

Voor wie?
Voor iedereen die op filosofische wijze wil nadenken over zichzelf en de wereld.

De docenten
Joke J. Hermsen en gastdocent

organisatie
Jaap de Jonge


Datum
17-23 juni 2018
17-23 augustus 2018

De locatie
Arthel
Nievre
Bourgogne
Frankrijk

De prijs
De prijs bedraagt € 950,- per persoon op basis van een gedeelde tweepersoons kamer* en is inclusief alle overnachtingen, alle maaltijden (exclusief één maaltijd in Vezelay van ongeveer € 20,-), de wijn bij het eten, een aantal teksten en de te behandelen boeken.

De maximale groepsgrootte bedraagt 10 personen. De cursus vindt doorgang bij deelname van minimaal 7 personen.
* Voor wie een eigen kamer wil, bedragen de kosten € 1050,-.
Reservering
Reserveer tijdig, want er zijn nog slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Door te reserveren gaat u nog geen financiële verplichting aan! Pas na de aanbetaling gelden er annuleringsvoorwaarden en is uw inschrijving definitief. (Zie voorwaarden onderaan het aanmeldingsformulier)

De reis:
De reis is voor eigen kosten. Per trein reist u met de Thalys naar Parijs Gare du Nord. In Parijs neemt u de metro naar Gare du Bercy en daar neemt u de trein naar Nevers. Daar kunnen wij u indien gewenst ophalen met de auto. (45 minuten naar Arthel)

Meer informatie?
Zie www.arthel.nl of neem contact op met Jaap de Jonge mail@jaapdejonge.nl

Ik wil me graag inschrijven voor de workshop van: *
Required
Naam *
Your answer
adres *
Your answer
postcode *
Your answer
stad *
Your answer
telefoon mobiel *
Your answer
leefijd
Your answer
email *
Your answer
heeft u dieet wensen?
Your answer
kunt u iets vertellen over uw achtergrond met een korte motivatie voor deelname
Your answer
vervoer *
Required
verblijf *
Required
Hoe heeft u over de cursus gehoord?
Your answer
overige opmerkingen
Your answer
annuleringsvoorwaarden
Bij annulering na aanbetaling 2 maanden voor aanvang wordt 100,- euro in rekening gebracht en 150,- euro vanaf 6 weken voor aanvang. Bij annulering 2 weken voor aanvang van de cursus is geen restitutie mogelijk.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service