Open brief van de Edegemse jeugd aan het bestuur
Geachte College van Burgemeester en Schepenen,

Ik ben Joni De Bleecker, en ik schrijf deze open brief als voorzitter van de jeugdraad, oud-leiding van de 27e en 28e scouts, en bezorgde Edegemnaar. Samen met mij, zijn heel wat Edegemse jongeren bezorgd over de komende periode.

In het nieuwe meerjarenplan van de gemeente staan verschillende veranderingen waarover wij bezorgd zijn. We worden op vele kleine vlakken geraakt, maar globaal wordt het potentieel een zware dobber. Er zijn enkele voorbeelden uit het advies van de jeugdraad, die ik wil aanhalen.

- De eerste maatregel die een grote impact heeft op de jeugdwerking is het afschaffen van de uitleendienst van materiaal en invoeren van een materiaaltoelage. Al onze jeugdverenigingen, maar ook andere verenigingen, maken jaarlijks meerdere keren gebruik van het materiaal. De invoering van de materiaaltoelage is echter enorm vaag en we zijn bang dat dit gaat leiden tot een grotere uitgave.
- Wat hier ook mee te maken heeft is het vervoer van de sjorbalken van de scouts. Iedereen heeft al wel eens een sjorconstructie zien staan op de jaarmarkt of een toren op een overgang die wordt gebouwd door onze enthousiaste jeugd. Dit zal veel moeilijker worden met de nieuwe maatregelen.
- Een ander punt is de overdracht van Hangar 27 naar een externe partner. Dit roept ongelofelijk veel vragen op en we zijn bezorgd dat deze maatregel het moeilijker en duurder zal maken voor onze Edegemse jeugdverenigingen om evenementen te organiseren.
- De jeugd van vandaag zijn de ouders van morgen, daarom dat de privatisering van de speelclub ons nauw aan het hart ligt. Het is onduidelijk of de kwaliteit die het gepassioneerde team vandaag garandeert voortgezet zal worden door een private speler. Het personeel van de speelclub zet zich elke dag in om een omgeving te creëren waar kinderen en ouders gelukkig zijn, daarom willen we dat dit van de gemeente blijft.
- Ook zijn we enorm begaan met het ontslag van onze expert jeugdcultuur Manu, die instond voor het reilen en zeilen van Hangar 27 en het organiseren van Rock Edegem en zaaltechnieker Frank. We zijn eveneens bezorgd wat het andere personeel te wachten staat.

Het meerjarenplan roept meer onzekerheden en vragen op dan dat het beantwoordt en dit vinden we toch wel erg jammer. Er zijn geen garanties dat onze jeugdverenigingen nog op dezelfde manier gaan kunnen functioneren zoals ze nu doen. Jeugdverenigingen zouden zo laagdrempelig mogelijk moeten zijn, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn. Een van onze bezorgheden is dat we door deze veranderingen onze lidgelden en kampprijzen zullen moeten verhogen.

Jeugdverenigingen werken vrijwillig en zetten zich elke keer opnieuw in voor leuke Edegemse evenementen. We vrezen ervoor dat het meerjarenplan het moeilijker zal maken voor onze vrijwilligers om dit te realiseren. Het zijn onze jeugdverenigingen en andere verenigingen die mee bijdragen aan een warm en levendig Edegem. Want dat is wat we zijn: een warm en levendig Edegem voor & door de bewoners die zich hier voor inzetten.

Daarnaast maken we ons ook zorgen over de mate waarin we gehoord zullen worden. De voorbije dagen merkten we dat deze bezorgdheid bij velen leeft. De Edegemse jeugd is bereid om mee te denken over mogelijke oplossingen en om advies te geven vanuit de jeugdraad.

We zijn echter teleurgesteld dat de jeugdraad slechts 8 dagen tijd had om hierover samen te komen en na te denken, wat ons bezorgd maakt over het feit dat onze mening niet serieus genomen zal worden.
Door deze korte tijdspanne hebben we niet het maximum aan ideeën kunnen inwinnen bij onze jeugdverenigingen, en dat vinden we spijtig.

We hopen de komende periode dan ook op een constructieve samenwerking en open dialoog.

Met beleefde groeten,
Joni De Bleecker & de Edegemse jeugd.
Naam *
Vereniging (optioneel)
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy