Ομιλία Τόνιας Καφετζάκη 30.05
«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την ομιλία της Τόνιας Καφετζάκη (εκπαιδευτικός, PhD) με τίτλο «Λογοτεχνικές εικόνες της άφιξης και εγκατάστασης προσφύγων του 1922 στην Αθήνα και τον Πειραιά»
Η ομιλία εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή του «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν κράτησης μέσω της φόρμας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τόνια Καφετζάκη (εκπαιδευτικός, PhD).
Η Τόνια Καφετζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η ομιλία προτείνει ενδεικτικές “διαδρομές” στη μεσοπολεμική “προσφυγική” Αθήνα, όπως αυτή συντίθεται μέσα από λογοτεχνικές αναφορές. Συγκεντρώνει, δηλαδή, και παρουσιάζει λογοτεχνικά παραθέματα προκειμένου να αναδειχθούν εικόνες και αφηγήσεις της άφιξης και εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική πρωτεύουσα. Παρακολουθώντας τους πρόσφυγες της λογοτεχνίας κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά, τις περιπλανήσεις τους σε χώρους της Αθήνας, τη διαμονή τους στους προσωρινούς καταυλισμούς, την εγκατάστασή τους στους προσφυγικούς συνοικισμούς, την παρουσία τους στους χώρους δουλειάς, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και ζητήματα όπως το τραύμα της προσφυγιάς, οι δυσκολίες της προσαρμογής, η ανοικειότητα στον νέο χώρο-νέα πατρίδα και η επίμονη νοσταλγία της παλαιάς, οι σχέσεις με τους γηγενείς και το ελληνικό κράτος, ο αγώνας της επιβίωσης, η σταδιακή ανασύνταξη και προσαρμογή, η αποτίμηση των αλλαγών στην εικόνα της πόλης αλλά και πρακτικές της καθημερινότητας, που προκάλεσε η έλευσή τους. Μέσα από τις εικόνες αυτές αναδεικνύονται βασικά στοιχεία της προσφυγικής λογοτεχνικής εικόνας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο κυρίως της πεζογραφίας του Μεσοπολέμου, ανάλογα ασφαλώς και με τις ιδιαίτερες ταυτότητες και προθέσεις των δημιουργών και τις διαφοροποιήσεις που προκαλεί στη συνέχεια το διαφορετικό ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ενσωματώνονται τα γεγονότα της Καταστροφής και της προσφυγιάς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 30 Μαΐου, 18:00-20:00 στο Innovathens powered by Samsung, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας.
Οι δράσεις του προγράμματος εντάσσονται στην υλοποίηση του Culture Is Athens, του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Πηγή εικόνας https://www.loc.gov/item/2010650546/
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Όνομα/Επίθετο *
Αν είστε εκπαιδευτικός δηλώστε το σχολείο στο οποίο διδάσκετε *
E-mail* *
Τηλέφωνο
Θέλω να παρακολουθήσω την ομιλία:
Clear selection
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy