Muzeális intézmények közösségi alapú működésének önértékelési tesztje
Módszertani segédlet múzeumok, muzeális intézmények számára

Közösségi múzeum az az intézmény, ahol a muzeális intézmény tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban.
A társadalmiasítás, azaz a közösségi részvételi alapú működés lényege, hogy a különböző közösségekkel stratégiai együttműködésben működjön a múzeum és valósuljanak meg tevékenységei. A témában megjelent útmutatónkat itt találja:
https://cselekvokozossegek.hu/wp-content/uploads/A-kultur%C3%A1lis-int%C3%A9zm%C3%A9nyek-t%C3%A1rsadalmias%C3%ADtott-m%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9si-m%C3%B3dja-m%C3%B3dszertani-%C3%BAtmutat%C3%B3-2019.pdf

A Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt projekt keretében olyan módszertani segédletet dolgoztunk ki egy teszt formájában, amely segít átgondolni, hogy mit is jelent a gyakorlatban az intézmények közösségi részvételi tevékenysége. A kérdések mind egy-egy konkrét szempontra hívják fel a figyelmet, miközben arra is rávilágítanak, hogy a múzeumok tevékenységétől nem idegen ez a modell, gyakorlatukban az alapvető elemek megtalálhatóak, és csupán be kell építeniük azokat a működést szabályozó dokumentumokba. Az értékelés során a közösségi részvételi működés modellje segít abban, inspirálja az intézményeket arra, hogy tudatosan tovább lépjenek, szervezeti és működési szabályzatukba, küldetési nyilatkozatukba és működésük többi dokumentumába is beépítsék mindezt. A közösségi múzeumi tevékenység kialakítása és beépítése a muzeális intézmények mindennapi működésébe hosszabb folyamat, amelynek különböző szakaszai vannak. A továbblépés a folyamatos fejlesztési folyamatok során egyre több eredményt hozhat, s hatékonyabbá teheti a múzeum alapfeladatainak ellátását, ugyanakkor segíti a múzeumok és a hozzájuk kapcsolódó közösségek kapcsolatrendszerének megerősítését, új területeken való kiteljesedését is.

Kérjük, hogy az intézményére vonatkozóan töltse ki és juttassa el számunkra a tesztet, amely egyúttal nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy felmérje, intézménye mindennapi működésében milyen szerepe van a közösségeknek, s hogy társadalmiasított intézmény milyen szakaszában értelmezheti múzeumát.
A teszt kitöltése maximum egy óra időtartamot igényel Öntől.
A tesztben dupla pontot ér, ha az intézményi működésben dokumentáltan jelenik meg az adott gyakorlat, ezzel is jelezve, hogy a különböző közösségi célok megfogalmazása akkor teljesértékű, ha nemcsak az informális együttműködéseket érinti, hanem szervezeti szinten is megjelenik.

Töltse ki a tesztet, gondolja át, hogy az ön intézménye társadalmiasítottan működik-e és a közösségi részvételi működés érdekében miben tud fejlődni! Válaszait a múzeum működésének elmúlt 3 évére vonatkozóan adja meg.

Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service