Geachte minister Gennez, Geachte minister Crevits,
De recente besparingsronde van de Vlaamse minister bevoegd voor Brussel treft het Brusselse sociale weefsel bijzonder hard. Wij kunnen hierover niet blijven zwijgen. Het feit dat er bespaard wordt zonder duidelijke motivering of transparante communicatie naar de betrokken organisaties, is onaanvaardbaar.
Wat begon als verontwaardiging over de onbegrijpelijke beslissing om de structurele steun aan Kuumba vzw stop te zetten, is intussen uitgegroeid tot een bredere bezorgdheid over de toekomst van samenleven, integratie, gelijke kansen, cultuur, solidariteit en sociale rechtvaardigheid in Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen.
De manier waarop Kuumba wordt uitgesloten — zonder dialoog of transparantie — is helaas geen alleenstaand geval. Ook andere organisaties worden geconfronteerd met plotse besparingen, afbouw van steun of onduidelijke beoordelingsprocedures. Dit is geen incident, maar een verontrustende trend waarbij het middenveld structureel wordt ondermijnd. Het middenveld bouwt juist bruggen in een superdiverse samenleving — op het vlak van cultuur, meertaligheid, participatie, inclusie en collectieve emancipatie.
We zijn niet alleen verontwaardigd, we zijn ook diep bezorgd – niet alleen over het besluit om besparingen door te voeren, maar ook over de wijze waarop dit gebeurt. Moeten we hieruit afleiden dat de Vlaamse Regering bruggen bouwen niet langer belangrijk vindt? Dat organisaties die zich inzetten voor gelijke kansen, empowerment en verbondenheid in Brussel niet als waardevol worden beschouwd?
De impact van deze besparingen doet alvast vermoeden dat het antwoord op die vragen 'ja' is. Dit is een harde en ontmoedigende boodschap voor iedereen die zich dagelijks inzet voor een rechtvaardige samenleving.
Beste minister Gennez, beste minister Crevits, ook u maakt deel uit van deze regering. U heeft uw handtekening gezet onder het regeerakkoord. Ook op u rekenen wij als vertegenwoordiger van alle burgers. Wie vertegenwoordigt onze stem vandaag nog? Wat mogen wij verwachten van de komende vijf jaar?
Volgens minister Van Achter: “De heroriëntering doet echter geen afbreuk aan de waardering voor de inzet en het werk van de betrokken organisaties.”
Wat betekent zo’n uitspraak als daar geen middelen, geen dialoog en geen toekomstperspectief tegenover staan?
Wij vragen duidelijkheid, transparantie en een beleid dat inclusie, diversiteit en solidariteit niet als kostenposten beschouwt, maar als fundamenten van een democratische samenleving.
Beste minister Gennez, beste minister Crevits, we blijven het gesprek met minister Van Achter openhouden. Dat doen we zolang er bereidheid is om samen naar oplossingen te zoeken. Tegelijk vragen we met aandrang om een overleg met u beiden. Uw bevoegdheden sluiten immers nauw aan bij wat vandaag wordt afgebouwd. Wij rekenen op u om mee te waken over een samenleving waarin elke stem telt en het middenveld niet wordt verzwakt, maar versterkt.