Epocha választása 8 napra
Jelentkezni a nov. 12-i órán vagy hiányzás esetén nov. 13. reggel 9 óráig lehet!
Név *
Osztály *
Olvassa el a 6 lehetséges feldolgozását a témának, majd utána válasszon, hogy melyik csoportba szeretne kerülni!
Béldi Melinda:
Az anyagok egymásba-alakításával fogunk foglalkozni. Gyártási folyamatok, anyagismeret: szénhidrátok (mindenféle), alkoholok (mindenféle). Hogyan lehet cukrokból alkoholokat készíteni? Milyen anyag lehet az, ami még tüzesebb az alkoholnál? Miből vannak az ételekben a természetazonos aromák? Lesz elmélet, lesz gyakorlat. Azokat várom, akik szívesen gondolkodnak és élnek-halnak a gyártási folyamatokért, a folyamatok átlátásáért.
Erdész Ferenc:
Mennyivel magasabb az Eiffel torony nyáron, mint télen? Ha veszek egy liter üdítőt, és beteszem a hűtőszekrészbe, akkor is egy liter lesz a palackban? Hogyan lehet egy üvegre ráhúzott lufit a palackba juttatni, anélkül, hogy hozzáérnénk a lufihoz?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekből fogunk kiindulni, kísérleteket végezni, mérési adatokat összegyűjteni és számításos feladatokat elvégezni. Azok jelentkezzenek ebbe a csoportba, akik a matematikát is szívesen használják! A szilárd anyagok és a folyadékok hőtágulásával, a gázok viselkedésével, a halmazállapot-változással járó folyamatokkal fogunk foglalkozni.
Gyarmati Judit:
Konyhafizika - csak lányoknak! Olyan eszközökkel, anyagokkal kísérletezünk, végzünk méréseket, amelyek minden háztartásban megtaláhatók. Olyan lányokat várok, akik szeretnek sütni, főzni és szeretnék érteni, mi miért történik a konyhában.
Kálózi Attila:
Hőtan - mérés, logika és ismeret
A legfontosabb hőtani méréseket fogjuk megcsinálni, ezekből következtetéseket levonni.
Részletesen ki fogunk térni a légnyomásra, léghőmérsékletre, frontokra, meteorológiára.
Sok gondolkodtató feladat és műveltségi és/vagy kreatív vetélkedő lesz. ("kalóz-kvíz")
Közelebb kerülünk az általában elvárt fizika tudáshoz, de direkt számítási feladat nem igazán lesz.
Sivák Mónika:
Minden cukor egyforma? Mennyire pontatlan a hétköznapi cukor elnevezés? Minden ami édes, cukor? És minden ami cukor, édes? Miért játszik ennyire központi szerepet az élővilágban? Mivé alakulhat át? És hogyan? Ha érdekelnek ezek a kérdések itt a helyed! Az epocha során megismerkedünk velük, megpróbálunk mi magunk előállítani cukrot különböző anyagokból, megnézzük, hogyan és milyen módon lehet tovább alakítani más anyagokká és azok az új anyagok milyen tulajdonságúak. A kísérlet garantált, de gondolkodni is kell!
Szalai Imre:
Zsírok és olajok a hétköznapokban
Mi a szerepük, jelentőségük, mire használjuk őket
- a testünk felépítésében, a táplálékainkban (mit jelent a "telített" és "telítetlen zsírok, jó-e a margarin, jó-e a pálmaolaj, mi az "emulgeálószer", mi a koleszterin...),
- az üzemanyagok és kenőanyagok terén (kőolajfinomítás, oktánszám, biodízel, WD40...),
- a háztartásban (mi a szappan és hogyan készíthetünk magunk is, miért pontatlan a tisztítószerek "zsíroldó" hatása...)?
Aki szeret kísérletezni, és szívesen gondolkodik, elmélkedik az említett témákról, azt szívesen látom.
Ezután tehát válasszon, kihez szeretne elsőként, másodikként, harmadikként kerülni. Három különböző nevet kell megjelölni. A lehetőségek szerint ezen 3 csoport valamelyikébe fogjuk beosztani, de nem zárható ki, hogy mégis a meg nem jelölt csoportok valamelyikébe fog kerülni!
Kinek a csoportját választja elsődlegesen? *
Kinek a csoportját választja másodlagosan? *
Kinek a csoportját választja harmadlagosan? *
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Göllner Mária Regionalis Waldorf Gimnázium és AMI. Report Abuse