De Social coaching app
 Welk effect heeft sociale steun op beweeggedrag?
Werkt sociale support om meer te bewegen?
Nike Training Club, RunKeeper, of Strava: fitness- en gezondheidsapps zijn er in overvloed. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de gebruikers van elektronische hulpmiddelen jong en hoogopgeleid zijn. Een groep onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam bouwt aan een Android app met als doel een minder actieve groep mensen te helpen om meer te bewegen. Deze noemen het de Social coaching app. Deze Android app is gebouwd om een team van twee mensen elkaars beweeggedrag te monitoren en te begeleiden. De Social coaching app verzamelt data van de ingebouwde sensoren die in moderne smartphones zitten en bewegen en activiteiten kunnen meten. Daarnaast is de mogelijkheid tot onderlinge communicatie toegevoegd. Onderzoeker Bojan Simoski zoekt geïnteresseerden die deze app willen testen.

De eerste vraag die opkomt: zijn er niet al genoeg sport- en fitness apps op de markt die mensen kunnen motiveren om in beweging te komen? Het onderzoek bevestigt Simoski in zijn aanname dat mensen die een leefstijl hebben met (zeer) weinig beweging, nu buiten de boot vallen als het op apps en digitale hulpmiddelen aankomt. Volgens hem ontbreekt sociale steun in veel van de apps die momenteel op de markt zijn. “Je kunt in bepaalde apps wel een ranglijst bekijken met wie de meeste stappen gezet heeft, maar vaak niet persoonlijk elkaar aanmoedigingen of uitnodigen sturen om te gaan sporten - aldus Bojan.

Onderzoeker Bojan Simoski
Het is een onderzoeksproject om te zien of een app een geschikt instrument is, en of het coachingsprincipe werkt. Een team bestaat uit twee mensen: een deelnemer en een coach (bijvoorbeeld een buurman, collega, familielid of vriend). De coach monitort de dagelijkse beweging van het teamlid, en kan de ander aanmoedigen om meer te bewegen (wel met de smartphone, die is nodig om beweging te registreren). Maar natuurlijk ook te complimenteren voor zijn of haar activiteit.

• Deelnemers aan de studie krijgen een fitness tracker van Fitbit om hun beweging te monitoren.
• Deelnemers aan de studie doen mee voor een duur van vier weken.
• Deelnemers beginnen al een week voorafgaand aan het gebruik van de Social coaching app met het dragen van de Fitbit om te zien wat hun gemiddelde dagelijkse beweegpatroon is. Zo krijgen de onderzoekers een idee of de deelnemers meer of minder actief zijn.
• Ook ondervragen we de gebruikers van de apps met een vragenlijst hoe zij de app vinden werken
• De coaches

Wilt u deelnemen? Vul dan de vragenlijst verder in en laat je gegevens achter. De onderzoekers nemen dan z.s.m. contact met u op voor het vervolg.

Let op! Alleen Android gebruikers kunnen aan dit onderzoek meedoen.

Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms