Reactie graag op VOLBG visie
Beste mensen,

Het Binnengasthuisterein (BG) en omgeving is een bijzonder deel van de drukke Amsterdamse binnenstad tussen de Wallen en het Rembrandtsplein. Wij wonen er graag (kijk op: https://volbg.nl/).

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil de buurt ontwikkelen tot Universiteitskwartier. Nu werken de gemeente Amsterdam en de UvA samen toe naar een Strategisch Masterplan (SMP) voor de toekomst van onze buurt. (kijk op: https://www.amsterdam.nl/projecten/universiteitskwartier/) De Vereniging Openbaar en Leefbaar BG (VOLBG) deed kritisch en opbouwend mee aan het participatieproces dat in 2019 begon (kijk op https://volbg.nl/toekomstvisie-volbg-2021/). Er werden in dat proces met alle betrokkenen vijf uitgangspunten afgesproken:

1. leefbaarheid en veiligheid, 2. Duurzaamheid en groen, 3. Historie en monumentaliteit,
4. Identiteit en 5. Bereikbaarheid en logistiek.

Volgens VOL BG zijn dit goede uitgangspunten. In mei 2020 presenteerde Bureau West8 namens de UvA hun toekomstbeeld voor het BG-plein en omgeving. Daar schrokken we van want wij zagen daarin de vijf uitgangspunten, en zeker het eerste, niet terug. We gingen aan het werk en maakten ons eigen plan.

Op 7 februari 2021 presenteerden we op onze website ons plan voor het BG-plein en omgeving. Het belangrijkste uitgangspunt in onze visie is het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid. Het VOLBG plan doet ook recht aan de andere uitgangspunten van het SMP. De VOLBG visie is te vinden op: https://volbg.nl/toekomstvisie-volbg-2021/.

Helaas is in maart 2021 het voorstel van West8 namens de UvA uit mei 2020 nog steeds terug te vinden in het concept SMP. Dat is geschreven door de ambtelijke werkgroep van gemeente en UvA. Met de inbreng van VOLBG en andere deelnemers aan het participatieproces lijkt dus weinig gedaan te zijn.

Graag willen we weten hoe  u/jullie dit plan waarderen. Daarom hierna een korte vragenlijst. Alvast veel dank voor de genomen moeite.

Vriendelijke groet,
Bestuur VOLBG
(epost@volbg.nl)

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
I. Overzicht VOLBG visie (Zie Brochure dd. jan 2021)
II Overzicht UvA visie gepresenteerd in mei 2020
Onze beschrijving en bezwaren op II, de UvA visie van mei 2020
In dit voorstel van de UvA uit mei 2020 (zie II) wordt het ronde gebouw ontworpen door Theo Bosch (deel BG 3) gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een nieuw gebouw (B) midden op de doorgaande fietsroute. Het BG-plein (A) wordt beduidend kleiner en minder overzichtelijk. Een nieuwe poort (C) verbindt dit grotere gebouw met het oude deel van BG 3 aan de Grimburgwal (D). Het nieuwe gebouw en de poort belemmeren het zicht vanuit de woningen. De ruimte om op het BG-plein (A) prettig te verblijven (spelen, zitten, elkaar ontmoeten) en groen in te richten neemt af. En er is, zeker in de ochtend, minder zon. Het nieuwe plein (D) is geen prettige verblijfsruimte. Het is er somber, sociaal onveilig (geen overzicht) en het aantal vieze plekken neemt toe.  

Aan de Vendelstraat gaat volgens de visie van de UvA (zie II) de Piramidezaal, de voormalige mensa, weg. Daar komt volgens dit voorstel een nieuw en hoog gebouw (E) met collegezalen. Tussen deze nieuwbouw en de bestaande oude bebouwing blijven smalle en doodlopende stegen (F). Zij zijn geen prettige verblijfsruimten: zonder overzicht, donker, sociaal onveilig en met vele mogelijke vieze plekken.    
1. Wat is de algemene indruk van de VOLBG visie (zie I) voor de toekomst van het BG-terrein? *
2. Het Theo Bosch Paviljoen staat in het voorstel van VOLBG (zie I) los op het terrein. Dat zorgt voor meer overzicht en sociale veiligheid. Is dit een goed idee? *
Captionless Image
3. Aan de Vendelstraat stellen we op de plek van de mensa en de Piramidezaal een nieuwe hof voor (zie I). Er blijft voldoende ruimte voor collegezalen voor de UvA. Is dit een goed idee? *
Captionless Image
4. Graag geef ik het volgende door over de visie van VOLBG.
5. Graag de betrokkenheid bij het BG en omgeving invullen: *
6. Mijn naam en adres: *
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy