Manifest Salvem Can Giralt (actual agroquímica del Vallès), Corró d'Avall
Història
Segons consta en el llibre “Del somni republicà a la foscor de la dictadura”, el 1936 l’alcalde republicà de les Franqueses Francesc Montserrat i Fontcuberta (1936-1939) encarregà a l’arquitecte Manuel Subiño (un dels fundadors del grup GATCPAC) el projecte de rehabilitació d’una quadra (= nau d’una fàbrica, d’un gran taller, etc.) per a plaça de mercat. No sabem si l’edifici va arribar a funcionar com a mercat, però segons testimonis d’aquells temps, durant la Guerra es va utilitzar com a magatzem i distribució dels productes de les col·lectivitzacions alimentàries i agrícoles.
L’abril de 1939, les noves autoritats locals franquistes fan desmantellar l’interior de l’edifici. El 1959, l’empresa Agroquímica del Vallès, de pigments de tintura, consta per primer cop en el registre de la matrícula de contribució industrial.
Des de llavors, hi ha hagut diversos plans urbanístics que han afectat el sector de Can Giralt. El darrer, de 2018 i actualment en tramitació (Modificació Puntual del PGOU, Àmbit Zona VI: U.A 21A i U.A 21B), preveu enderrocar les edificacions industrials que resten al carrer de Sant Antoni i obrir-lo fins a la carretera de Cànoves, amb la desaparició de Can Giralt.

Per què salvar Can Giralt?
1) La història de l’edifici és prou rellevant com per preservar-lo pel seu interès històric i rellevància en les funcions que va tenir i per preservar la memòria històrica.
2) L’arquitecte Manuel Subiño i Ripoll (1904-1984), que va intervenir en el projecte de la reforma de l’edifici, va ser un arquitecte rellevant del racionalisme català, membre del GATCPAC.
3) Les Franqueses del Vallès té un únic edifici industrial catalogat com a d’interès patrimonial (nau del c. Anna M. Mogas / c. Guarda Agulles), a banda de les naus magatzem dels militars, darrere l’estació de ferrocarril de l’R3.
4) Els edificis històrics solen ser una peça clau en la conformació del paisatge urbà. L’urbanisme actual a les Franqueses sol ser uniformador i fa perdre caràcter als pobles i ciutats, d’aquí l’interès a deixar dempeus edificis o elements que fan de referència o fites visuals i que donen personalitat a un poble.
5) L’edifici de Can Giralt, amb una situació excel·lent entre la plaça de l’Ajuntament i la plaça de l’Espolsada, podria exercir com a centre social i d’atractiu d’activitat comercial i cultural de la zona.
6) La preservació de l’edifici de Can Giralt no és incompatible amb un nou planejament que l’incorpori com a oportunitat per assolir un nivell més alt en la qualitat de l’espai públic al seu entorn.

Què proposem?
Que s’inclogui l’edifici de Can Giralt al Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, dins del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de les Franqueses del Vallès (el 1985 ja havia estat inclòs en la primera proposta de catàleg), com a pas previ i necessari per a la seva conservació i rehabilitació.
Edifici de Can Giralt
Nom i Cognoms *
Document d'identitat (DNI, NIE, Passaport) *
Adreça electrònica *
Telèfon *
Omplint aquest formulari amb les teves dades confirmes la teva adhesió al Manifest "Salvem Can Giralt" ?
Clear selection
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy