VILLANOS!! Balls rodons, sardanes, corrandes i els seus parents del nord
Campus de cultura popular 2017
DESCRIPCIÓ
Compararem i diferenciarem l’organització del moviment de danses basades en la mètrica dels versos heptasíl•labs, com el Villano, a la tradició catalana (ball rodó, sardana, corranda), gascona (saut, branlo), basca (jautzi, zortzitan, makila dantza) i a la francesa (branle).

Els alumnes es poden apuntar principalment per ballar (balladors) o principalment per tocar (músics) però seran convidats a experimentar i entendre les dues vessants. Es proposaran moments de treball conjunt, moments de treball de la música i la dansa per separat, i també moments en què seran distribuïts per nivells, perquè cadascú pugui treballar des de les seves necessitats o possibilitats.
CONTINGUT
Quan lo pare no té pa, com el balla, com el balla ?

La descripció de la dansa tradicional, pel que fa al moviment i a la música, s’ha fet molt sovint des de dos punts de vista massa allunyats. Per una banda els folkloristes van descriure la dansa sense ser balladors ells mateixos, i per l’altra, confiaven sovint la feina de la transcripció musical a músics de formació acadèmica que tampoc no eren balladors…

Això fa que, ben sovint, la descripció coreogràfica de les realitats observades pels folkloristes sigui força incomplerta, parcial i dubtosa. Els materials i les descripcions fetes a partir d’aquestes perspectives s’han de tornar a situar en el context de la reacció espontània dels balladors, que és on rau la veritable identitat i l’estil, aquella famosa i inexplicable « manera de fer »…

En aquest campus del 2017 us proposarem, a partir de l’experiència pràctica d’uns quants gèneres de dansa tradicional i antiga, d’emprar bones eines per tal d’aclarir les relacions dels fenòmens mètrics i cadencials fonamentals tant de la dansa com de la música, donat que són la base de l’estètica de la dansa tradicional.

Observarem, a tall exemple, l’extraordinària popularitat dels Villanos: és cançó (Quan el pare no té pa, El gegant del Pi...), patró d’improvisació versificada… però, sobretot, és música de dansa coneguda arreu, donat que ens el trobem tant a la cultura catalana, com a la basca, la gascona o la francesa.

Si ens quedem en un primer nivell de reconeixement, i diem que tot són variants de la mateixa cançó o que « ballem el mateix », estarem simplificant –sense saber-ho- les relacions entre música i moviment pròpies a cada estil de dansa.

Però si observem on són les cadències –les conclusions de la frase-, les transicions dels desplaçaments –a quin moment canviem de sentit- o en quin moment sentim les empares del moviment o del vers… podrem diferenciar millor les qualitats pròpies de cada estil de dansa, les particularitats realment importants de cada tradició col•lectiva, la « manera de fer »…

Compararem i diferenciarem l’organització del moviment de danses basades en la mètrica dels versos heptasíl•labs, com el Villano, a la tradició catalana (ball rodó, sardana, corranda), gascona (saut, branlo), basca (jautzi, zortzitan, makila dantza) i a la francesa (branle).

La pràctica ballada estarà centrada en una iniciació a la forma concreta de dansa –millor encara si ja la coneixeu-, però posarem l’accent en l’exploració de les relacions entre música i moviment.
Els alumnes avançats que ja coneguin bé la dansa i/o la música tindran exercicis pràctics adients al seu nivell.


DESTINATARIS
És un curs essencial per a tots els músics i balladors. També mestres de dansa, d'esbarts, de colles, geganters, bastoners... que tre-ballen amb danses en l'àmbit de la cultura popular o antiga o bé que venint d'altres camps hi estan interessats.
ITINERARIS i NIVELLS
ITINERARI I - DANSA

El primer dia tots els balladors treballaran conjuntament les bases del curs. Durant els dies 2 i 3, en funció de l'experiència i dels interessos dels alumnes, s'organitzaran dos grups amb nivells adaptats. Els professors determinaran en quin dels grups participarà cadascú.

Els balladors que tinguin un nivell avançat de música tindran l'oportunitat de fer una sessió d'una hora de música a primera hora de la tarda (16:00) cada dia.


ITINERARI II - MÚSICA

L'itinerari de música està pensat com un treball grupal que pretén reforçar i entendre el vincle natural entre la música i la dansa. És per això que se'ls convidarà a participar a algunes sessions de dansa, com a balladors. No es planteja com a classes individuals d’instrument encara que els professors poden oferir una atenció més personalitzada en funció del moment.

És imprescindible tenir almenys un nivell elemental de l'instrument/s amb que es vulgui fer el curs. Diferenciarem les formacions de vent de les de corda polsada o fregada. Diapasó la = 440.

Els músics que tinguin un nivell avançat tindran l'oportunitat a més a més de fer una sessió específica a primera hora de la tarda (16:00) cada dia.


PROFESSORAT
CARLES MAS i GARCIA: músic, ballador, mestre de dansa antiga i tradicional, pedagog, investigador en etnocoreologia i en música i dansa europea. Premi Nacional de Dansa, 1985. Certificat d’Aptitud a l’ensenyament de la música tradicional (França, 1992). Grau superior en música tradicional (ESMUC, 2011). Professor diplomat del mètode FeldenkraisTM (2017).

ANNA ROMANÍ: ballarina, coreògrafa, pedagoga i música especialitzada en diferents estils de dansa antiga i contemporània. Fa recerca per la reconstrucció de la dansa d’escola ibèrica.

MARC RIERA: músic i pedagog de flabiol i tamborí i fagots històrics, títol superior en interpretació de música antiga per l’ESMUC. Investigador en la relació entre la música tradicional i antiga.

FRANCESC TOMÀS: músic que combina la seva trajectòria d'escola clàssica amb el folklore i l'etnomusicologia. Especialista en acompanyament per a dansa.

EDWIN GARCÍA : músic i pedagog de corda polsada històrica i clàssica, títol superior i màster en interpretació de música antiga per l’ESMUC. Investigador especialitzat en agrupacions de corda polsada del barroc peninsular i llatinoamericà.
LLOC, DATES i HORARIS
Escola Municipal de Música Can Ponsic de Barcelona (Av. de Josep Vicenç Foix, 51, 08034)

DATES: 1, 2 i 3 d'agost de 2017

HORARI GENERAL

9:30 a 14:00 i 17:00 a 19:00 (16:00 a 19:00 pels músics avançats)
(darrer dia: 21:00 ballada final a la plaça del Consell de la Vila)

HORARI ESPECÍFIC

9:30 - 10:00 escalfament (tothom)
10:00-12:00 tallers conjunts de dansa + tallers específics per nivell o itinerari.

pausa

12:30-14:00 treball de balladors amb músics per nivells diferenciats

dinar

16:00 - 17:00 sessió musical de nivell avançat (opcional)
17:00 - 19:00 sessió teòrico-pràctica (tothom)

(darrer dia: 21:00 ballada final a la plaça del Consell de la Vila)
ACTIVITATS RELACIONADES amb el CAMPUS
MOSTRA/FESTA FINAL del CAMPUS - 3 d'agost de 2017 a la plaça del Consell de la Vila de Sarrià, 21:00

Amb els professors i alumnes del curs es realitzarà una ballada/festa final que inclourà els balls que s'hagin treballat, a més d'un sel•lecte i variat repertori de ballables, obert a la participació del públic.
MATRICULACIÓ
Preu general: 95 €

Preu amb sessió musical de nivell avançat (opcional): 110€

Termini: fins a completar les places

Número màxim d'inscrits: 30 alumnes
NOM I COGNOM *
DATA DE NAIXEMENT *
TELÈFON *
MAIL *
ADREÇA *
EN QUIN ITINERARI ET MATRICULES? *
QUINA ÉS LA TEVA EXPERIÈNCIA en MÚSICA? (SI VAS SER ALUMNE DE L'EDICIÓ ANTERIOR, NOMÉS CAL INDICAR "CAMPUS 2016") *
Fes una petita descripció dels estils i instruments que has treballat, els instruments que vols tocar i la seva afinació. Ets músic professional, estudiant o aficionat?
QUINA ÉS LA TEVA EXPERIÈNCIA en DANSA? (SI VAS SER ALUMNE DE L'EDICIÓ ANTERIOR, NOMÉS CAL INDICAR "CAMPUS 2016") *
Fes una petita descripció dels estils de dansa que has treballat. Ets professional, estudiant o aficionat? Tens altres observacions que vulguis fer?
COM HAS REBUT la INFORMACIÓ del CURS? *
Required
ENS AUTORITZES A FER SERVIR LES FOTOS REALITZADES DURANT L'ACTIVITAT PER A PROMOCIÓ DE FUTURES EDICIONS? *
CONTACTE
Qualsevol dubte, consulta o suggeriment, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
Soledad Sánchez Bueno . produccio@xuriach.com . 653508554
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy