Poimenujmo eksoplanet!
Prvo zbiranje predlogov za poimenovanje planeta in njegove zvezde v Sloveniji!
Ob 100-letnici Mednarodne astronomske zveze (IAU) po vsem svetu potekajo pod geslom “100 let pod skupnim nebom” številne pobude za popularizacijo astronomije. PoimenujmoPlanet je ena največjih mednarodno koordiniranih akcij. Mednarodna astronomska zveza IAU je vsaki državi dodelila en planetarni sistem, za katerega je mogoče javno zbiranje predlogov za ime. Ti eksoplaneti in njihove zvezde bodo po koncu natečaja nosili uradna imena, ki jih bodo izbrali v posameznih državah. S tem natečajem želimo spodbuditi zavedanje o našem položaju v vesolju in razmislek o tem, kako bi obstoj Zemlje zaznala morebitna civilizacija na nekem drugem planetu.

Slovenski eksoplanet je 446 svetlobnih let oddaljeni WASP-38 b. Njegova materinska zvezda je WASP-38 oz. HD 146389 z navidezno magnitudo 9,4. Nahajata se v ozvezdju Herkula.

Do konca oktobra 2019 bomo zbirali predloge za imeni planeta in zvezde. Končni izbor imena bo komisija razglasila do sredine novembra 2019.

V skladu z GDPR zakonodajo hranimo podatke samo za namene natečaja, ki se bo zaključil decembra 2019. Za spremembo ali izbris vaših osebnih podatkov lahko pišete na info@portalvvesolje.si.
Prijavljam se kot *
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy