Trajni međunarodni javni poziv za produkciju umjetničkih radova i/ili radionica
✔️Inicijativa “Umjetnost dostupna svima”
✔️IF Festival – Festival postavljanja pitanja

Produkcija: ARKTIK – Institut za budućnost
Idejna začetnica: Vesna Mačković, 2015.

🔷Koja je svrha ovoga poziva?

Svrha ovoga poziva je omogućavanje umjetnicima da smanje ili uklone financijske barijere pri realizaciji svojih programa (radova/radionica).
Ovaj poziv dio je IF festivala – Festivala postavljanja pitanja, u čijoj su produkciji od pilot-godine 2019. financijski podržana tri umjetnička projekta.

Nekoliko je principa na kojima ovaj cjelogodišnji festival počiva i na kojima trebaju počivati prijedlozi projekata da bi uopće ušli u razmatranje. Upoznajte se detaljno s njima prije nego pošaljete svoj prijedlog kako Vam u samom početku trud ne bi bio uzaludan, a naše vrijeme također bačeno u vjetar.

1️⃣Inicijativa “Umjetnost dostupna svima” – www.uds.arktik.eu.
2️⃣Misija i ciljevi postavljeni pri osnutku neprofitne umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost – www.arktik.eu/arktik-sto-kako-i-zasto.

🔷Kroz IF festival dosad smo financijski podržali ove umjetničke projekte:

➖2019. realiziran je projekt plesne produkcije, a odabrani rad je onaj Žaka Valente: Jezične varijacije – Razina 1 stvaran u sklopu Međunarodnog dana znakovnih jezika.
➖2019. se održala i online izložba kustosirane digitalne umjetnosti, u sklopu projekta Pivilion kojeg je organizirao i podržao Format C, a tema je bila – cenzura.
➖2020. pokrenut je projekt Neka jedu kolače (Let them eat cake) čiji je koncept pozvao zainteresirane da pečenje kruha i kolača pretvore u izvedbeni performans tijekom kojega su pozvani pjevati ili izgovarati stihove autora čiji su radovi nastali na odabrane društveno-angažirane razne teme iz cjelogodišnjeg tematskog plana.

🔷Koji je rok za prijavu?

Ovaj poziv je trajan. Na Vama je samo da pošaljete ideju, a naša će budna osjetila neprestano pregledavati prijave i birati one za koje smatraju da ih javnost mora čuti/vidjeti.
Uvijek će biti nešto za poručiti (o) svijetu, a mi podržavamo da se poruke šalju kroz umjetnost. Na kraju krajeva, mi smo stanovnici svijeta i svijet je naša ekipa.

S odgovorom se javljamo triput godišnje, a ako vidimo da je neki rad veoma zanimljiv, važan i bavi se tematikom koja je goruća, tada odgovor šaljemo odmah.

🔷Koga podržava ARKTIK – Institut za budućnost?

Kratko rečeno – sve. Mlade/stare, djecu/odrasle, individualce/grupe, autore iz svih dijelova svijeta, svih poznatih nam svemira, svih boja koža, vjera, nacionalnosti… Nevažno jeste li profesionalni umjetnik ili se umjetnošću bavite jednom godišnje, to kod nas nije važno. Jedino je važno da nam pokažete umjetničku maštu, kreativni entuzijazam i intenzivan osjećaj za svijet oko sebe.

🔷Kakve ideje dolaze u obzir?

ARKTIK pozitivno diskriminira neočekivane kombinacije, lucidnu umjetnost, eksperimentalne identitete.

➡️Prihvaćamo ideje iz svih područja umjetnosti: ples, glazba, slikarstvo, kiparstvo, multimedija, kazalište, film i sve ono što za Vas jest istinska umjetnost, a što mi nismo spomenuli.
➡️Cijenimo inovativnost i otvoren um kada je riječ o metodama i tehnikama. Suvremena tehnologija pozitivno je diskriminirana.
➡️Poželjno je da radovi budu prilagodljivi online formi izlaganja.
➡️Cilj je da prijavljeni projekti budu društveno angažirani, da šalju socijalno osviještenu poruku, da promišljaju svijet, da govore u ime onih koji to ne mogu. Nismo pobornici stila “umjetnost radi umjetnosti” te takvi radovi neće biti razmatrani.
➡️Na ovome linku:
https://drive.google.com/file/d/1qm_E3zt-9ub53gntNFuw0rZKDI_7JX5R/view
nalazi se kalendar IF festivala.
Napominjemo kako, budući da je ovaj poziv dio IF festivala, prijavljeni radovi moraju biti vezani uz jedan od datuma i tema ponuđenih u kalendaru IF festivala, a ako neki društveno važan datum odnosno tema nedostaju slobodni ste sugerirati da ih uvrstimo.

🔷Što sve prijava treba sadržavati?

1️⃣Portfolio vezan uz vrstu umjetnosti za koju se natječete s najmanje 3 rada, a ako ste početnik/ca (dobrodošli ste!) odnosno nemate 3 rada za pokazati, tada od Vas očekujemo skicu, odnosno draft prijedloga. Ako i imate portfolio, svejedno se nemojte ustručavati poslati nam svoju skicu ideje koju prijavljujete jer Vam time šanse rastu da brže i bolje usvojimo što želite kreirati. Primamo skice u formatu koji će najbolje približiti ideju i metodu Vašeg rada pa je tako preporučeno da izvedbeni umjetnici šalju video ili zvuk, vizualni video ili fotografije, književnici primjer teksta itd. Za one koji imaju portfolio vezan za vrstu umjetnosti za koju se natječu naglašavamo da suhi popis radova bez najmanje 3 linka na kojima ih možemo pogledati barem djelomično, podrazumijevaju da ne možemo znati što i kako radite i tada se morate prijaviti sa skicom prijedloga. Vaše portfelje ne gledamo reda radi nego nas zanima što je u njima realno.

2️⃣Motivacijsko pismo isključivo u formi videa do maksimalno 1 minute u kojem se trebate ukratko predstaviti i uvjeriti nas zašto baš Vaš rad trebamo odabrati. Ovdje je mašta itekako dobrodošla, nemojte se ustručavati opustiti i biti svoji, upravo to i cijenimo ovdje.

3️⃣Pisani koncept od maksimalno 1 stranice teksta, dodatne stranice mogu sadržavati skice, dapače.

4️⃣Troškovnik, budžet razvrstan u iznosima po vrstama troškova:

- 4️⃣🅰️minimalni traženi budžet (uključuje i druge izvore financiranja i/ili kompromis oko same produkcije projekta) – ako ga dodijelimo onda se obvezujete da projekt zaista ide u produkciju.
- 4️⃣🅱️idealni budžet – u budžetu gledamo i ocjenjujemo Vaš pristup produkcijskoj kvaliteti, promidžbi rada, javnoj promociji teme rada i viziji mogućnosti života ovog rada barem neko vrijeme nakon isteka potpore.

*️⃣*️⃣*️⃣Ovisno o našim financijskim mogućnostima, podržavamo Vaš projekt s iznosom koji će biti između minimalnog i idealnog budžeta.

5️⃣Informaciju o planiranom prostoru za rad koji mora biti u vašoj produkciji jer mi nemamo prostor za rad.

🔷Koliko umjetničkih projekata planiramo podržati?

Na ovo pitanje nemamo konkretan odgovor. Ukoliko je Vaša ideja inovativna i ukoliko je koncept Vašeg rada zanimljiv, a pritom pratite našu misiju, utoliko ste savršen kandidat.
Ukupan iznos potpora koje ćemo godišnje dodjeljivati ovisit će o našoj efikasnosti na raznim natječajima za potpore, te o našim donatorima i sponzorima.

🔷Tko odlučuje?

Nije gotovo dok debela pjevačica ne otpjeva svoje. Naša pjevačica, pardon selektorica i producentica, nije nešto debela, ali je njena itekako zadnja.
Vesna Mačković je “hiper multi mega”, “na sto strana” osoba te je takva i njezina umjetnost. Bavi se svime što se može zamisliti, od kazališta preko filma i slikarstva pa sve do zvuka i plesa. Svoje brojne i nagrađivane radove izlagala je i izvodila u Hrvatskoj i svijetu. Više o osnivačici umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost pronađite na poveznici http://www.vesnamackovic.com/hr/zivotopis-2/.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
www.uds.arktik.eu
OSNOVNI PODACI
Ime i prezime prijavitelja: *
Ako se prijavljujete kao grupa ili pravna organizacija navesti vrstu i službeni naziv:
Vaš kontakt broj: *
Mjesto prebivališta osobe ili službeno sjedište organizacije prijavitelja: *
Vaša www stranica ili www mjesto gdje možemo vidjeti vaš portfelj radova. Ako nemate pripremite prezentaciju na drive.google.com ili dropbox.com ili slično i uključite dijeljenje sa svima koji imaju link. *
Ukoliko vam je odgovor bitno dobiti do određenog datuma molimo navedite do kad najkasnije da vam pokušamo odgovoriti.
MM
/
DD
/
YYYY
O RADU ZA KOJI TRAŽITE PODRŠKU
Vrsta rada koji prijavljujete (jedan rad može podrazumijevati kombinaciju više vrsta rada) *
Required
Naslov rada koji prijavljujete *
Kratki VRLO SAŽETI opis rada koji prijavljujete na ovaj poziv: *
Lokacija (grad ili mjesto u kojem planirate realizirati vaš rad) ili više njih ako je serija izvedbi, te informacija imate li u navedenom gradu već osigurano mjesto za probe i/ili izvedbu i ako da koje je to mjesto ili ako ne kako to planirate riješiti? *
Motivacijsko pismo isključivo u formi videa do maksimalno 1 minute u kojem se trebate ukratko predstaviti i uvjeriti nas zašto baš Vaš rad trebamo odabrati. Ovdje je mašta itekako dobrodošla, nemojte se ustručavati opustiti i biti svoji, upravo to i cijenimo ovdje. *
Ovdje zalijepite link na detaljniji koncept vašeg projekta.
Prihvatljivi su bilo koji www linkovi uključujući Dropbox, Google drive ili drugo online mjesto BEZ ISTEKA ROKA za preuzimanje - može biti mapa s više datoteka, dokumenti, slike ili link na jedan dokument u koji je pripremljeno sve što želite da vidimo. NE šaljite zip arhive koje moramo skidati i raspakirati, samo nešto što odmah online na klik možemo pregledati.

Koncept obavezno osim opisa razrade zadane teme mora opisati i umjetničke tehnike i metode koje ćete koristiti u vašem radu.

Ukoliko su unaprijed poznata, navesti imena osoba autorskog i izvođačkog tima i njihove funkcije u projektu. Navesti i sve druge detalje koje smatrate da bismo trebali znati prilikom razmatranja vašeg projekta. U dokument uključiti i umjetničke životopise autora, izvođača i suradnika koje želite da uzmemo u razmatranje pri odluci, a maksimalno 1 stranica po osobi. Ne zanima nas što ste radili u osnovnoj školi! ;) Zanimaju nas moguće preporuke drugih umjetnika ili analitičara, ali nisu presudne niti uvjet.

Dobrodošle su fotografije ili video linkovi na prijašnje radove, a da su srodni projektu koji prijavljujete. U tom smislu pucajte u sridu i poštujte naše vrijeme. 👌

Detaljni koncept mora sadržavati pored gore navedenog i pojašnjenja vezano za:

➡️Poželjno je da radovi budu prilagodljivi online formi izlaganja.
➡️Cilj je da prijavljeni projekti budu društveno angažirani, da šalju socijalno osviještenu poruku, da promišljaju svijet, da govore u ime onih koji to ne mogu. Nismo pobornici stila “umjetnost radi umjetnosti” te takvi radovi neće biti razmatrani.
➡️Na ovome linku:
https://drive.google.com/file/d/1qm_E3zt-9ub53gntNFuw0rZKDI_7JX5R/view
nalazi se kalendar IF festivala.
Napominjemo kako, budući da je ovaj poziv dio IF festivala, prijavljeni radovi moraju biti vezani uz jedan od datuma i tema ponuđenih u kalendaru IF festivala, a ako neki društveno važan datum odnosno tema nedostaju slobodni ste sugerirati da ih uvrstimo.
1️⃣Portfolio vezan uz vrstu umjetnosti za koju se natječete s najmanje 3 rada, a ako ste početnik/ca (dobrodošli ste!) odnosno nemate 3 rada za pokazati, tada od Vas očekujemo skicu, odnosno draft prijedloga. Ako i imate portfolio, svejedno se nemojte ustručavati poslati nam svoju skicu ideje koju prijavljujete jer Vam time šanse rastu da brže i bolje usvojimo što želite kreirati. Primamo skice u formatu koji će najbolje približiti ideju i metodu Vašeg rada pa je tako preporučeno da izvedbeni umjetnici šalju video ili zvuk, vizualni video ili fotografije, književnici primjer teksta itd. Za one koji imaju portfolio vezan za vrstu umjetnosti za koju se natječu naglašavamo da suhi popis radova bez najmanje 3 linka na kojima ih možemo pogledati barem djelomično, podrazumijevaju da ne možemo znati što i kako radite i tada se morate prijaviti sa skicom prijedloga. Vaše portfelje ne gledamo reda radi nego nas zanima što je u njima realno.
www link na detaljniji koncept vašeg rada: *
BUDŽET
🔹minimalni traženi budžet (uključuje i druge izvore financiranja i/ili kompromis oko same produkcije projekta) – ako ga dodijelimo onda se obvezujete da projekt zaista ide u produkciju.
🔹idealni budžet – u budžetu gledamo i ocjenjujemo Vaš pristup produkcijskoj kvaliteti, promidžbi rada, javnoj promociji teme rada i viziji mogućnosti života ovog rada barem neko vrijeme nakon isteka potpore.
Minimalni traženi budžet *
Idealni budžet *
www link na troškovnik, budžet razvrstan po vrstama troškova: *
Napišite jesmo li nešto vezano za ovaj javni poziv, njegov sadržaj, temu ili sam oblik prijavnice mogli napraviti drugačije ili bolje. Vaš komentar će nam pomoći da naši budući javni pozivi i natječaji budu još bolji. Hvala!
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy