Praznik glasbe vabi k sodelovanju nova slovenska mesta!
Praznik glasbe je del svetovne iniciative Fête de la musique, ki je nastala leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacquesa Langa. Ugotovil je, da je v Franciji toliko ljudi vseh generacij, ki se ukvarjajo z glasbo, da je preprosto treba določiti dan, ko bodo francoska mesta zasijala v vsej svoji glasbeni veličini in se bo muziciralo povsod. Izbran je bil 21. junij, prvi poletni dan, ko je dan najdaljši in noč najkrajša v letu. Danes Fête de la musique vključuje več kot 150 držav in več kot 700 mest z vsega sveta.

Že desetič se bo praznovanju pridružila tudi Slovenija. V lanskem letu je skupaj praznovalo 15 slovenskih mest, skupaj se je na več kot 200 prizoriščih predstavilo preko 500 glasbenikov in glasbenic vseh žanrov in vseh generacij. Letos želimo število sodelujočih mest še povečati!

Praznik glasbe se odvija po naslednjih smernicah Fête de la musique:
- festival je namenjen živi glasbi, glasbenikom, raznolikim glasbenim žanrom, ljubiteljem in profesionalcem,
- vsi koncerti/nastopi so brezplačni za poslušalce,
- (so-)organizatorji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju,
- festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih, priložnost ponuja vsem, ki se želijo na dogodku predstaviti s svojo glasbo,
- ker je nastopanje omogočeno vsakomur, ki želi muzicirati na organiziranem uličnem dogodku, honorarji nastopajočim niso predvideni, so pa nastopajoči pozvani, da v skladu z uličnimi glasbenimi dogodki pristavijo klobuk ali kovček za prostovoljne prispevke občinstva,
- v kolikor se koncerti odvijajo v dvorani ali v drugem prostoru mora biti zagotovljen brezplačen dostop,
- festival je priložnost, da se glasba pojavi na neobičajnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni prostori.

Od sodelujočih mest se pričakuje, da skušajo v svoji okolici k sodelovanju povabiti čim večje število raznolikih lokalnih organizacij, glasbenikov in glasbenic. Urediti morajo dovoljenja za uporabo javnega prostora in dovoljenja, povezana z uporabo morebitnih zvočnih naprav. SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center kot krovni organizator Praznika glasbe poskrbi za promocijo dogodkov, uredi dovoljenja, povezana z javnim predstavljanjem avtorskih del (kolektivne organizacije) ter nudi pomoč z nasveti in predlogi za izvedbo dogodka.

V kolikor bi želeli v svojem mestu organizirati Praznik glasbe, vas vabimo k izpolnitvi spodnjega obrazca. V primeru, da bomo iz istega mesta prejeli več prijav, vas bomo v naslednjem koraku s tem seznanili in medsebojno povezali.

Vabilo k sodelovanju je odprto do vključno ponedeljka, 17. aprila 2023.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Naziv prijavitelja *
Prijavijo se lahko tako fizične kot pravne osebe (društva, zavodi, podjetja...), ki delujejo na področju kulture in organizacije glasbenih dogodkov.
Kontakt prijavitelja - mobilni telefon *
Kontakt prijavitelja - mail *
Mesto (kraj) izvedbe Praznika glasbe *
Želite vaše mesto vključiti v vabilo glasbenikom k sodelovanju na Prazniku glasbe? *
Vsako leto pripravimo javno vabilo glasbenikom in glasbenicam k sodelovanju, kjer imajo možnost izbirati med slovenskimi mesti, kjer bi želeli nastopiti. Organizatorji se potrudimo v program vključiti vse prijavljene, v kolikor uspemo dogovoriti tehnične pogoje za nastop.
Imate glede Praznika glasbe v vašem mestu že kakšne ideje?
Nam želite še kaj sporočiti oz. vprašati?
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy