Allekirjoittaessasi ERNI-julistuksen liityt joukkoon, joka vastustaa inhimillisen kärsimyksen medikalisaatiota.
(ERNI) Julistus: Tunteet eivät ole sairauksia
Kannatamme kärsimyksen tulkitsemista elämänhistorian ja elämäntilanteen kontekstissa. Näemme yhteyksiä elämäntapahtumien ja -tilanteiden sekä psyykkisen kärsimyksen, ahdistuksen ja tuskan ilmentymien välillä. Kärsimyksessä voi ja on syytä nähdä merkitystä, emmekä tarvitse poikkeavuuden selittämistä kertomuksilla, joille ei löydy tieteellistä tukea.
Tähän lähestymistapaan kuuluu luontaisesti siirtyminen ‘sairaus & diagnoosi’ -mallista ‘yksilölliseen kertomukseen ja ymmärtämiseen’. Emme kysy “mikä sinussa on vikana”, vaan ‘mitä sinulle on tapahtunut?’
Siksi on tarpeetonta tulkita psyykkinen kärsimys (jopa äärimmäinen tuska tai psykoosi):
häiriöksi
sairaudeksi
toimintahäiriöksi
säätelyhäiriöksi
tai kemialliseksi epätasapainoksi
Uskomme, että on tarpeen siirtyä pois hoidon ja parantamisen käsitteistä kohti mallia, joka auttaa ihmisiä ymmärtämään psykologisen trauman vaikutukset ja erilaisten vastoinkäymisten roolin psyykkisessä oireilussa.
Uskomme, että ihmiset kokevat erilaista tunneperäistä kärsimystä kuten surua, epäonnistumisen tunnetta, toivottomuutta tulevaisuuden suhteen, itseinhoa, huolta, yksinäisyyttä, sydänsuruja jne. Nämä voivat todella johtaa valtavaan kärsimykseen, mutta ne eivät ole sairauksia. Tämän kärsimyksen medikalisaatio on mitä suuremmissa määrin vastuussa siitä, että nykyiset mielenterveyspalvelut ovat luokattoman tehottomia.
“Sairauksista, diagnooseista, hoidosta ja parantamisesta kohti yksilöllistä kertomusta ja ymmärtämistä”
Tohtori Sami Timimi (kirjailija, konsultoiva psykiatri) toteaa ERNI-julistuksen tueksi:
"Tämän kauhistuttavan sotkun selvittämiseksi meidän on ensin vapautettava koulutuksemme, palvelumme ja kulttuurimme pseudotieteestä, joka on vastuussa niistä turmiollisista tuloksista, joiden takia mielenterveyspalvelut ovat parempia tuottamaan pitkäaikaisia kroonikkopotilaita, joita myrkytetään hitaasti ‘lääkkeiksi’ kutsutuilla neurotoksiineillä, kuin helpottamaan ymmärrettävää tuskaa.”