Aanmeldingsformulier ex-KNIL Militair
U kunt hier de aanmelding doen ten behoeve van de claim omtrent KNIL - Militaire ereschulden, Payback regeling en militaire onderscheidingen voor Molukse veteranen die gediend hebben in het KNIL en in 1951 op Nederlands dienstbevel overgekomen zijn voor een tijdelijk verblijf in Nederland.

Stichting Maluku4Maluku beseft dat onze eerste generatie bijna weg is, maar de claim voeren wij door op de nazaten, oftewel de tweede generatie.

Ook is dit het formulier dat gebruikt wordt ter inventarisatie voor het verkrijgen van de bijzondere status van hun graven in Nederland.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Welkom namens stichting:
Meld u aan voor de publieke strijd naar rechtvaardigheid!
Let op:
Aanmelden geldt alleen voor de ex-KNIL militairen van Molukse afkomst die in het jaar 1951 op dienstbevel samen met hun gezinnen naar Nederland zijn overgebracht voor een tijdelijk verblijf van maximaal 6 maanden. Aanmelden kan ook voor hen die helaas niet meer onder ons zijn, maar wel tot deze specifieke groep veteranen behoren.

Het invullen van de persoonsgegevens van de KNIL militair in kwestie is verplicht. Indien deze gegevens niet worden verstrekt kunnen wij de aanmelding helaas niet in behandeling nemen, dus wij raden u aan om alle formulieren zo volledig en juist mogelijk in te vullen om misverstanden te voorkomen.

Wij zullen daarentegen alle binnenkomende persoonsgegevens met uiterste zorg en vertrouwelijkheid in behandelen nemen.
 
Er volgen drie formulieren voor de aanvraag van persoonsgegevens:
 
1 – KNIL  veteraan (verplicht)
2 - Weduwe (indien van toepassing)
3 - Nabestaande (2e generatie, indien KNIL-echtpaar reeds is overleden)

 
De strijd zal ontbranden op de volgende gebieden:
 
-          Stichting Maluku4Maluku gaat het wachtgeld of militair pensioen opeisen voor het KNIL-echtpaar of de vrijgezel.
 
-          Stichting Maluku4Maluku zal de “militaire ereschuld” opeisen, hierboven zitten verwerkt de wachtgelden of te wel de militaire pensioenen. Deze zijn nooit uitbetaald geweest. Dit tegen het licht van de veteranenwet dat ook van toepassing is op de ex-KNIL Ambonezen, zie:

https://wetten.overheid.nl/BWBR0031401/2020-01-01

Binnen de ereschulden zitten bedragen in verwerkt als zijnde compensatie voor de volgende elementen(mogelijk zullen wij er meerdere aan toevoegen met onze advocatencollectief):

1.       Ontslag op basis van politieke redenen en niet op basis van het niet goed functioneren als militair. KNIL Ambonezen hebben de meeste onderscheidingen gekregen als legeronderdeel in de vorige eeuw van de Nederlandse krijgsmacht;

2.       Reputatieschade als militairen en of veteranen;

3.       Affectieschade het feit dat ze nooit meer hun ouders en geboortegronden hebben kunnen zien voor zo wie zo een periode van 20 jaar of langer;

4.       De opvang in erbarmelijke omstandigheden in de oude concentratiekampen zoals Kamp Vught en Kamp Westerbork, is voor een Nederlandse veteraan onwaardig. Hierdoor is er een kindersterfte geweest, en gezondheidsproblemen die nu nog effect hebben binnen de kinderen van de KNIL veteranen;

5.       Naast het ontslag en het verbod op werken, werd het mensenrecht op een nationaliteit afgepakt. Voor minimaal 25 jaar werden de KNIL veteranen stateloos of te wel hadden ze geen paspoort.
 
-          Stichting Maluku4Maluku eist een grondig onderzoek geleidt door onze voorzitter naar de verdere levensloop van de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten jonge moeders van de KNIL-militairen. Hiervoor is geld nodig. En vanuit de bevindingen van het onderzoek zal er compensatie moeten komen voor alle families op basis van schendingen van mensenrechten. Deze compensatie geldt voor alle familieleden van de zogenaamde “verscheurde gezinnen” dus voor in Indonesië, en Nederland. Ook zal er een stuk affectieschade meegerekend moeten worden.
 
-          Er zijn nu nazaten van KNIL veteranen in Indonesië die in de jaren zestig van de vorige eeuw teruggekeerd waren met hun ouders. Deze dachten dat ze in samenspraak met de Nederlandse overheid terug zouden keren naar hun geboortegronden. Dit is niet gebeurd. Met dramatische gevolgen, want zij hadden geen paspoort. En werden gedoemd om in nieuw te bouwen krottenwijken te overleven. Zij dienen ook meegenomen te worden in de “militaire ereschuld” en compensaties die stichting Maluku4Maluku aan het klaarstomen is met advocatencollectief Dolderman Letselschade Advocaten te Utrecht, en Cleerdin & Hamer te Amsterdam. Deze groep nazaten zijn georganiseerd binnen onze zusterorganisatie AmNed Basodara Gadong.
 

Onderstaande toegevoegd op 27 juli 2020:
 
Maluku4Maluku zal zich inzetten om alle begraafplaatsen van de eerste generatie, zowel ex-KNIL militair, zijn weduwe en gestorven in kinderen in de barakken de status 'bijzondere graven' te geven. Het in dit licht deze rustplaatsen vrijwaren van grafrechten. Dit is reeds gelukt in de gemeente Wierden en Maluku4Maluku is druk in overleg met andere gemeenten. Het verzoek is dan ook om van de reeds overleden ex-KNIL militair, weduwen informatie te verschaffen in de onderstaande formulieren. Maluku4Maluku zal deze informatie gebruiken in de onderhandelingen met de gemeenten. Het is in belang voor de voortgang van de gesprekken en of onderhandelingen met de gemeenten, dat wij precies kunnen aangeven op welke begraafplaatsen de zij allen liggen. Er zijn gemeenten die meer dan twee begraafplaatsen heeft! Ook zitten wij met het feit dat er ook mensen liggen begraven in gemeenten waar vroeger Ambonezen-kampen waren. Een goed voorbeeld is Kamp Westerbork (later Schattenberg) deze ligt in de gemeente Hooghalen. In die gemeente is geen Molukse wijk. De bewoners van Kamp Westerbork zijn verspreid over minimaal vier woonwijken tegenwoordig.

Tips
Op de volgende websites kan men heel veel informatie vinden met betrekking tot KNIL en overtocht van de KNIL Ambonezen in 1951:

http://www.passagierslijsten1945-1964.nl/boten/index.html
http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00336

Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy