KFUM Ängsholmens ledarseminarier VT20
En bra ledare är en ledare som ständigt jobbar för att bli bättre. Utbildning, inspiration och erfarenhetsutbyte är viktiga saker för den som tycker att ledarskap är både utmanande och roligt.

Under våren 2020 arrangerar KFUM Ängsholmen fem ledarseminarier för alla som ska jobba som ledare under säsongen samt för de som är på väg att utbilda sig till ledare. Du väljer själv om du vill delta på alla seminarier eller bara på en eller ett par och det kostar ingenting att vara med.

På grund av rekommendationer gällande att minska smittspridningen av coronaviruset Covid-19 har vi valt att arrangera seminarierna digitalt istället för på plats. Ett mail med länk till seminariet kommer att skickas ut till de som anmäler sig till respektive seminarier. Vi hoppas att ni, trots att det är på distans, ser det som ett tillfälle att samlas och få prata med varandra, och framförallt för att skaffa mer kunskaper inför lägersäsongen.

Samtliga seminarier arrangeras av KFUM Ängsholmen, i samarbete med utbildare från partnerorganisationer och vårt studieförbund Sensus.

Anmäl er nedan till respektive seminarie. Varmt välkomna!

SEMINARIE 2 - SKA JAG GÖRA EN OROSANMÄLAN? - torsdag 7 maj kl. 17.30-20.00
Över 3000 barn kommer till KFUM Ängsholmens verksamheter varje år, och det händer ibland att vi får en magkänsla av att någonting inte står helt rätt till. Hur gör vi när vi blir oroliga? Vem ska vi bolla med och hur pratar man med barnet? Vad gör egentligen socialtjänsten och vad händer när man gör en orosanmälan? KFUM Ängsholmen har som policy att vi alltid ska göra en anmälan om vi tror att någonting inte står rätt till, men det är inte alltid så lätt att veta hur man går tillväga. I det här seminariet får du lära dig vad en orosanmälan är och fungerar och får även information om vilka varningssignaler vi ska vara vaksamma på när vi arbetar med barn och unga. Seminariet leds av Katarina från KFUM Ängsholmen och Elsa från KFUM Central.

SEMINARIE 3 - MEN JAG SLÅSS JU INTE - onsdag 13 maj kl. 17.30-20.00
Hur agerar vi som ledare när vi uppmärksammar sexism, rasism eller andra kränkningar bland våra deltagare? Vad kan ett dåligt skämt leda till i förlängningen? Hur är vi förebilder och hur för vi det beteendet vidare till våra lägerdeltagare? Våld skapar våld, genom att tillåta lindriga former av våld tillåter vi en våldskultur. Det är därför viktigt att agera mot våld tidigt. Några frågor vi tittar närmare på vad är egentligen våld, hur möjliggör lindrigt våld grovt våld och hur hänger normer kring kön ihop med våld och normkritik. Du får också praktiska verktyg för att vara en aktiv åskådare och på olika sätt att ingripa mot våld. Seminariet leds av Katharina, utbildare i Mångfald och dialog på studieförbundet Sensus.

SEMINARIE 4 - FRISK OCH FRI - måndag 18 maj kl. 17.30-20.00
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar är en ideell förening som startade redan 1983 i Stockholm. Idag finns föreningen runtom i hela landet och syftar till att finnas överallt där det finns behov av stöd för de som är drabbade av ätstörningar och deras närstående. Nu kommer de till oss för att utbilda i hur vi som lägerledare kan agera och ta hand om både oss själva och våra deltagare. Vi pratar bland annat om självkänsla, media, ideal och normer. Vilka berättelser delar vi med andra och vilken livsstil är det vi förmedlar? Vad gör det med oss att media och reklam förskönar och stylar mycket av det som sänds till oss? Vem bär ansvar och vad tycker ungdomarna att samhället i stort och vuxna måste ta ansvar för. Framför allt pratar vi om vilka strategier vi själva har för att hantera eventuella utmaningar.

SEMINARIE 6 – LEKA LIKA: JÄMLIKHET I PRAKTIKEN - tisdag 2 juni 17.30-20.00
Alla pratar om vikten av likabehandling och inkludering i arbetet med barn och unga, men hur kan du som ledare göra det i praktiken? Går det att leka jämlikhet? Hur ifrågasätter vi normer genom aktiviteter och lekar? I det här seminariet pratar vi om vilka vi är som ledare och förebilder, och hur det kan avspegla sig i verksamheten. Det blir en lekfull workshop med tips på olika övningar och aktiviteter som går att göra för att på ett roligt sätt lyfta frågor om jämställdhet, inkludering och jämlikhet. Seminariet leds av Nathalie Vukmanic som jobbar med projektet Din Agenda på KFUM Sverige, ett projekt som utbildar i och tar fram metoder för att arbeta med dessa frågor i föreningar.

SEMINARIE 5 - OM BARNETS BÄSTA - NYTT DATUM: torsdag 4 juni kl. 18.00-20.00
Vi gör det för barnen! KFUM Ängsholmen finns till för barn och ungas skull, det är de som utgör grunden i vår verksamhet och är anledningen till att så många väljer att komma tillbaka till lägren år efter år. Men hur säkerställer vi att vår verksamhet verkligen är anpassad efter deras behov och vad de mår bra av? Barnkonsekvensanalys handlar här om att bedöma vilka konsekvenser som uppstår för barnet av de beslut som fattas, och att barnen själva ska vara delaktiga i att skapa verksamheten och ta beslut. För att avgöra om beslutets konsekvenser är positiva eller negativa används FN:s deklaration om barnets rättigheter – barnkonventionen. Du får tips på metoder för att konkretisera detta i ditt uppdrag. Seminariet leds av Ulrika Jonsson, expert på barns rättigheter på studieförbundet Sensus.

SEMINARIE 1 - NONVIOLENT COMMUNICATION - NYTT DATUM: tisdag 9 juni kl. 17.30-20.00
Som ledare på ett läger finns mängder med potentiella konfliktsituationer – mellan lägerledare, deltagare, dig som ledare och deltagare, dig som ledare och föräldrar mm mm. Den 29 april kommer Annika Thomsson från KFUM Stockholm-Gotland regionen att hålla workshop. Vi kommer gå igenom grunderna i NVC och under kvällen får du möjlighet att öva på olika konfliktsituationer som har uppstått eller kan uppstå i ditt uppdrag som ledare. Vi utforskar tillsammans om NVC kan bidra till kontakt och ömsesidighet istället för upptrappad konflikt eller missförstånd. För maximalt lärande, ta med dig ett gäng konflikterfarenheter som du kan öva på!
Jag vill delta på... *
Required
Namn: *
Mailadress: *
Kommentarer och/eller frågor
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy