Create in Residence - Literature

CREATE IN RESIDENCE je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut. Posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Program Create In Residence je “krovni” projekat koji će tokom svoje prve, pilot faze (septembar-decembar 2014.) biti fokusiran na tri centralne oblasti – književnost, strip i dizajn – kroz programe Writer in Residence i Designer in Residence.

Šestoro autora iz Srbije (troje iz oblasti književnosti i stripa i troje dizajnera), imaće priliku da provedu po mesec dana u Švedskoj, uz pokrivene troškove puta, smeštaja, radnog prostora i uz mesečnu stipendiju. Program je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima koji žele da se usavršavaju i ostvare veze između kreativnih grupa i pojedinaca u Švedskoj i Srbiji. Partneri zaduženi za oblast književnosti i stripa su beogradsko Udruženje Krokodil, Baltički centar za pisce i prevodioce na ostrvu Gotland i Centar za strip-umetnost u Malmeu. Pored Švedskog Instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu.

UDRUŽENJE KROKODIL S PONOSOM OBJAVLJUJE KONKURS ZA REZIDENCIJALNE BORAVKE U ŠVEDSKOJ NAMENJEN PISCIMA I STRIP-CRTAČIMA SVIH GENERACIJA I UMETNIČKIH STILOVA IZ SRBIJE.

Dva pisca i jedan strip-crtač biće u prilici da provedu po mesec dana, uz odgovarajuću finansijsku stipendiju, na ostrvu Gotland u Baltičkom centru za pisce i prevodioce (pisci) i u Malmeu, u Centru za strip-umetnost (strip-crtač) tokom jeseni 2014.

Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT) je međunarodni rezidencijalni centar za pisce i prevodioce. Smešten je u hanzeatskom gradu Visbi na ostrvu Gotland u sred Baltičkog mora i nudi radni prostor, mesto međunarodnih susreta i stimulišuće okruženje za književne profesionalce. BCWT sačinjavaju dve kuće s 11 garsonjera-soba, bibliotekom na više jezika i zajedničkim prostorijama. Ova organizacija je ugostila više od 4200 pisaca i prevodilaca iz čitavog sveta. Izraženo u knjigama - preko 3500 knjiga je tu nastajalo, bilo da su pisane ili prevođene. Tokom boravka u Centru za strip-umetnost u Malmeu, umetnik dobija radno mesto u strip-studiju zajedno s drugim strip-profesionalcima. Takođe mu je omogućeno da uzme učešće u aktivnostima bliskim strip-stvaralaštvu, poput umrežavanja s drugim umetnicima, susreta, izložbi i festivala stripa. Mesečne stipendije za obe rezidencije iznose 10.000 švedskih kruna, odnosno 1.100 EUR.

Konkurs je otvoren do 17. avgusta. Selekcija kandidata biće završena do 1. septembra, nakon čega će uslediti dogovori oko organizacionih detalja. Prezentacija projekta i konsultacije sa zainteresovanim kandidatima biće održane u Novoj Iskri u četvrtak 10. jula od 17.30 časova.

VAŽNO – Pored popunjenog formulara neophodno je poslati na e-mail adresu createinresidence@gmail.com:

1. Profesionalnu biografiju (ne više od 2 str.) sa spiskom objavljenih dela
2. Pismo preporuke (od izdavača ili strukovne organizacije).

Vaša aplikacija će u suprotnom biti nepotpuna i neće se uzeti u razmatranje.

  Captionless Image
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question