Прашалник за евалуација на стрес
Стресот е неизбежен и, за жал, непријатен дел од животот. Секој е под стрес од време на време, без разлика дали се соочува со големи животни одлуки, зголемен обем на работа, здравствени проблеми или со решавање различни, секојдневни предизвици. Затоа, во Меѓународната недела на свесност за стресот (1ви до 5ти ноември), Ве потсетуваме за важноста од справувањето со оваа состојба, за важноста од општата благосостојба и од менталното здравје.

Прашалникот за перцептивен стрес е наменет за одредување на нивото на коешто поединецот ги доживува случувањата од секојдневниот живот.

Одговорете ги сите прашања со ДА или НЕ. Одговорете со ДА и доколку само дел од прашањето соодветствува на вас.

Толкување на резултатите (Секој одговор ДА, носи 1 поен):

- 4 ПОЕНИ ИЛИ ПОМАЛКУ – малку e веројатно дека страдате од стрес;

- 5 – 13 ПОЕНИ – веројатно е дека манифестирате одредени проблеми кои се предизвикани од стрес;

- 14 ПОЕНИ ИЛИ ПОВЕЌЕ – вие сте изложени на стрес манифестирајќи карактеристични знаци кои може да создадат нездрави навики и однесување.

*Овие прашања имаат за цел да ви помогнат да го процените Вашето нивo на стрес. Овој тест не е наменет да замени консултација со здравствен професионалец.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Навечер, често „носам“ работа дома:
Clear selection
Чувствувам дека имам недоволно часови во денот за да ги завршам сите нешта кои морам да ги завршам:
Clear selection
Ги негирам или отфрлам проблемите со надеж дека ќе исчезнат:
Clear selection
Ги завршувам работите сам/а за да бидам сигурен дека се направени правилно:
Clear selection
Потценувам колку долго е потребно за да се завршат работите:
Clear selection
Чувствувам дека има премногу рокови во мојот живот/мојата работа кои е тешко да се исполнат:
Clear selection
Мојата самодоверба е пониска отколку што би сакал/a да биде:
Clear selection
Често имам чувство на вина доколку се опуштам и не правам ништо:
Clear selection
Често размислувам за проблемите дури и кога би требало да се опуштам:
Clear selection
Се чувствувам уморно кога се будам по доволно сон:
Clear selection
Често-пати ги завршувам речениците на луѓето околу себе кога зборуваат бавно:
Clear selection
Имам навика да јадам, да зборувам, да одам и да возам бргу:
Clear selection
Мојот апетит е променет - губам апетит/прескокнувам оброци:
Clear selection
Се чувствувам иритирано или луто кога автомобил пред мене во сообраќајот вози бавно. Се фрустрирам кога треба да чекам во редица:
Clear selection
Ако нешто или некој ме нервира, ги сокривам/потиснувам чувствата:
Clear selection
Кога спортувам или кога играм игри, се обидувам секогаш да победам, без разлика со кого играм:
Clear selection
Чувствувам промени во расположението и тешкотии во носењето одлуки, а концентрацијата и меморијата ми се нарушени:
Clear selection
Наоѓам кривица и вина кај другите наместо да ги охрабрам кога е тоа заслужено:
Clear selection
Се чини дека слушам, иако сум преокупиран/а со своите мисли:
Clear selection
Мојот сексуален нагон е намален и имам проблеми со менструалниот циклус:
Clear selection
Често пати ги стискам забите:
Clear selection
Чувствувам зголемена мускулна болка, особено во вратот, главата, долниот дел од грбот и во рамената:
Clear selection
Не сум способен/на да ги извршувам задачите како што треба. Моето проценување е „замаглено“ или не е како што беше:
Clear selection
Имам зголемена зависност од алкохол, никотин, психотропни супстанции и кофеин:
Clear selection
Немам доволно време за различни сфери на интерес/хобија, надвор од работата:
Clear selection
Submit
Clear form
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy