Sinds zes decennia heeft Gent een staalfabriek van internationaal formaat die duizenden mensen goedbetaald werk geeft. Staalproductie is historisch een van de voornaamste bronnen van CO2, het broeikasgas dat het meest bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Om een idee te geven: Gent stoot jaarlijks 13 miljoen ton CO2 uit, 9 miljoen ton daarvan komt van ArcelorMittal.
Vermits Europa tegen 2050 geen koolstof meer in de lucht wil stoten, moet de staalindustrie een andere productiewijze ontwikkelen. ArcelorMittalGent wil op dat gebied graag een voorloper zijn, al is de competitie binnen en buiten de groep heel groot. Omdat ArcelorMittal voor de Gentse regio sociaal en economisch zo belangrijk is, steunen de overheden de bouw van een nieuwe klimaatvriendelijker oven – die niet langer met steenkool maar met aardgas, en later waterstofgas ijzererts kan reduceren.
Dat is een werf waar 2000 mensen drie jaar zullen aan bouwen. Een voor Gentse normen zeer grote werf dus, die de Gentse staaltoekomst mee kan verzekeren. De investeringsbeslissing zal in de zeer nabije toekomst genomen worden. Het is dus spannend. ArcelorMittal werkt overigens ook op andere manieren aan de reductie van hun CO2 uitstoot.
Jeroen Van Lishout de
Chief Operating Officer van ArcelorMittalGent stelt de plannen voor en brengt ons het laatste nieuws. Hij gaat in gesprek met
Joannes Laveyne (UGent),
Tycho Van Hauwaert (BBL) en
Frank van Dorsselaer (Gewestelijk secretaris ABVV Metaal). Er zal ook ruimte zjin voor vragen vanuit het publiek.
Organisatie:
Gents Klimaatforum en
Museum voor Schone Kunsten
Plaats: Hofbouwlaan, 9000 Gent
Tijdstip: donderdag 3 oktober om 19u