Stimați apicultori,
Suntem o echipă de specialiști ce formăm un consorțiu alcătuit din Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) din București, împreuna cu o companie specializată în domeniul inginerii electronice și un start-up din Franța. Împreună ne dorim să venim în sprijinul protecției albinelor și a apicultorilor pentru a monitoriza mai bine depopulările. În ultimii ani, stim cu toții că s-au înregistrat diverse depopulări sau mortalități în rândul familiilor de albine. Majoritatea pierderilor sunt atribuite tratamentelor fitosanitare, statusului nutrițional sau bolilor și dăunătorilor. În Franta, depopulările sunt generate si de introducerea viespii asiatice (Vespa velutina) din 2004, ce reprezintă o nouă provocare pentru întregul continent. Aceste pierderi sunt deseori dificil de identificat și înțeles deoarece, de cele mai multe ori, nu sunt foarte vizibile, reprezentând rezultatul acțiunii subletale a unora dintre factorii amintiți sau a combinației dintre mai mulți factori. Noi considerăm că evaluarea activității albinelor la urdinișul unui stup de monitorizare ar putea da informații importante despre aceste riscuri de depopulare pentru întreaga stupină, în special când e vorba de contaminarea mediului. Ca urmare, am dezvoltat un proiect de cercetare operațional (ARCHIVE), în cadrul unui program european (DIATOMIC, Smartagri, https://diatomic.eu/index.php/pull-experiments/archive/) pentru a crea un dispozitiv electronic de evaluare a activității la urdiniș și a alerta apicultorii în timp real cu privire la scăderea populației stupului. Pentru o mai bună imagine a cauzelor privind aceste pierderi, dispozitivul electronic va include și alte funcții de interes. În vederea atingerii așteptărilor dvs, vă invităm să completați chestionarul de mai jos ce cuprinde trei capitole: informații generale privind activitatea dvs apicolă, cauze de depopulare/mortalitate întâmpinate în stupina dvs și cerințe privind crearea noului dispozitiv bazat pe tehnologii electronice și conectarea la baze de date de tip Internet of Things (IoT - internetul lucrurilor).
Acest chestionar este disponibil și în:
- engleză: https://forms.gle/YC2C59MG5b9mZL9m6
- franceză: https://forms.gle/whzq6x36VvbnxnLCA
Pentru că ne dorim o bună colaborare cu dvs, datele obținute vor fi procesate la nivelul proiectului de cercetare și ulterior vor fi publicate pentru informarea dvs. Părerea dvs. contează!  Vă mulțumim!
De când practicați apicultura?
Ce vârstă aveți ?
Categoria de apicultură practicată: alegeți o variantă
Câți stupi aveți?
Ce tip de stup (ramă) utilizați ?
La ce distanță este stupina de locuința dvs? (sunt posibile mai multe raspunsuri)
În sezon, câte vetre folosiți?
Care este motivația dvs pentru a practica apicultura? (sunt posibile mai multe răspunsuri)
Ce procent de pierderi de familii de albine ați avut în medie, pe an, în ultimii trei ani? (se includ atât familiile moarte cât și cele puternic depopulate)
Your answer
Daca ați pierdut familii de albine, care ar fi cauzele posibile (menționați una sau mai multe cauze, în funcție de situație)
Care este cea mai mare problemă/îngrijorare a dvs ca apicultor?
nu mă ingrijorează deloc
mă ingrijorează puțin
ar putea fi o problemă
mă ingrijorează
este o adevărată problemă
condițiile meteo
varooza și virozele asociate
alte boli și alți dăunători
Viespile/ Viespea asiatică
roirea
pesticidele
furtul
lipsa de timp pentru a avea grija de albine
scăderea producției de miere
scăderea resurselor naturale de hrană
prețul scăzut al mierii
Altele
Ați aflat de existența unor sisteme electronice pentru monitorizarea familiilor de albine?
Ce părere aveți despre utilizarea acestor sisteme in apicultură?
Dacă ați achiziționa un sistem electronic pentru stupi care ar fi cele mai importante caracteristici ale acestuia? Bifați de la 1"nu sunt interesat" până la 5 "sunt foarte interesat"
1
2
3
4
5
evaluarea numărului de albine la urdiniș pentru aprecierea depopulărilor
urmărirea activității familiei de albine prin intermediul sunetului
primirea de alerte în cazul unore situații anormale
primirea de alerte de roire(doar pentru familia dotată cu sistem electronic)
identificarea viespii asiatice (Vespa velutina)
temperatura / umiditatea în interiorul familiei de albine
temperatura / umiditatea / presiunea atmosferică în afara stupului
detecția ploii la locația exactă a stupilor
nivelul de luminozitate
urmărirea greutații stupilor
detecția contaminării cu pesticide
primirea de alerte de mișcare: furt / cădere
Iată un sistem electronic pentru familia de albine. Acesta permite observarea activității albinelor, primirea de alerte în cazul unor depopulări, detectarea roirii, prezența viespei asiatice, cunoașterea temperaturii/umidității și are ca sursă de energie un panou solar. Care este impresia dvs. generală despre acesta? Pe o scară de la 1 la 5, în care: 1 - nu pare interesant și 5 - mi-ar plăcea să-l testez.
Captionless Image
Vă rugăm să ne lăsați comentarii cu privire la acest sistem electronic de monitorizare a familiilor de albine.
Your answer
Unde locuiți? (Județ/localitate)
Your answer
Ce nivel de studii aveți?
Datele provenite din acest chestionar sunt folosite de cercetătorii noștri pentru publicații științifice și pentru o mai bună înțelegere a activității albinelor. Dacă doriți să fiți informați cu privire la progresul proiectului, puteți să vă introduceți adresa de e-mail aici. De asemenea, ne puteți contacta la adresa următoare: icdapicultura@gmail.com
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy