Gemeenschappelijk wonen voor 50-plussers: iets voor jou?
Met wie en hoe samenwonen in de herfst van je leven? Met leeftijdsgenoten of in een groep waarin alle generaties vertegenwoordigd zijn? Kom erachter middels deze test. Op elke stelling kan je met 'akkoord', 'niet akkoord' of ‘Anders...’ antwoorden. Als je klikt op 'Anders...', kun je zelf een antwoord formuleren.

Het resultaat van de test kan inzicht bieden om de juiste keuze te maken, waar hoe dan ook geen verder waardeoordeel aan vast zit. Het kan wél een aanzet zijn om er met anderen over in gesprek te gaan. De test is enkel adviserend en als hulpmiddel bedoeld, het is belangrijk dat jij uiteindelijk zelf de beslissing neemt waarbij jij je het prettigste voelt.

1. Ik voel me het best in gezelschap van leeftijdsgenoten, die hebben meestal dezelfde noden en interesses als ikzelf.
2. Samenwonen met jonge gezinnen in de directe omgeving is voor mij veel te druk. Regelmatig bezoek van mijn kinderen en klein- of achterkleinkinderen stel ik wel op prijs! Maar elke dag peuters en kinderen rondom mij zou me onrustig maken.
3. Ik voel me beter als ik niet permanent een spiegel van mijn oud-zijn tegenkom. Dit zou me een ‘bejaardentehuis’ gevoel geven.
4. Elke voormiddag om 11u een tas koffie en een koekje met leeftijdsgenoten die daar tijd voor hebben: graag!
5. Ik word graag blijvend uitgedaagd door nieuwe, onverwachte dingen. Ik ben en blijf avontuurlijk ingesteld.
6. Vanuit mijn vroegere gezins- of werksituatie weet ik dat ik opleef bij de aanwezigheid van jong leven; ook al is het niet mijn eigen familie.
7. Samenwonen alleen met ouderen is prima, dan kan je altijd wel iemand vinden om een praatje mee te maken. En als je dat wil kan je, buiten de woongemeenschap nog deelnemen aan activiteiten voor jong en oud.
8. Ik denk dat jonge mensen, die nog in het actieve leven staan het te druk hebben. Als senior zou ik me er een buitenstaander bij voelen.
9. Ik geloof dat ik van kinderen, jongeren en volwassenen die nog in het actieve leven staan veel kan (bij)leren.
10. Voor mij is het samenwonen met andere generaties een meer ‘natuurlijke’ manier van wonen. Jongeren en ouderen kunnen zorgen voor elkaar vanuit hun verschillende noden.
11. Ik vind contact met jonge mensen vaak waardevol maar ik verkies toch het gezelschap van leeftijdsgenoten.
12. Ik hou ervan om mijn levenservaring en kennis met jongere personen en kinderen te delen.
13. Ik vind het belangrijk om in een veilige en aangepaste omgeving te wonen. Daarom zou ik het fijn vinden als de gemeenschappelijke ruimtes en mijn eigen woonst zich in hetzelfde gebouw zouden bevinden, zodat ik niet naar buiten hoef te gaan.
14. Kinderen van dichtbij zien opgroeien, dat is voor mij genieten.
15. Ik zie mezelf als een senior.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Samenhuizen vzw. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms