Linijski park u Beogradu: Upitnik za građane

U koridoru bivše železničke pruge na Dorćolu u dužini od 4600 m, od Beton hale do Pančevačkog mosta, nalazi se područje budućeg Linijskog parka. Plan detaljne regulacije za Linijski park - Beograd počeo je da se izrađuje ove jeseni (Odluka o izradi plana objavljena je u Službenom listu grada Beograda 88/18). Ovaj dragoceni javni prostor u beogradskoj centralnoj zoni, oslobođen svoje prvobitne tranzitne namene, tj. pruge za teretne vagone za prenos opasnih materija, treba da dobije sadržaje koji će značajno unaprediti život ne samo lokalnog stanovništva, već svih građana Beograda.

Linijski park ima predispoziciju da postane i novi simbol grada na isti način na koji je Haj Lajn (High Line) park u Nju Jorku transformisao nadzemnu metro liniju u novo obeležje grada. Haj Lajn park nastao je upravo na inicijativu lokalnog stanovništva, koje se pre 20 godina okupilo i udružilo kako bi napušteni transportni koridor bio sačuvan od rušenja i prenamenjen u jedinstveni zeleni koridor. Park je zvanično otvoren 10 godina kasnije, a i danas ovo lokalno udruženje, zajedno sa Departmanom za parkove i rekreaciju grada Nju Jorka, održava Haj Lajn park i osmišljava program, događaje i manifestacije u njemu.

Nakon Nju Jorka, slične parkove uredili su brojni gradovi širom sveta, a neki od interesantnih primera su Zarjade park u Moskvi, Beltlajn park u Atlanti, park 606 u Čikagu, Zeleni koridor u Singapuru, Železnički koridor Zapadnog Toronta, isl.

Ovim upitnikom želimo da podstaknemo građane da se uključe u osmišljavanje i planiranje prostora Linijskog parka u Beogradu, prvenstveno u izboru sadržaja i aktivnosti koje ovaj park treba da ponudi, ali i odabirom ambijenata, principa planiranja i sopstvenim, slobodnim sugestijama.

Upitnik će biti otvoren do 28.02.2020. godine, za sve korisnike koji se registruju putem email adrese (Vaša adresa može ostati anonimna za javnost). Rezultati ankete biće javno dostupni, analizirani i detaljno predstavljeni na internet platformi www.bellab.rs, a koristiće se kao smernice za planiranje i oblikovanje Linijskog parka u Beogradu.

Email address *
Da li stanujete u neposrednom okruženju Linijskog parka (videti ilustraciju neposrednog okruženja):
Linijski park i neposredno okruženje:
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google.