Többet ér a kredited!
A felsőoktatásban a képzés szervezése, az elvégzett tanulás jóváírása (adminisztrálása) kreditekben történik. 30 évvel ezelőtt, 1989-ben az Erasmus program részeként került bevezetésre az európai kreditátviteli és -gyűjtési rendszer.(European Credit Transfer and Accumulation System; ECTS) Magyarországon a felsőoktatási rendszer ezen eszközének felhasználásáról az Országgyűlés 1995-ben hozott határozata döntött. Az idén fennállásának harmincéves évfordulóját ünneplő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája feladatának érzi, hogy a szintén 30. születésnapját ünneplő ECTS kreditrendszer hazai implementációját vizsgálat alá vegye, és megkérdezzen Titeket arról, hogyan értékelitek annak működését!
Gátol-e Téged egy külföldi tanulmányút tervezésében az esélye annak, hogy nem fogadják el a kint megszerzett krediteket? *
A külföldön teljesített kreditek több, mint 70%-a nem kerül elismerésre itthon, mutatta ki 2017-ben két jelenttős nemzetközi dokumentum is, az Eurostudent VI. vizsgálat, valamint az Erasmus+ időközi jelentése is. Ezzel az eredménnyel Magyarország az utolsó helyen áll az európai országok rangsorában a kreditelismertetés tekintetében.
Úgy érzed, hogy a befektetett munkádat elegendő kredittel jutalmazzák? *
1 kredit 30 óra teljes tanulási időráfordítást fejez ki, melybe beletartozik az órák közötti, és a vizsgákra való "otthoni" tanulás is. Hallgatói visszajelzések alapján a hazai tantervek nagy többsége aránytalanul kevés kredittel jutalmazza a befektetett munkát!
Előfordult-e, hogy nem kaptál kreditet szakmai gyakorlat elvégzéséért? *
A szakmai gyakorlati munkákat (ideértve a nyári gyakorlatokat is) a hatályos jogszabályok alapján, az időráfordítás arányában kredittel kell elismerni. A szakmai gyakorlat, a 2011. évi Nemzeti Felsőoktatási Törvény rendelkezései alapján, a hallgatói munkaszerződés megkötése mellett a képzés részét képezi.
Szerinted jobb-e, ha több tanóra helyett inkább rugalmasabb időbeosztással és több egyéni felkészülési lehetőséggel sajátíthatod el a tudást? *
A kreditrendszer keretei között a hallgató által elvégzett minden tanulási időt számításba vesznek. Tanulási időnek számít a formális oktatási alkalmakon (pl. egyetemi előadás, szeminárium, gyakorlat, terepmunka, vállalati gyakorlat) való részvétel, továbbá az az egyéni tanulási idő, amit az ezekre való felkészüléssel, otthoni feladatokkal, vizsgákra való felkészüléssel vagy épp dolgozatírással, esszékészítéssel, és más egyéni tanulási tevékenységekkel tölt el a hallgató.
Amennyiben bármilyen észrevételed van a kreditrendszerrel kapcsolatban, kérlek írd ide.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of HÖOK Hallgatói Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft..