Csorba Győző Könyvtár – 10+1: Idővonal Kvíz (2021. április)
Sign in to Google to save your progress. Learn more
10+1: Idővonal kvíz
10+1: Idővonal kvíz
A Csorba Győző Könyvtár történelmi időutazásra hívja játékos kedvű Olvasóit!

A kvíz beküldési határideje: 2021.04.30.
A legtöbb helyes megfejtést beküldők között a hónap végén könyvjutalmat sorsolunk ki.
I. Albert Einstein relativitás-elmélete a fizika egyik részterülete, ágai az általános és a speciális relativitás-elmélet, de az általános határesetként foglalja magába a speciálisat. A speciális relativitás-elméletet 1905-ben adta ki, és csak azokkal a megfigyelőkkel foglalkozik, akik egymáshoz képest inerciarendszerben helyezkednek el. A általános 1916-ban került publikálásra, ez egy geometriai elmélet, mely szerint a tömeg és az energia meggörbíti a tér-időt. Ez az elmélet a kozmológia alapvető eszköze. A speciális relativitáselmélettel egy időben jelent meg egy konkurens elmélet, mely szerint minden test gyorsítás következményeképp valódi, fizikai deformációt szenved. Kinek a nevéhez fűződik a konkurens elmélet?
Clear selection
II. Magyarország első kesztyűgyára a Pécsi Kesztyűgyár volt, melyet Hamerly János alapított 1861-ben, a gyár ismertsége Európa szintű volt. Hamerly János halála után fiai vitték tovább a céget, akik állami támogatást is felhasználva, a kor igényeinek megfelelő ipari nagyüzemű bőr- és kesztyűgyárrá alakították. A cég 1900-ban oklevelet nyert a Párizsi Világkiállításon, és Ferenc József a gyárnak adományozta a "Császári és Királyi Udvari Szállító" címet. Milyen díjat kapott 2014-ben Hamerli-család Pécsi Kesztyűje értékteremtő tevékenységének elismeréseként?
Clear selection
III. A Vissza a jövőbe című trilógia első részét 1985-ben mutatták be Amerikában, Magyarországon 1987-ben, majd 2015-ben felújított változattal is moziba került. A film a megjelenésétől kezdve a napjainkig nagy siker, számos díjat nyert, nagy rajongótáborral rendelkezik. Főszerepben Michael J. Fox, Christopher Lloyd és Lea Thompson láthatók. Ki volt Michael J. Fox karakterének apját megformáló színész magyarhangja az 1987-es filmben?
Clear selection
IV. A húsvéti hagyományok, szokások, az ünnepet megelőző készülődés mind hozzátartoznak a várakozás időszakához. Húsvétot megelőzően tojást festünk, süteményeket és minden jót készítünk, hogy húsvétvasárnap együtt ünnepelhessünk. Azonban nem ugyanazon a dátumon ünneplünk az évek során. A húsvétvasárnap legkorábban március 22-re, legkésőbb április 25-re esik. 2021-ben április 4-én van húsvétvasárnap. Hányadikára fog esni 2031-ben?
Clear selection
V. A maraton teljesítését emberfeletti teljesítményként aposztrofálják, mivel a versenyzők 42195 métert tesznek meg. A világcsúcsot a kenyai Eliud Kipchoge tartja 2:01:39-es idővel, aki 2018-ban, a berlini maratonon teljesítette ezt az időt, Bécsben 1:59:40 alatt futotta le a távot egy nem hivatalos világcsúcskísérlet keretében. Ki tartja a legjobb magyar időt, aki Párizsban futott 2:12:10-et?
Clear selection
VI. Az oceanográfia a világtengerek kutatásával foglalkozó tudomány. Segítségével jobban megismerhetjük a bolygónkat formáló erőket. A komolyabb tudományos kutatás a XIX. században kezdődött meg, mikor a brit Challanger hajó igazi felfedezőutakat tett meg. Az 1920-as években vezették be a visszhangos mélységmérést. Ezt megelőzően milyen eszközzel mérték a Challanger kutatói az óceáni mélységeket?
Clear selection
VII. Albert Bruce Sabin bakteriológus, virológus és gyermekgyógyász volt, 1931-ben szerzett orvosi diplomát a New York Egyetemen. Az ő nevéhez fűződik a gyermekbénulás elleni védekezés kutatása és a védelmet nyújtó vakcina kifejlesztése. 1965-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja lett. Hol sikerült először a gyermekbénulás vírusát emberi testből kivett szöveten szaporítania?
Clear selection
VIII. Az egyetem kezdete egészen az ókorig nyúlik vissza. Az első Akadémiát Platón alapította Kr. e. 387-ben, ahol filozófiát, matematikát és testnevelést tanított. Több görög város is híressé vált az oktatási intézményeiről, de a legismertebb ókori görög egyetem az Alexandriai Múzeum és Könyvtár volt. Platón után kb. 1000 évvel már a modern egyetemekhez hasonló intézmények alakultak. Melyik a világ ma is működő legrégebbi egyeteme?
Clear selection
IX. A házi méh háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt kezdődött. Magyarországon számos méhtelep létezik, ahol a méhészek gondozzák a méheket, begyűjtik a mézet, rakodó- és fekvőkaptárakat hoznak létre méhlakásoknak. A méz jótékony hatásai ismertek, sok ásványianyagot, és kisebb mennyiségben vitamint tartalmaz, baktériumölő hatással rendelkezik, emellett jól hasznosítható a szépségápolásban is. A méz háromnegyed része cukorból áll, így cukorbetegek, valamint életmódváltásban résztvevőknek fokozott figyelemmel ajánlott csak használni. Ezenfelül számos más összetevőből áll. Mit nevezünk mézharmatnak? *
X. A laptopok ma már szerves részét képezik a mindennapjainknak, munkában, otthon, egyetemen egyaránt használhatjuk. A mai hordozható számítógépek nem sokban térnek el az asztali gépektől, tudásban kevésbé, inkább mobilizálhatóságban különböznek. Az első, a maiakhoz hasonló laptopot Bill Moggridge 1979-ben hozta létre, és 1982-ben gyártották először. Túl drága volt az üzleti alkalmazáshoz, csak űrmisszióban és a hadseregnél tudták alkalmazni, azonban később erre az alapra tudták fejleszteni a legtöbb gyakorlati laptopot. Milyen nevet kapott az első laptop?
Clear selection
+1 A képen a Földkelte látható, melyet egy adott év karácsonyán készített az akkor szolgálatban lévő űrhajós legénység. Későbbi kutatások alapján, hivatalosan kinek a nevéhez fűződik a kép?
Clear selection
Kérjük, adja meg nevét és elérhetőségét!
+1 kép
X
(Aláírásommal kijelentem, hogy hozzájárulok, ahhoz, hogy a Csorba Győző Könyvtár (a továbbiakban: CSGYK) az idővonal kvízjáték során megadott nevem és elérhetőségem a játék lebonyolításához szükséges mértékben és ideig kezelje, illetve nyertességem esetén nevem a CSGYK honlapján nyilvánosságra hozza. Tudomásom van arról, hogy a személyes adataimmal kapcsolatosan jogom van a tájékoztatáshoz, a hozzáféréshez, a helyesbítéshez, a törléshez, az adatkezelés korlátozásához és a jogorvoslathoz. Tudomásul veszem, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseimmel az adatvedelem@csgyk.hu e-mail címen élhetek jelzéssel. Tisztában vagyok azzal, hogy hozzájárulásom bármikor, indokolás nélkül visszavonhatom.)
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy