PREDMET: Reakcija na izostavljanje udruga iz mjera podrške u prevladavanju posljedica COVID-19
Poštovani premijeru, gospodine Plenković,
obraćamo Vam se svjesni činjenice da ste zaokupljeni nizom nepredviđenih aktivnosti i mnoštvom suradnika te u dubokoj vjeri da izostavljanje udruga iz mjera koje se donose za potporu u prevladavanju posljedica uzrokovane pandemijom COVID-19 nije bilo namjerno i da će biti zastupljene u budućim aktivnostima.
Također se nadamo da ćemo dobiti podršku, razumijevanje te da će svi vaši suradnici osvijestiti važnost udruga koje svojim radom korigiraju nedostatke koje sustav ne može riješiti u svakodnevnom životu zajednice.

Okupili smo se u inicijativu Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj kako bismo pokušali ukazati na niz činjenica koje se sustavno ignoriraju, a kojima želimo pridonijeti rušenju predrasuda, negativnoj svijesti o našem djelovanju, paušalnim procjenama ekonomista i predstavnika različitih medija kojima se potiče urušavanje podrške udrugama, ali i bojazni da zbog toga dolazi do izostavljanja organizacija civilnog društva iz dosadašnjih mjera.

Udruge zapošljavaju 26.000 osoba (izvor: pismo predsjednice Savjeta za razvoj civilnog društva upućeno 6.4.2020. tijelima državne uprave https://icm-zg.info/index.php/mladi-za-drustvo/aktivizam/4072-apel-za-udruge), među tim zaposlenicima veliki je broj osoba koje u lokalnim zajednicama pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav nema mogućnost pomoći. Među zaposlenima nalaze se i oni koji brinu o mentalnom zdravlju i pružaju psihološku podršku; pomažu u traženju zaposlenja, dostavljaju lijekove i hranu; pripremaju kulturne sadržaje, proizvode zaštitnu opremu, a nalaze se i oni koji osnažuju pojedince i pomažu im da aktivno doprinose u razvoju zajednice. Svi ti zaposlenici povlače i obračune troškova koji pune proračune u mirovinskom sustavu, u zdravstvu i u lokalnom proračunu.

Pogrešno razumijevanje i marginalizacija onoga što jesu udruge u Republici Hrvatskoj dovela je do pokretanja Koordinacije u najboljoj namjeri da predstavimo svoju snagu, brzinu prilagodbe u kriznim situacijama i učinkovitost našeg djelovanja za smanjenje posljedica krize na pojedince, lokalne zajednice i društva. Naša priča je vjerodostojna, naše aktivnosti dostupne provjeri i vrednovanju, a naši rezultati prepoznatljivi. Okupljamo predstavnike brojnih hrvatskih udruga i želimo da javnost prepozna i razumije da su udruge i civilno društvo nezaobilazni kotač sveukupne borbe s krizom koju je donijela pandemija uzrokovana virusom COVID-19.

I mi ulažemo u zajednicu u kojoj djelujemo, uplaćujemo u proračune koji nas financiraju! Ima nas 26.000 zaposlenih a uz još tisuće volontera zaslužujemo jednaku pažnju kao i svi drugi kojima su mjere podrške omogućile održivost radnih mjesta.

Vjerujemo da prepoznajete učinak našeg postojanja, stoga tražimo da se udruge uključe u aktivnosti dogovaranja, planiranja i predlaganja budućih aktivnosti, mjera i brige za održivost radnih mjesta i prevladavanje trenutne situacije.

Svoje ufanje usmjeravamo na Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva, a Vas Premijeru, molimo da ne dopustite ponavljanje nepravde i nebrigu o udrugama koje su u povijesti RH pokazale organiziranost i proaktivno djelovanje pokretanjem inicijativa, akcija i kampanja za dobrobiti zajednice skrbeći o onima koji su na margini i najugroženiji, a koje su ogroman resurs za nadolazeće događaje kad se ponovo pokrenemo i kad život krene dalje.

(Koordinaciju je pokrenula udruga Zamisli iz Zagreba koja zapošljava 44 osobe i ima gotovo 2000 mladih korisnika među kojima je i 156 osoba s invaliditetom, a s ciljem predstavljanja važnosti koju nevladine udruge imaju za pojedince, lokalne zajednice i društvo u cjelini. Udruga ZAMISLI djeluje petnaest godina i organizira različite aktivnosti podrške osobama s invaliditetom i općoj populaciji mladih).

U potpisu udruge okupljene u Koordinaciji:
Email address *
Popunjavanjem ovog obrasca iskazujete podršku prethodno navedenom sadržaju! *
Puni naziv vaše udruge sukladno podacima u Registru udruga: *
Your answer
OIB Udruge: *
Your answer
Ime i prezime potpisnika: *
Your answer
Kontakt mobilnog telefona *
Your answer
Prikupljanje i obrada osobnih podataka
Sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka, ispunjavanjem i predajom ovog Obrasca dajete svoju suglasnost za korištenje i dijeljenje vaših podataka Udruzi ZAMISLI za potrebe promocije Koordinacije i slanja dopisa sa sadržajem u uvodu na mjerodavna tijela.
Podaci prikupljeni putem ovog Obrasca služe kao dokaz Vaše podrške i pristupanja Koordinaciji za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj koju je pokrenula Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge ZAMISLI. U svakome trenutku možete povući svoj pristanak za sve navedene svrhe upotrebe Vaših osobnih podataka, kao i njihovo brisanje ili izmjenu. Za povlačenje pristanka korištenja Vaših osobnih podatka, obratite se Udruzi ZAMISLI na udruga@zamisli.hr
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Zamisli. Report Abuse