INTERNETES VETÉLKEDŐ
Tisztelt Érdeklődők!

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház 2018-ban 95 esztendős.

A KMO 95 éves születésnapja alkalomból Kispest lakosságát – korosztálytól függetlenül - egy különleges online, interaktív vetélkedőre invitáljuk, melyben április 9. és május 12. között vehet részt. A vetélkedő kérdései a KMO Művelődési Házra és a benne zajló programokra, rendezvényekre vonatkoznak. A feladatsor könnyen megválaszolható kérdésekből áll, és egy kis segítséget is biztosítunk az alábbi leírásban! A kérdésekre lentebb válaszolhat! A játékban résztvevő és helyesen válaszoló személyek közül születésnapi ajándékcsomagokat sorsolunk ki.
------------------------------------------------------------------------------------------
A KMO TÖRTÉNETE
95 éves a KMO Művelődési Ház

A település születésének pillanatától (1871. június 11-én lett önálló település) a község lakói és a körükből választott vezetők kiemelten fontos feladatuknak tekintették a kulturális sokszínűség megjelenítésének támogatását és egy igazi munkásotthon megvalósítását. Az egyletek, asztaltársaságok, önképző körök, műkedvelő előadások sokasága jellemezte az egyre fejlődő települést, így 1893-ban létrejött a Kispesti Munkáskör is. Ettől az időszaktól kezdve minden rendezvényüket (bálokat, színházi előadásokat stb.) ennek a célnak az érdekébe állították. 1909-ben létrehozták a Munkásotthon Építő Bizottságot, majd 120 taggal megalakították a Munkásotthon Építő Szövetkezetet. 20 koronás részjegyeket bocsájtottak ki, gyűjtést kezdeményeztek, hogy alaptőkéjük gyarapodjon.

1922 mindenképpen egy fordulópont a település életében. Ekkor kapott városi rangot, illetve október 15-én díszes ünnepség keretében lerakták a Munkásotthon alapkövét. Az otthon felépítéséhez ekkor még nem állt rendelkezésre a teljes összeg, ezért az ünnepségen arra kérték a jelenlevőket, hogy egy-egy emléktéglával járuljanak hozzá az építéshez. A felhívás nem volt eredménytelen, sőt a kispesti munkások felajánlották, hogy ingyen munkával segítik az építkezést. Ez azonban még mindig kevésnek bizonyult és a Vas- és Fémmunkások Szakszervezetétől kértek további anyagi támogatást.

1923 januárjában jegyezték be a vasasok tulajdonát a Teleki utcai ingatlanra, miután 2 millió koronáért megvették a telket. Az építkezés így nagy ütemben folytatódhatott. 1923. május 6-án adták át a kispesti munkások téglajegyeiből - adományaiból - épült Munkásotthont. A 20-as években főként színházi- és teaesteket, zenés délutáni rendezvényeket tartottak, a közösségek közül pedig kiemelkedett az eszperantó szervezet, jelentős számú tagságával. Az otthon avatására 1923. május 6-án került sor. A felavatott munkásotthon Kispest egyik legmodernebb és legszebb épülete lett.

A 30-as években már pezsgő szellemi élet zajlott a falak között, tudósok, művészek - többek között József Attila - voltak a ház vendégei. A háború alatt azonban a ház berendezései jórészt tönkrementek, hiszen még katonákat is elszállásoltak a falai között.

A II. Világháború idején az épület jelentős károkat szenvedett. 1945 után ugyan megkezdődött a felújítás, az avatásra 1947. október 18-án került sor.

Szervezetileg 1950-től a Munkásotthont a Vörös Csillag Traktorgyárhoz csatolták - a volt Hofherr-hez -, azonban a Vasas Szakszervezet megőrizte tulajdonjogát, miközben a gyár vált használójává, üzemeltetőjévé. A közös üzemeltetés nehézkessé tette a művelődési ház működését, mindeközben 1960-61. között a házat a vasas szakszervezet kezdeményezésére ismét felújították, mely 1961-től az üzem „Művelődési Központja” lett (az avatás: 1961. január 21.), egészen 1983-ig. A plakátokról kiderül, hogy például 1961 októberében olyan színészgéniuszok léptek fel Fehér Klára Nem vagyunk angyalok című vígjátékában, mint Kiss Manyi, vagy Psota Irén. Ugyanebben az évben a Divatcsarnok őszi-téli műsoros divatbemutatóját is itt tartották, a fellépők között a kor ünnepelt sztárjaival: Rátonyi Róberttel, Sárosi Katalinnal és Németh Lehellel. Keddenként volt már dolgozó nők tornája, szórakozást ígért a TV-kedvelők klubja. Találkozhattunk még hangversenysorozattal, kiállításokkal, balettiskolával, ismeretterjesztő előadásokkal, fotó, rádió, bélyeggyűjtő, sakk-körökkel. Egy 1962-es másik plakát tanúsága szerint a Marx (jelenleg Teleki) utcában Tabi László, Esküvő c. vígjátékában főszereplőként volt jelen Greguss Zoltán, Lázár Mária, Lőte Attila, Kiss Manyi, Csűrös Karola, Mezei Mária, de a Hamletnek nincs igaza c. színművében itt játszott Latabár Kálmán, Tábori Nóra, Tordy Géza, vagy a Csinn-Bumm Cirkusz előadásában közreműködött Simándi József, Bilicsi Tivadar. Még hosszasan lehetne sorolni a nagy művészóriásokat, akik megfordultak a KMO falai között. Plakátok jelzik továbbá a fiatalok szórakozási igényének kielégítését: a Gemini beat együttes 68-ban minden szombat este 9-től másnap hajnali 4-ig játszott, 1970-ben a Metró Zenekar és Zalatnay Sarolta adott koncertet, 72-ben pedig a Generál Együttes és a Mikrolid Vokál lépett fel, Szűcs Judittal közösen. Az épületben mozi működött, de a pezsgő kulturális életről tanúskodtak a színházi előadások, az irodalmi délutánok és a komolyzenei hangversenyek is.

1978-ban a nagytermet életveszélyessé nyilvánították, ennek ellenére a munka zajlott a házban. A kulturális szervezőmunka súlypontja áthelyeződött a gyárba, mindeközben a Teleki utcában új programokkal kísérleteztek. A kerületi gyermekeknek játszóházat szerveztek, bábozás, rajz, agyagozás, várépítés, táncház, filmvetítés szerepelt a kínálatban. A gyermeket kísérő felnőtteknek játékfilmet vetítettek.

A ház életében az újabb jelentős változás az 1980-as évek elejéhez köthető, amikor kerületi összefogással lezajlott az épület teljes rekonstrukciója (1983-1985). Ezzel egy időben önállóan gazdálkodó intézménnyé vált, melynek működtetője, felügyeleti szerve a Kerületi Tanács lett, mindemellett tulajdonjogát a Vasas Szakszervezet továbbra is megtartotta. 1985. december 9-én nyitották meg ünnepélyesen az újjávarázsolt házat, de már nem mint Vörös Csillag Gépgyár Művelődési Házként, hanem régi-új nevén, Kispesti Munkásotthonként. Hosszú idő után újra rendezett körülmények között zajlott az élet, a művelődési ház programjai egyre színesebbek, érdekesebbek lettek. A popzenei hagyományok ápolását az 1986-os I. Országos Break Dance Fesztivált népszerűsítő plakát jelzi és arra még a fiatalabbak is emlékezhetnek, hogy másfél évtizeddel ezelőtt szafari parkká is átalakult a KMO az ide érkezett majmok, medve és tigris jóvoltából.

Mérföldkő volt az intézmény életében a 2005-ös esztendő, hiszen Kispest Önkormányzata megvásárolta a szakszervezettől a KMO épületét, majd ismét teljes korszerűsítésre volt szükség, két ütemben: 2006-ban és 2008-ban.
A hagyományos tanfolyamok mellett a kor igényéhez igazodva elindultak a természetgyógyászati előadássorozatok és tanfolyamok, a felnőttek számára át és szakmát adó képzések, a mozgásművészeti kínálatban az akrobatikus rock and roll, a show, a jazztánc, a fitness, a hip-hop és a breakhastánc, a salsa és a sztepp, működik egyedülállók klubja, bélyeggyűjtők és a csere-bere klub.

A 2018 májusában 95 éves születésnapját ünneplő KMO Művelődési Ház ma Dél-Pest egyik legszebb és leglátogatottabb intézménye. A Teleki utcai főépület mellett a KMO üzemelteti a Szabó Ervin utca 4. sz. alatti Mozgásműhelyt, a Fő utca 20. sz. alatti F20 Prevenciós és Ifjúsági Klubot, a Templom téren lévő Kispesti Kaszinó-Civil Szervezetek Háza és nem mellékesen a Csokonai u. 9. sz. alatti Kispesti Helytörténeti Gyűjteményt, valamint az Ady Endre úti Nagy Balogh János Kiállótermet.

KÉRDÉSEK
Válaszoljon a kérdésekre és nyerjen értékes születésnapi ajándékcsomagot!
1. Mikor kapott városi rangot Kispest?
Your answer
2. Mikor tették le a Munkásotthon alapkövét?
Your answer
3. Milyen összegért vásárolták meg a telket, melyen a későbbiekben felépült a munkásotthon?
Your answer
4. A Munkásotthon átadását követően, a húszas években, milyen jellegű rendezvények, programok jellemezték a kulturális intézmény életét?
Your answer
5. Mikor avatták fel a Munkásotthon épületét?
Your answer
6. Ki volt az a híres költő, aki a harmincas években a ház vendége volt?
Your answer
7. A II. Világháború után mikor és milyen gyárhoz csatolták a Munkásotthont?
Your answer
8. Soroljon fel 10 híres színészt, akik a hatvanas években felléptek a művelődési ház falai között!
Your answer
9. A hatvanas években milyen színházi darabokat mutattak be például a „Művelődési Központban”?
Your answer
10. A fiatal korosztály szórakozási igényét, mely együttesek elégítették ki az 1960-70-es években?
Your answer
11. A nyolcvanas években egy országos fesztivál megrendezésére került sor a művelődési házban. Mely fesztivál volt ez?
Your answer
12. Mikor nyitották meg ünnepélyesen az újjávarázsolt épületet és kapta meg az azóta is használt elnevezést - Kispesti Munkásotthon (KMO)?
Your answer
13. Mikor került a Kispesti Önkormányzat tulajdonába a KMO?
Your answer
14. Mikor került sor a KMO épületének teljes körű korszerűsítésére, mely során új közművelődési színterek, modern hang- és fénytechnikával felszerelt színházterem jött létre?
Your answer
15. Napjainkban több helyszínen működő, több tagintézmény igazgatását látja el a KMO Művelődési Ház. Melyek ezek?
Your answer
ÁLTALÁNOS ADATOK
Kérjük töltse ki az alábbi mezőket!
Név *
Your answer
Elérhetőség (telefonszám, email) *
Your answer
Megjegyzés
Your answer
Megerősítés
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms