Hirdetéspartner Marketing Brief

Ügynökségi munkánk során számos esetben találkozunk kisebb-nagyobb cégekkel, amelyek a online marketing brief fogalmát kevésbé ismerik. Sajnos napjainkban is vannak ügyfeleink, akik egy telefonról írt e-mailben küldte el nekünk 5 soros ügyfél Brief jellegűnek írt gondolatait. Egy rövid kampány Brief több szempontból sem megfelelő, hiszen egy stratégiailag jól átgondolt és részletesen megírt komplex Brief elkészítése, nem csak az ügynökségnek, hanem magának az ügyfélnek is egy fontos vonalvezető lehet.

Az alábbiakban összefoglaljuk mit, miért, és milyen mélységű leírást kell marketing Brief-ként értelmezni.

De lássuk csak, mi is az a Brief?

Brief egy olyan dokumentum, amelyben az ügyfél tájékoztatja az ügynökséget a megbízással, munkával kapcsolatos részletes információkról, a megrendelendő hirdetési kampány vagy önálló hirdetés paramétereiről. A Brief lényegében egy információs anyag is, az adott vállalkozásról. Ez a közös munka alapja.

Minden Brief titka a kidolgozottságában, valamint az egyértelmű, szakzsargontól mentes megfogalmazásában rejlik. Minél alaposabbanprecízebben van megírva az anyag, az ügynökség annál jobban tud azonosulni az adott céggel és az adott munkával, vagyis a végeredmény is jobb lesz, az ügyfél pedig elégedetten dőlhet hátra a székében.

Az anyagban az ügyfél, részletesen megfogalmazza a hirdetett termékről vagy szolgáltatásról, a vállalkozás környezetét jelentő piacról, a marketing és a kommunikációs célról, a versenytársakról, a célcsoportokról, stb. szóló tudnivalókat. Meghatározza a használandó marketing csatornákat, a költségkeretet, kreatív és vizuális anyagokat, szlogeneket, és minden olyan részterületet, amelyet az online marketing érinthet.

4 nyilvánvaló ok, amiért érdemes részletes Brief-et készíteni:

 1. Időt spórolunk meg vele (Idő=Pénz)
  Egy jól megfogalmazott Brief elolvasása után, az ügynökség nem fogja az ügyfelet többször felhívni és maileket írogatni, hogy „akkor már csak ezt, meg azt szeretné megkérdezni”. Sok személyes találkozóra szánt időt is megpórolható általa. Az ügyfél önmaga számára is összefoglalhatja gondolataidat, vízióját, céljait és teendőit.
 2. Nem marad ki semmi fontos
  Ha tételesen, mindig ugyanarra a sablonra dolgozunk, nem fogunk kihagyni semmi fontosat. Így sok problémát, nézeteltérést, félreértést elkerülhetünk vele.
 3. Hivatkozási alap (Szó elszáll, írás megmarad)
  Ha az együttműködés kezdetén leírunk mindent, és nem arra kapunk választ, vagy nem úgy, akkor hivatkozhatunk a Brief-re és az abban foglaltakra. Egyértelmű lesz mindkét fél számára, hogy hol csúszott el az információ, ezzel is sok időt, energiát, kellemetlenséget spórolhatunk.
 4. Többször felhasználható
  Nyilvánvaló, hogy egy ilyen információs dokumentum többször is felhasználható, akár ajánlat kérésekhez, tenderekhez, munkára való felkérések esetén.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Klikkmánia Kft.. Report Abuse