Elektronikai hulladék üzem Egerben
Az Egri Civil Kerekasztal nemrég értesült arról, hogy Egerben a Vécseyvölgy utcában elektronikai hulladékfeldolgozó üzemet létesít az Al-Cu Service Kft. A 2016 óta folyó beruházás tulajdonképpen a lakosok háta mögött zajlik, sőt lassan el is készül.
A körülményeket megvizsgálva mi, egri civil szervezetek az alábbi állásfoglalást tesszük:
Tiltakozunk az ellen, hogy Egerben, lakóházaktól, természetvédelmi területtől és a híres egri borvidék szőlőitől pár méterre veszélyes hulladékot feldolgozó ipari üzem működjön.
Eger levegője a város földrajzi fekvése miatt az év egy jelentős részében egészségre ártalmas, és az üzem működése tovább rontja az amúgy is rossz eredményeket. Üzemek létrehozása helyett inkább a levegőminőség javításán kellene dolgoznunk pl. fásítással, a zöldterületek növelésével.
Hiába hivatkozik arra a környezeti hatástanulmány, hogy 50% terhelési kapacitással rendelkezik a város. Azokon a napokon, amikor a levegő szennyezettsége a határértékek körül vagy azok felett van, a telep működése csak plusz szennyező forrásként jelentkezik, és az emberi mulasztásból elkövetett havária események bekövetkezésére is esély van.
Nem kellő gonddal megoldott a telepi szennyvíz kezelése és a keletkező veszélyes (pl. porleválasztó) hulladékok elszállítása sem.
Az üzem működése máshonnan ideszállított elektronikai hulladékot igényel. Ez tovább növeli a közlekedési, és ezáltal a levegőterhelést is.
Úgy gondoljuk, hogy a városnak nem érdeke ilyen jellegű ipari létesítmény engedélyezése.
Az üzem nem teremt nagy számú munkahelyet és nem fizet jelentős helyi adót. Működése nagymértékben lerontja a közelben lakók, a szőlőtermelők, a turizmusból élők életlehetőségeit. Ha a város figyelembe venné ezeket az externáliákat is, vagyis hogy mennyi kárt okoz egy idegenforgalomból és szőlőkultúrájából élő településnek egy szennyező üzem beköltöztetése, még a beruházás előtt elutasítaná azt.
Az üzem jellege egyszerűen nem illeszkedik Eger hosszú távú stratégiájába, nem értjük miért pont Egerben kell azt működtetni.
Javasoljuk a város vezetésének, hogy ne engedélyezze az üzem működését.
Javasoljuk, hogy a jövőben, hasonló üzemek létrehozása előtt a város és a cég vezetése ELŐBB konzultáljon a lakossággal, és együtt oldjuk meg a város jövőjét ennyire befolyásoló ügyeket.

(Az e-mail címet az ellenőrzés végett gyűjtjük be)

Email address *
A szervezet neve:
A szervezet nevének megadásával és a Küldés gombra kattintással elismered, hogy szervezeted csatlakozik az állásfoglaláshoz.
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service