Språklig analys (av Hamlet)
När man gör en språklig analys av en text så utgår man ifrån ord, ordval, ordens relation till varandra, ordens betydelse enskilt och i relation till andra ord.

Är det många olika ord är texten ordrik, är det många långa ord är den mer komplex och är det många svåra ord kan det försvåra förståelsen. Är meningarna lite längre än vanligt och texten ordrik samt att författaren ofta använder synonymer betyder det oftast att texten är välskriven.

Ser vilka ord som dominerar; alltså ser till ordklasser. Och hur användningen av vissa ord påverkar läsningen. Är det många verb så händer det mycket, är det många adjektiv är texten väldigt beskrivande och finns det många substantiv betyder det att texten innehåller många materiella ting.

Man ser också till meningsbyggnad; för det första är meningarna korta eller långa. För det andra om de är konstruerade enligt normativ subjekt-predikat uppställning. Om de är högertyngda eller vänstertyngda. Och för det tredje om de innehåller korta eller långa ord, lätta eller svåra ord.

En lättläst text är uppbyggd utefter subjekt-predikat, kortare meningar och högertyngd.

Sedan kan man också se till det innehållsliga genom att se hur satserna/meningarna/styckena hänger samman och om de "krokas" samman med hjälp av sammanhangsord (fogeord) eller med hjälp av upprepning med eller utan synonymer. Om det finns många fogeord och att både meningar och stycken binds samman betyder det att det finns en tydlig röd linje genom texten vilket i sin tur visar på att textförfattaren är duktig på skrivhantverket.

När du ska analysera din text så behöver du ta hjälp av https://www.lix.se/

Du behöver också ha koll när det gäller ordklasser: https://larare.at/#ord

Ta gärna hjälp av https://larare.at/svenska/moment/sprakets_uppbyggnad/spraklig_analys.html också.
Skriv lösenord *
Your answer
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy