Bewustr stress test
Deze test is bedoeld om een moment van reflectie te creëren. Om even bewust stil te staan bij hoe je op dit moment in je werk staat. Het zijn vragen die je inzicht kunnen geven in de mate waarin je stress ervaart op het werk en in je leven.
Ik bepaal mijn eigen focus
Hoe ziet je werkdag eruit? Wordt je geleefd door je agenda en door de ad-hoc dingen die er voortdurend tussen door komen, of heb je het idee dat je regie kunt voeren en keuzes kunt maken? Om op een prettige manier in je werk te kunnen staan is het van belang om invloed te ervaren op je werk. Om regie te kunnen voeren en je eigen focus te kunnen bepalen. Jezelf niet te verliezen in de waan en de hectiek van de dag en wat je omgeving van je vraagt. Maar te kunnen blijven handelen vanuit jouw focus en jouw perspectief.
Ik bepaal mijn eigen tempo
Als je altijd loopt te rennen, je gedreven wordt door een gevoel van haast, kan het ontzettend behulpzaam zijn om letterlijk je pas te vertragen. Test jezelf de komende week een op het volgende: Elke keer als je een GEVOEL van haast bij jezelf bemerkt, kijk dan eens of het klopt. Is er werkelijk een REDEN om jezelf te haasten? Of laat je je leiden door een GEVOEL van haast. Door een gevoel van haast verlies je sneller het overzicht en de focus. En schiet je eerder in de reactiviteit. Merk je bij haast dat je je vaker laat leiden door een GEVOEL dan door een REDEN?
Ik gebruik het werkwoord moeten
Het kan zijn dat je denkt dat je heel veel moet. Voor drukke mensen is moeten één van de meest gebruikte werkwoorden. Wees je de komende week eens bewust van hoe vaak je het werkwoord moeten gebruikt. En als je het werkwoord moeten gebruikt, klopt het dan altijd dàt je iets moet? Vaak leggen we onszelf een moeten op. Dit geeft (onnodige) druk en een gevoel van urgentie bij soms hele normale dingen die ook als een to-do op je to-do lijstje kunnen staan. En die je net zo goed een dag later kunt doen, of zelfs helemaal niet.
Ik ervaar balans tussen inspanning en ontspanning
Ken je het gevoel dat je vanaf het moment dat de wekker gaat, tot het moment dat je weer naar bed gaat, je continu AAN staat? Herken je de situatie waarin je ’s avonds voor de televisie zit, je laptop open hebt en met je telefoon in de hand zit om nog even je mail van het werk te checken? Om jezelf op te kunnen laden is het van belang dat je voldoende slaapt. En ook dat je in je wakkere tijd van de dag, kunt terugschakelen van DOEN naar gewoon even niks DOEN. Op die manier ontstaat er ruimte om de ervaringen en prikkels te verwerken en terug te schakelen van inspanning naar ontspanning. Als even niks doen voor jou heel moeilijk of misschien wel onmogelijk is, zou je kunnen beginnen om 1 activiteit tegelijk met aandacht te doen. Lukt het jou om even niks te DOEN? Of sta je altijd AAN en is het moeilijk voor je om ontspanning en rust te vinden?
Ik ervaar balans tussen werk en privé
In de huidige tijd is de grens tussen werk en privé steeds vager geworden. Er is een voortdurend appèl op bereikbaarheid en beschikbaarheid door het gebruik van moderne technologische middelen. Hierdoor is het moeilijker geworden om los te komen van het werk. De drempel om nog even je mail te checken voor het slapen gaan of een rapport af te ronden in het weekend is veel lager dan een aantal jaar geleden. Een juiste balans hierin vinden, waarin ruimte is om echt te ontspannen en een duidelijke en gezonde grens aan te brengen tussen werk-tijd en privé-tijd is daarom van groot belang. Het lichaam en de geest hebben tijd nodig om te herstellen van de geleverde inspanning gedurende de dag en lopende een week.Kom je voldoende los van werk ’s avonds en in de weekenden?
Naam en emailadres *
Deze test is gericht op het verkrijgen van inzicht in je eigen werksituatie. Als dit voor jou voldoende is, hoef je niet op verzenden te drukken. Mocht je na het doorlopen van deze test, meer informatie willen over hoe je op een meer adequate manier met stress kunt omgaan, meer focus kunt aanbrengen in je werk en meer invloed kunt ervaren op je werk, vul dan je naam en emailadres in. Ik neem dan spoedig contact met je op. Helen van Dijk Bewustr
Your answer
Bewustr biedt mindfulness op maat voor managers en teams
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service